Оновлено: Кабмін заборонив пересилати та видавати паспорти за кордоном

Опубликовал
Ігор Шелудченко

Кабінет Міністрів України заборонив чоловікам віком від 18 до 60 років видачу закордонних паспортів та паспортів громадянина України за межами держави. Заборонена і їх пересилка.

Також до 18 травня будуть діяти обмеження для військовозобов’язаних громадян України щодо надання консульських послуг. Саме тоді в Україні набуде чинності закон про мобілізацію.

Після 18 травня, після уточнення даних в ТЦК, обмеження будуть зняті.

Оновлено [21:17, 23 квітня]: новина доповнена офіційним роз’ясненням Міністерства закордонних справ.

Курс Frontend розробки від Mate academy.
Front-end розробник одна з найзатребуваніших професій на IT ринку. У Mate academy ми навчимо вас розробляти візуально привабливі та зручні інтерфейси. Після курсу ви зможете створювати вебсайти і застосунки, що вразять і користувачів, і роботодавців.
Дізнатися більше про курс

Оновлено [23:00, 24 квітня]: новина доповнена постановою Кабміна про неможливість отримати паспорт за кордоном та заявою міністра оборони Польщі про готовність допомогти Україні повернути чоловіків.

Оновлено [14:22, 25 квітня]: новина доповнена заявою міністра оборони Литви.

Консульства призупиняють обслуговування

У вівторок, 23 квітня, низка українських консульств призупинила видачу документів для українців призивного віку.

Видачу документів призупинили через «технічні причини», повідомляє Центру обслуговування громадян «Паспортний сервіс».

Подача заяв-анкет на оформлення паспортних документів здійснюється у звичайному режимі. Крім того, послуги з видачі паспортів наразі можливі лише для дітей до 12 років, у звʼязку з відсутністю необхідності біометричної верифікації.

Зокрема, про призупинку прийому громадян призовного віку повідомили в консульствах Праги, Барселони та Польщі.

Пізніше там уточнили, що йдеться конкретно про про призупинення прийому чоловіків призовного віку.

МЗС: «Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною»

Ситуацію прокоментував очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба. Він зазначив, що невдовзі МЗС надасть уточнені розʼяснення щодо порядку отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку у зв’язку з законом про мобілізацію.

«Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справделивого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно», — підкреслив міністр.

Чоловіки отримають доступ після оновлення даних в ТЦК

О 19:20 МЗС таки опублікувало офіційне роз’яснення. Так, з 23 квітня тимчасово припиняється прийом нових заяв на вчинення консульських дій від згаданої категорії громадян України. Якщо людина подала заявку до 23 квітня, то її «буде розглянуто та опрацьовано консульськими установами в повному обсязі».

Після набуття законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024 року процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону.

Тобто, чоловіки у віці у віці від 18 до 60 років після оновлення даних військового обліку в ТЦК матиму доступ до консульських послуг. Також вони матимуть доступ без оновлення даних — у випадку надзвичайних ситуацій.

Чоловіки більше не зможуть отримати паспорти за кордоном

Ввечері 25 квітня стало відомо, що Кабмін ухвалив постанову, в якій заборонив українським чоловікам призовного віку видавати паспорти за кордоном.

Постанову оприлюднили на сайті Кабміну.


Тепер отримання паспорта громадянина України, паспорта для виїзду за кордон громадянам чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється у територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС.

При цьому не здійснюють пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для видачі.

Польща та Литва готові допомагати повертати українців

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Польща готова допомогти Україні повернути громадян призовного віку.

«Я думаю, що багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських чоловіків у готелях і кафе, і чують, скільки зусиль ми повинні докласти, щоб допомогти Україні. Будь-яка підтримка можлива у сенсі повернення на Батьківщину тих, хто може втратити право на перебування в Польщі внаслідок закінчення дії паспорту», — заявив він.

Наступного дня практично з аналогічною заявою виступив міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас.

Він зазначив, що необхідно подумати про те, як допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. За його словами, Литва поки не розглядає конкретних заходів для цього і стежить за тим, які рішення ухвалить Польща.

«Ніхто, звісно, не буде їх збирати і відвозити в Україну – цього не буде. Але (можна обмежити цих осіб) у соціальних виплатах, дозволах на роботу, документах — це варіанти, як я чую і від польської сторони. Тож почекаймо і подивимося, який варіант вони запропонують, можливо, він підійде і для Литви», — резюмував міністр.

Зазначимо, 11 квітня, Верховна Рада ухвалила в другому читанні проєкт закону №10449 про посилення мобілізації.

Закон вносить зміни в процедуру обліку даних, вводить покарання за ухилення.

Потім стало відомо, що Міноборони оцифрувало дані всіх потенційних призовників.

Disqus Comments Loading...