Знайомтесь, Локі. Палеонтологи ідентифікували новий вид динозавра — родича трицератопса з химерними рогами

Опубликовал
Катерина Даньшина

Динозавр, якого вчені прозвали Lokiceratops rangiformis (або просто Локі) кочував західною частиною Північної Америки понад 78 млн років тому, коли континент був розділений на кілька острівних мас.

Скам’янілості, які допомогли визначити ідентичність Локі, відкопала група дослідників із США, Канади, Великої Британії, Данії та Панами в землях північної Монтани, недалеко від Канади. Вважається, що динозавр оселився вздовж східних берегів Ларамідії — острівного континенту пізнього крейдового періоду, який розділяв те, що ми зараз називаємо Північною Америкою, на дві частини.

Зуби Lokiceratops rangiformis

Перша частина назви динозавра Локі — це відсилання до ім’я скандинавського бога (з огляду на те, що череп відправляють до Данії й те, що він походить на шолом однойменного персонажа Marvel), а друга позначає його приналежність до різноманітної групи динозаврів, відомих як цератопсиди (які, як вважається, вперше з’явились на Землі приблизно 92 млн роки тому). Це четвертий подібний цератопсид і п’ятий рогатий динозавр, виявлений в цьому регіоні.

Художня реконструкція Lokiceratops rangiformis

Локі — це велика травоїдна тварина з вигнутими рогами над очима. Однак, як би загрозливо вони не виглядали на реконструкції, їх насправді використовували здебільшого як прикрасу, яка спонукала самок до спаровування.

Тіло локіцератопса сягало 6,7 метра в довжину, а сам череп простягався на 2 метри (від кінчика носа до кінчиків рогів). Ймовірно, динозавр мав вагу у 5 тонн, що ставить його в один ряд із найбільшими слонами, які зустрічаються сьогодні на Землі.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Hillel IT School.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест
Автори дослідження Брок Сіссон (ліворуч) і Марк Ловен із завершеною реконструкцією Локі, встановленою для демонстрації.

Відкриття команди детально описано у статті, опублікованій в четвер у журналі PeerJ, тоді як Музей природної історії штату Юта та інші афілійовані установи представлять динозавра громадськості цього тижня. Команда також надала реконструкції вигляду Локі й трьох інших видів цератопсидів, які жили поруч з ним.

Джерело: Пресреліз Університету Юти, Gizmodo, The New York Times

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Катерина Даньшина