Кібербезпека та застосунки для армії. Як Favbet Tech та інші IT-бізнеси працюють на перемогу

Опубликовал
Партнерский материал

Напередодні повномасштабної війни інтерес до теми військових технологій з боку української IT-спільноти можна було у кращому випадку характеризувати як «помірний». Однак за останні дев’ять місяців ситуація змінилася. Потреба в технологіях постійно зростає, на це звернули увагу місцеві бізнеси і стартапи, які активно розробляють різні рішення для військових.

У партнерському матеріалі з Favbet Tech CEO компанії Артем Скрипник розповідає про те, як українські айтівці знаходять себе у військових технологіях, та оцінює перспективи національного MilitaryTech.

Партнерський матеріал?

Зараз ми спостерігаємо зародження ринку

IT-рішення мають критичне значення на полі бою – наші військові сильно залежать від технологій, які допомагають успішно виконувати бойові завдання.

Сьогодні триває мобілізація за всіма напрямами. Наприклад, Мінцифра започаткувала IT-армію, яка атакує ворожу інфраструктуру, а з перших місяців війни та зараз ще й відстежує переміщення ворожих сил.

Багато зусиль зосередили й на розробці рішень у галузі великих даних, що важливо для розвідки, а також на кібербезпеці.

Артем Скрипник

Україна – глибоко цифровізована держава, тому надійний захист IT-інфраструктури, енергосистем і баз даних є не менш затребуваними, аніж засоби ППО. З’являється все більше проєктів у галузі штучного інтелекту, робототехніки, розробки дронів – безпілотники різних модифікацій зараз розробляють і виробляють в Україні дуже активно.

Дізнатись більше про проєкти Favbet Tech

 

Favbet Tech створює рішення для ЗСУ з перших днів війни

Попри «мирну» спеціалізацію бізнесу, працювати над військовими проєктами у Favbet Tech почали ще в лютому. Усього було декілька ініціатив.

Зокрема, наші розробники створили мобільний застосунок для однієї з військових частин, де служив співробітник Favbet Tech. Ця програма спрощує роботу артилеристів: автоматизує певні рутинні процеси, необхідні для ведення влучного вогню по позиціях ворога. Застосунок ми передали підрозділу ще в березні й отримали дуже позитивний відгук.

Зважаючи на те, що в нас ще до початку війни працював сильний штат спеціалістів з кібербезпеки, саме вона стала одним з головних напрямів воєнної діяльності Favbet Tech. Команда брала участь у DDoS-атаках, зламувала важливі ресурси ворога. У перші дні повномасштабної війни ми допомагали українським військовим знаходити й ідентифікувати окупантів завдяки перехопленню їхніх дзвінків через українські мобільні вежі.

Звісно, була потреба у зламах не тільки від нашої команди, а всієї ІТ-армії. Українські спеціалісти зламували IT-системи росії, у результаті чого ми отримали багато баз даних і великий обсяг інформації про російських громадян.

Це, наприклад, були злами серверів служби доставлення їжі, державних послуг тощо – завдяки цьому вдавалось допомагати української армії, передавати важливі дані, грабуючи ворога. За допомогою зламаних даних також могли знаходити й ідентифікувати росіян.

Що стосується майбутніх MilitaryTech-розробок, то ми постійно комунікуємо з різними підрозділами та намагаємося закривати всі потреби, де досвід компанії може бути корисним. Як і більшість інших українських бізнесів, ми завжди відкриті до запитів ЗСУ.

Загалом, можна констатувати, що українські ІТ-компанії мають достатню експертизу, щоб бути корисними й ефективними у воєнному напрямі. Проте їм потрібно адаптуватися до нових реалій і швидко змінювати процеси розробки програмного забезпечення, щоб бути більш орієнтованими на забезпечення військових потреб.

У нас є велика експертність на ринку за певними напрямами. Українські IT-компанії дуже сильні у напрямі кібербезпеки, у нас багато талановитих і, я б сказав, всесвітньо відомих спеціалістів та IT-команд, які займаються цим. Тому саме цей напрям я б назвав найбільш реалістичним для компаній, що бажають долучитись до IT-фронту.

Партнерський матеріал?

Більше про проєкти Favbet Tech

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Партнерский материал