
Дослідники з Массачусетської лікарні у США встановили, що прийом їжі у нічний час може бути ще небезпечнішим за дефіцит сну.
За результатами контрольованого дослідження було підтверджено, що харчування у правильний час доби може бути ще важливішим для роботи серцево-судинної системи, ніж режим сну. Зокрема, автори дослідження зафіксували, що особи, які харчувались виключно протягом дня, значно зменшували ризики появи проблем у роботі серцево-судинної системи.
«Наше попереднє дослідження показало, що дисбаланс циркадних ритмів — розбіжності наших поведінкових циклів з внутрішнім біологічним годинником — збільшує фактори ризику серцево-судинних захворювань. Ми хотіли зрозуміти, що можна зробити, щоб знизити цей ризик, і наше нове дослідження показує, що це може бути правильний вибір часу прийому їжі», — пояснює старший автор дослідження, доктор філософії, професор медицини та директор Програми медичної хронобіології Массачусетської лікарні Френк Шир.
За результатами попередніх досліджень на тваринах науковці встановили, що режим прийому їжі, що співпадає з внутрішнім біологічним годинником, може зменшити негативний вплив від нестачі сну по ночах. У рамках нового дослідження науковці відібрали 20 здорових молодих учасників. Їх розмістили у приміщенні без вікон та позбавили доступу до годинників та гаджетів, які могли б підказати їм, котра зараз година.
Ефект дисбалансу циркадних ритмів вирішили перевірити шляхом порівняння того, як змінились функції їхнього організму до та після імітації роботи по ночах. Учасники дослідження мали слідувати протоколу «постійного розпорядку», під час якого були позбавлені сну упродовж 32 годин у приміщенні зі слабким освітленням. Вони мали постійно перебувати в одній й тій самій незмінній позі, харчуючись однаковими закусками щогодини. Після цього добровольців змусили імітувати нічну роботу. Їм запропонували харчуватись виключно у нічний час, або ж вдень. Важливо, що обидві групи мали однаковий графік денного сну, і, таким чином, будь-які відмінності між групами не були пов’язані з відмінностями у графіку сну.
Автори дослідження проаналізували наслідки прийому їжі у нічний час та вплив цього на серцево-судинну систему. Вимірювались маркери вегетативної нервової системи, інгібітор активатора плазміногену-1 (підвищує ризик утворення тромбів) та артеріальний тиск, а також інші показники.

Фактори ризику серцево-судинних захворювань збільшилися після симуляції нічної роботи порівняно з рівнем на початку дослідження в учасників, які мали їсти і вдень, і вночі. Проте в учасників дослідження, які харчувалися лише вдень, фактори ризику залишилися незмінними, хоча кількість і характер їжі між групами не відрізнялися, лише час прийому їжі.
У дослідженні наголошується, що відмова або обмеження прийому їжі в нічний час може бути корисним нічним працівникам, тим, хто страждає на безсоння або розлади сну і неспання, людям зі змінним циклом сну і неспання, а також тим, хто часто подорожує в країни з різними часовими поясами.
Година з телефоном перед сном на 59% збільшує ризик безсоння, — дослідження
Результати дослідження були опубліковані у журналі Nature
Джерело: SkiTechDaily
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: