Новини Наука та космос 04.10.2022 о 17:30 comment views icon

Запрацював віртуальний планетарій Stellarium 1.0, який створювали понад 20 років: у ньому зібрано понад 600 тисяч зірок та 80 тисяч інших космічних об’єктів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Компанія Stellarium випустила оновлену версію однойменного онлайн-планетарію після більш ніж 20-річної розробки – він дозволяє віртуально подорожувати просторами Всесвіту.

Stellarium – це віртуальний планетарій з відкритим вихідним кодом. Він показує реалістичне небо в 3D, так само, як те, що ми бачимо неозброєним оком, в бінокль або телескоп.

На даний момент на ресурсі є понад 600 000 зірок і 80 000 інших об’єктів – їх можна збільшити і вивчити докладніше.

Кассиопея

У релізній версії Stellarium 1.0 представлена покращена модель освітлення неба та підтримка дисплеїв з високою роздільною здатністю. Також збільшено деталізацію порівняно з бета-версіями. А ще сервіс може визначити місцезнаходження та показати зоряне небо з вашої точки.

Zaporizhzhya Stellarium

Stellarium створив французький програміст Фабіан Шеро, який запустив проєкт влітку 2001 року. Серед інших розробників  – Роберт Спірман, Джохейнс Гадждозік, Метью Гейтс, Тімоті Рівз, Богдан Марінов та Джохан Меєріс, який відповідав за художні роботи.

Курс English For Tech: Speaking&Listening від Enlgish4IT.
Після курсу ви зможете найкраще презентувати свої досягнення, обговорювати проекти та вирішувати повсякденні завдання англійською мовою. Отримайте знижку 10% за промокодом TCENG.
Дізнатись про курс

На даний момент віртуальний планетарій доступний для користувачів Linux, MacOS, Microsoft Windows, Symbian, Android та iOS (в останніх трьох як Stellarium Mobile), а також MeeGo (остання доступна версія 0.16.1).

Програма використовує технології OpenGL та Qt, щоб показувати реалістичне небо в режимі реального часу. Можна спостерігати за сонячними затемненнями та рухом комет, або “зловити” парочку Starlink над своїм будинком.

Заработал виртуальный планетарий Stellarium 1.0, который создавали более 20 лет: в нем собрано более 600 тысяч звезд и 80 тысяч других космических объектов

Скористатися інструментом можна безкоштовно та без реєстрації – ось посилання на онлайн-ресурс. Щоправда, рекомендуємо запускати Stellarium лише наприкінці робочого дня: є можливість затриматися в планетарії надовго.

Як запустити планетарій Stellarium 1.0:

  • Зайдіть на сайт Stellarium;
  • У правому верхньому куті виберіть свій пристрій та завантажте програму;
  • Або натисніть на Stellarium Web (сервіс запуститься прямо в браузері).

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: