Запрацював віртуальний планетарій Stellarium 1.0, який створювали понад 20 років: у ньому зібрано понад 600 тисяч зірок та 80 тисяч інших космічних об’єктів

Опубликовал
Катерина Даньшина

Компанія Stellarium випустила оновлену версію однойменного онлайн-планетарію після більш ніж 20-річної розробки – він дозволяє віртуально подорожувати просторами Всесвіту.

Stellarium – це віртуальний планетарій з відкритим вихідним кодом. Він показує реалістичне небо в 3D, так само, як те, що ми бачимо неозброєним оком, в бінокль або телескоп.

На даний момент на ресурсі є понад 600 000 зірок і 80 000 інших об’єктів – їх можна збільшити і вивчити докладніше.

У релізній версії Stellarium 1.0 представлена покращена модель освітлення неба та підтримка дисплеїв з високою роздільною здатністю. Також збільшено деталізацію порівняно з бета-версіями. А ще сервіс може визначити місцезнаходження та показати зоряне небо з вашої точки.

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

Stellarium створив французький програміст Фабіан Шеро, який запустив проєкт влітку 2001 року. Серед інших розробників  – Роберт Спірман, Джохейнс Гадждозік, Метью Гейтс, Тімоті Рівз, Богдан Марінов та Джохан Меєріс, який відповідав за художні роботи.

На даний момент віртуальний планетарій доступний для користувачів Linux, MacOS, Microsoft Windows, Symbian, Android та iOS (в останніх трьох як Stellarium Mobile), а також MeeGo (остання доступна версія 0.16.1).

Програма використовує технології OpenGL та Qt, щоб показувати реалістичне небо в режимі реального часу. Можна спостерігати за сонячними затемненнями та рухом комет, або “зловити” парочку Starlink над своїм будинком.

Скористатися інструментом можна безкоштовно та без реєстрації – ось посилання на онлайн-ресурс. Щоправда, рекомендуємо запускати Stellarium лише наприкінці робочого дня: є можливість затриматися в планетарії надовго.

Як запустити планетарій Stellarium 1.0:

  • Зайдіть на сайт Stellarium;
  • У правому верхньому куті виберіть свій пристрій та завантажте програму;
  • Або натисніть на Stellarium Web (сервіс запуститься прямо в браузері).
Disqus Comments Loading...