Новини IT-бізнес 12.10.2023 о 20:01 comment views icon

За вересень українці відкрили 26+ тис. ФОПів у «Дія» — це рекорд за три роки. Програмування серед топ галузей

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Маховик ФОПонізації в Україні продовжує розкручуватись — протягом вересня українці відкрили 26+ тис. ФОПів у «Дії», що є абсолютним рекордом. Чергове вагоме досягнення команди відзначив очільник Мінцифри Михайло Федоров у своєму Telegram.

Яке це має значення

Нагадаємо, послуга реєстрації ФОП з’явилась на сайті «Дія» у 2020 році, а у 2021-му Мінцифри запустило вдосконалену автоматичну реєстрацію без участі державного реєстратора, яка значно спростила та пришвидшила процедуру. У попередніх матеріалах ми неодноразово звертали увагу, що саме автоматична реєстрація ФОПів у «Дії», яка значно все спростила, є чи найголовнішим чинником рекордної малої бізнес-активності (вищої, ніж у довоєнні часи), яка спостерігається з початку війни. І офіційна інфографіка Мінцифри — яскраве тому підтвердження.

Кількома днями раніше OpenDataBot у своєму звіті вказувала загальну кількість реєстрацій ФОПів у вересні — 35 587 нових ФОПів. І це теж новий рекорд за три роки, який на 4 тис. перевищує попередній червневий рекорд у 31 477 нових ФОПів.

Шляхом нескладних математичних обчислень дізнаємось, що понад 70% від всіх нових реєстрацій ФОПів у вересні припало на «Дію». У Мінцифри зазначають, що програмування входить до першої п’ятірки сфер діяльності ФОП протягом 2023 року, але незнімним лідером лишається роздрібна торгівля, де відкривається майже половина нових ФОПів (так, з 1 жовтня повернулися штрафи за невидачу фіскального чека та інші порушення порядку застосування РРО, а також податкові перевірки). Водночас більшість бізнесів відкривають жінки — 51,06% від загальної кількості.

У Мінцифри наголошують, що зараз реєстрація ФОП у «Дії» повністю автоматична та найшвидша в усьому світі (до 1 хв). Також на Київському міжнародному економічному форумі Михайло Федоров назвав умови, за який в Україні з’являтимуться технологічні гіганти, а ВВП на душу населення зростатиме до $100 тис. Серед них — повна трансформація системи освіти, повна автоматизація бюрократичних процесів з максимальною цифровізацією послуг (“держава як зручний сервіс для кожного громадянина”) та defense-tech.

Що не так з динамікою ФОПів

На початку вересня кількість номінально активних ФОПів в Україні перевищила позначку 2 млн. Якщо виокремлювати айтівців, зареєстрованих як ФОП, можна пригадати дослідження DOU з оцінкою станом на 24 лютого 2023 року — тоді в Україні нараховувалося 271 699 ФОПів, які працюють у сфері ІТ. Водночас нещодавнє комплексне дослідження YouControl зауважувало, що “айті-бульдозер” загальмував і пробуксовує (експорт топчеться на місці попередні кілька кварталів), а суттєва частина юридично активних ІТ-ФОПів фактично припинили діяльність де-факто. І популярний меседж про безперебійне зростання офіційної кількості ФОПів попри виклики воєнного часу в голові пересічного спостерігача створює копіумну ілюзію з завищеними очікуваннями та усіма негативними наслідками, що з цього випливають (нездатність до сприйняття дійсності, критичного мислення та прийняття зважених рішень на “холодну” голову).

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Що з IT в Україні — «Айті-бульдозер загальмував і пробуксовує». Головне із великого дослідження YouControl


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: