ЗСУ захопили “найкращий” російський танк Т-90М і надали унікальні дані для розвідки

Опубликовал
Катерина Даньшина

Швидкий наступ України на харківському напрямку, на північний схід країни, приніс багато гідних нагород: ЗСУ не лише відвоювали важливі ділянки українських територій, а й захопили чимало техніки, яку кидали росіяни, рятуючись втечею. У цьому числі навіть один танк – Т-90М. Це один із щонайменше 380 російських танків, захоплених Україною з початку війни, але він винятково корисний – оскільки надає дуже важливі дані.

Захоплення зброї може надати цінну інформацію про стан військової техніки противника, через що країни дуже серйозно ставляться до захисту своєї зброї у війнах.

Американці робили чимало невдалих спроб дістати та вивчити Т-72 протягом усієї холодної війни. Поки один хитрий румунський торговець зброєю не продав один із них американським агентам у 1987 році, ймовірно, під виглядом металобрухту. Пізніше угоду було розкрито та оприлюднено КДБ.

Цінний Т-72 був на озброєнні Росії 14 років, перш ніж Америка, нарешті, отримала можливість оглянути його – проте на той час він уже був замінений. У свою чергу, Т-90М перебуває на озброєнні лише два роки.

Курс-професія "Web Design" від Skvot.
Для тих, хто давно хоче опанувати професію вебдизайнера, але не знає, з чого почати.Після 4 місяців навчання — старт в карʼєрі з двома кейсами у портфоліо.
Програма курсу і реєстрація

Т-90М, також відомий як “Прорив-3” – найкращий бойовий танк Росії. Це модернізація більш ранньої моделі Т-90, представленої на початку 1990-х років. Обидві моделі, яких в армії налічується кілька сотень, набагато перевершують радянські танки, які досі широко використовуються як у Росії, так і в Україні.

“Прориви” не використовували під час початкового вторгнення, через що військові аналітики вважали, що їх зарезервували для можливої ​​війни з НАТО. Втім, танки таки з’явилися за кілька місяців.

Т-90М має кілька рівнів захисту. Перший, так звана “накидка-невидимка” – за словами Росії, може “поглинати” як тепло, так і радіосигнали. Теоретично таке покриття приховує Т-90М від бортових радарів НАТО, які можуть відстежувати російську техніку на великій відстані, а також запобігає використанню керованих протитанкових ракет, які покладаються на теплобачення для захоплення цілі. Крім того, на танку встановлена ​​система активного захисту «Афганіт», яка стріляє снарядами для перехоплення атак на малій дистанції, а також динамічний захист, що використовується в багатьох моделях російських танків, який може зірвати детонацію протитанкових ракет. Нарешті є фізична броня танка, про яку мало що відомо.

Крім високотехнологічного захисту, захоплений танк оснащений новітнім російським наступальним озброєнням, у тому числі комп’ютеризованою системою управління вогнем і гарматою, здатною вести вогонь керованими снарядами.

 

Т-90М не можна назвати невразливим: один такий танк українці вже знищили. Однак захоплення ще одного цілого може принести набагато більше корисної інформації. Можливість розібрати його та проаналізувати – полегшить ураження більшої кількості Т-90М у майбутньому. Трофейний зразок також дасть можливість військовим оцінити заяви Росії про її військові можливості.

По мірі продовження війни в Україні розвідка отримуватиме ще більше корисних даних. Захід вже отримав доступ до безлічі російських радарних, розвідувальних та командних машин із їх цінними секретами.

Джерело: Еconomist

Disqus Comments Loading...