Зі Stability AI «‎втікають» співробітники – через «‎занепокоєння» щодо генерального директора

Опубликовал
Катерина Даньшина

Торік лондонський стартап Stability AI опинився у центрі ажіотажу навколо штучного інтелекту, завдяки величезному успіху Stable Diffusion – моделі генеративного ШІ, що дозволяє створювати часом надзвичайно реалістичні зображення за допомогою коротких текстових підказок.

Вдалий старт

Зібравши понад $100 млн від інвесторів, Stability найняла вчених та керівників з великих технологічних фірм (Google, Amazon і Adobe) у рамках планів з розгалуження нових продуктів і створення життєздатного бізнесу. 

У порівнянні з іншими подібними стартапами компанія відзначилась ще й своєю зосередженістю на програмах з відкритим вихідним кодом, а її нейромережа Stable Diffusion швидко стала одним із найпопулярніших генераторів зображень у світі. У наступні місяці компанія розгорнула й інші моделі та інструменти ШІ. 

«‎Думаю, що ми перевернули світ штучного інтелекту», – заявляв тоді Емад Мостак, гендиректор Stability AI.

Утім з березня оптимізм керівництва почав згасати. Щонайменше 6 старших співробітників,  включно з операційним директором і керівником відділу досліджень, залишили компанію, а спроби зібрати $4 млрд з інвесторів на тлі розгортання конкурентів не були успішними. 

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

В компанії фінансові проблеми заперечують, однак щонайменше один відомий ШІ-стартап звинуватив Stability у несвоєчасній або не повній оплаті рахунку в $70 000. А в липні один зі співзасновників компанії подав до суду, стверджуючи, що його обманом змусили продати частку в стартапі за $100.  

Фантазії керівника

Мостак називав такі швидкоплинні зміни у складі компанії «‎нормальними для будь-якого стартапу», однак інтерв’ю американських видань з двома десятками нинішніх і колишніх співробітників, інвесторів, постачальників і підрядників описують компанію як неорганізовану, а гендиректора – як недосвідченого керівника з масою претензій та нездійснених обіцянок

Як і багато інших гендиректорів, Мостак часто говорить про свою компанію, використовуючи утопічні терміни. Однак у деякі його заяви дійсно складно повірити: кілька людей, опитаних виданнями, кажуть, що керівник розповідав їм про те, що працював секретним агентом на уряд Великої Британії. 

Мостак також частенько представляв інформацію про партнерство та проєкти задовго до досягнення будь-яких угод. До прикладу, у квітневому інтерв’ю Bloomberg, він заявив, що його стартап «‎запустить конкурс на виявлення глибоких фейків із нагородою до $1 млн».

Емад Мостак на технологічному саміті Bloomberg у Сан-Франциско, Каліфорнія, 22 червня. Фотограф: Девід Пол Морріс/Bloomberg

CEO Stability AI також стверджував, що спілкувався з кількома офісами прем’єр-міністрів про створення моделей ШІ для держав. 

«Усі найбільші компанії світу зараз приходять, щоб підтримати нас і співпрацювати з нами», — сказав він у травневому інтерв’ю журналістам.

Проте, коли його попросили назвати деяких своїх клієнтів, Stability згадала Tome (стартап, інвестором якого є сам Мостак) та Amazon Web Services (якому компанія оплачує хмарні послуги, а Amazon також пропонує Stable Diffusion через свій сервіс Amazon Bedrock.) 

На початку червня Forbes опублікував різку статтю, в якій цитувались слова нинішніх і колишніх співробітників компанії, а також інвесторів, які звинуватили Мостака у «‎прикрашанні свого минулого». Також стверджувалось нібито компанія втрачає набагато більше, ніж $10 млн річного доходу, озвученого Мостаком (у нещодавній заяві для Bloomberg він зазначив, що прогнозований річний дохід Stability на жовтень становив понад $10 млн, але ця цифра впала, оскільки «компанія все більше зосереджується на дослідженнях і розробках‎»).

«Знаю, що з ним пов’язано багато суперечок. Але він неймовірно розумна і напрочуд приязна людина», – так захищав Мостака в інтерв’ю Крістіан Кантрелл, який пів року пропрацював віцепрезидентом Stability після майже 20-річної роботи в Adobe.

Суперечки та суди

Співзасновник Stability Сайрус Ходес кілька тижнів тому подав до суду на Мостака щодо «порушення довірчих обов’язків‎». У позові стверджується, що Емад фактично відмовився від початкової мети стартапу щодо створення служби даних, пов’язаної з пандемією, над якою вони почали працювати в перші дні Covid-19. Ходес каже, що Мостак перестав спілкуватися з ним і почав «таємно відвертати» свій час і ресурси компанії на те, що у результаті стало Stable Diffusion.

Ходес продав свої 15% акцій за $100 – у двох угодах у жовтні 2021 року та травні 2022 року — та стверджує в позові, що Мостак змусив його повірити, що їхня компанія «по суті, нічого не варта». 

Решта судових позовів проти Stability здебільшого стосуються зауважень художників та Getty Images щодо незаконного використання їхніх творів. 

Є також питання щодо того, чи намагався Мостак привласнити собі заслугу в розробці технології, що лежить в основі Stable Diffusion. Першу версію того, що пізніше стало генератором зображень, створили дослідники з Німеччини зі стартапом Runway. У середині 2022 року Мостак звернувся до групи, запропонувавши покрити витрати на обчислення для вдосконалення цієї моделі. Однак коли Stability рекламувала результат роботи наприкінці серпня — публічну версію Stable Diffusion — вона ні словом не обмовилась про дослідників. 

У жовтневому пресрелізі про раунд венчурного фінансування на $101 млн, Stability назвала себе «компанією, що стоїть за Stable Diffusion – потужним, безплатним генератором тексту в зображення з відкритим кодом», що очікувано викликало невдоволення у німецьких вчених. 

«У науці ви повинні віддавати комусь заслуги, цитувати когось, якщо ви щось звідкись берете», – заявив Бьорн Оммер, професор Мюнхенського університету імені Людвіга-Максиміліана, чия лабораторія керувала розробкою алгоритму, що лежить в основі Stable Diffusion. 

Stability своєю чергою заявила, що подальші версії Stable Diffusion розробила власноруч і найняла трьох дослідників, які працювали над оригінальним проєктом. 

Шлях до прибутковості й… звільнення

До кінця червня головний інформаційний директор Stability Деніел Джеффріс, віцепрезидент компанії з інженерних питань Скотт Дрейвс, керівник досліджень Девід Ха та головний операційний директор Рен Іто також залишили компанію. У липні звільнився Луїс Кастрікато, який працював над великою мовною моделлю Stability і був співкерівником CarperAI (дослідницької лабораторії, що фінансується та керується Stability).

Наприкінці липня понад шість інших співробітників також покинули Stability.

Нині головне завдання компанії – перетворити інтерес до генеративного ШІ на щось прибуткове. Однак майже всі співробітники, які звільнились, говорили про постійні труднощі з визначенням бізнес-моделі та підходу. Тим часом конкуренти Stability в цьому посунулись трохи далі –  Meta, наприклад, вже випустила свою останню велику мовну модель Llama 2 для комерційного використання.

Джерело: Bloomberg

Disqus Comments Loading...