Рубрики Статті

Бронемашини Dingo, Kirpi, Husky і Mastiff: залізні коні на службі в ЗСУ

Опубликовал
Ирина Тесленко

Зима створює нові виклики перед Збройними Силами України. Розмиті дороги, опади та мінусова температура – всі водії знають, якою важкою може бути засніжена дорога. А що робити, коли дороги просто відсутні? 

Раніше ми вже розглядали українські броньовані авто, однак наразі пропонуємо дізнатися більше про ті моделі, які поставляються в складі військової допомоги від західних партнерів. 

Німецькі Dingo

Восени цього року Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт повідомив, що Україна отримає 50 бронетранспортерів Dingo від компанії Krauss-Maffei Wegmann. Це перевірена у боях броньована машина точно стане корисним підсиленням для зимової кампанії, адже разом з високою прохідністю забезпечує надійний захист екіпажу.

Курс-професія "Web Design" від Skvot.
Для тих, хто давно хоче опанувати професію вебдизайнера, але не знає, з чого почати.Після 4 місяців навчання — старт в карʼєрі з двома кейсами у портфоліо.
Програма курсу і реєстрація

Dingo комбінує сталеву та композитну броню, яка відповідає третьому рівню захисту STANAG 4569. Транспортний засіб “не боїться” стрілкової зброї, протипіхотних і протитанкових мін, а також уламків снарядів.

Базується на колісному шасі Unimog U5000 (для Dingo 2) і Unimog U-100-L (для Dingo 1). З дизельним двигуном Mercedes-Benz 222 к. с. Dingo 2 розвиває максимальну швидкість по шосе до 100 км/год, при цьому запас ходу становить 700 км без дозаправлення. 

Головним призначенням Dingo 2 є розвідка та патрулювання, однак існують модифікації командно-штабних авто, медичних і поліційних машин, з додатковим оснащенням для спостереження. Модифікації відрізняються не тільки обладнанням, а й довжиною колісної бази або 3250 мм, або 3850 мм. 

Окрім потужної броні, Dingo має розширену підтримку озброєння. Залежно від модифікації на бронетранспортер встановлюються модулі FLW-100/FLW-200. Вони оснащуються кулеметами 7,62-мм чи 5,56-мм Heckler & Koch MG4, а в посиленій версії або 12,7-мм кулеметом Browning M2 або 40-мм автоматичним гранатометом Heckler & Koch GMG. Модулі керуються дистанційно, в посиленій версії передбачені камери для виводу зображення. Існують Dingo з комбінацією двох модулів. 

Операторами Dingo окрім Німеччини є Бельгія, Люксембург, Австрія, Чехія, Норвегія, Курдистан, Саудівська Аравія. Бойовий досвід БТР отримав в Косово, Афганістані та Іраку. 

Побачити Dingo 2 в русі можна на відео:

Турецькі Kirpi

Одні з найзахищеніших військових машин турецького виробництва Kirpi також працюють на фронті. У мережі користувачі знайшли підтвердження їх використання – на офіційній сторінці Оперативного угруповання військ «Каховка» було викладене відео, де фігурували ці бронеавтомобілі. 

Kirpi створені для транспортування особового складу та мають високий клас захисту проти мін і стрілецької зброї. Бронеавтомобіль належить до класу MRAP і має кілька модифікацій – з підвіскою 4×4 або 6×6 та медичний Kirpi Ambulance.

Kirpi перекладається як “їжак”, що багато говорить про його призначення. Авто захищене з усіх сторін, починаючи від броні, яка витримує попадання уламків артилерійських снарядів до протимінно-вибухостійких сидінь. Відповідність стандарту НАТО STANAG 4569 рівня 3 гарантує, що авто захищає екіпаж від бронебійних снарядів, мінної загрози, саморобних вибухових пристроїв (IED) та інших балістичних загроз.

Однак бронемашина може не тільки захистити, а й зустріти ворога шквальним вогнем – дах авто слугує платформою для 7,62 мм або 12,7 мм кулемета, який підтримує інтеграцію з дистанційним керуванням. Також передбачені місця для ведення вогню зі стрілецької зброї. 

Один Kirpi здатен перевозити 13 людей – три члени екіпажу та 10 осіб десанту. Автомобіль оснащений  8,9-літровим турбодизелем на 375 к.с і розвиває швидкість до 105 км на годину по шосе. 

Відео з цією броньованою машиною: 

Порівняння характеристик Dingo 2 і Kirpi:

Характеристики Dingo 2 Kirpi 4×4
Рівень захисту STANAG 4569 рівень 3 STANAG 4569 рівень 3 (MRAP)
Вага 12,5 т 19,7 т
Довжина 6,08 м 7,07 м
Підвіска 4×4 4×4 або 6×6
Швидкість 100 км/год 105 км/год
Запас ходу 700 км 800 км

 

Британські Husky і Mastiff

Великобританія, яка з перших днів повномасштабного вторгнення виступає надійним партнером України також долучилася до поповнення автопарку броньованих машин. Британці передають кілька моделей авто, одними з яких є Husky і Mastiff. 

Перше авто є захищеним транспортним засобом на базі вантажівки International XT. Виготовляється компанією Navistar Defense. Це мобільне рішення, яке доступне в кількох модифікаціях з захистом і без. Вміщує чотири особи, включаючи водія та командира екіпажу.

Husky може застосовуватися для перевезення вантажів, особового складу, виконання місій з конвоювання та патрулювання, зв’язку та використання як командно-штабної машини. Озброєння авто складається з 12,7 мм кулемета, максимальна швидкість по шосе становить 113  км/год.

Саме авто Husky брало участь в конкурсі, щоб стати основною одиницею для Збройних сил США, однак програло моделі Oshkosh M-ATV. З 2009 року Husky активно застосовується британцями та демонструє свою ефективність у бойових діях. 

Відео з Husky в русі:

Mastiff є британською версією Cougar, який адаптований під потреби англійської армії. ЗМІ повідомляють, що Україна отримає версію PPV (protected patrol vehicle), яка призначена саме для патрулювання. Це один з найновіших транспортних засобів, який має бойовий досвід в Лівії, Іраку, Ірані, Афганістані. 

Mastiff PPV надійно захищена від стрілецької зброї та мінних загроз машина з можливістю озброєння 7,62 мм чи 12,7 мм кулеметом або 40 мм гранатометом. Авто здатне розвивати швидкість до 90 км/год, а запас ходу становить 1100 – 1200 км.  У броні може використовуватися спеціальний матеріал Dyneema Unidirectional (UD), який покращує захист авто від мін і стрілецької зброї. 

Наявність західних зразків броньованих машин дозволяє розширювати автопарк і вчасно замінювати авто, які на фронті називають “розхідним матеріалом”. Особливо цінність подібних транспортних засобів видно при деокупації територій, які ворог при відході активно заміновує. Додатково в умовах розтягнутої лінії фронту використання броньованого транспорту дозволяє зберігати мобільність підрозділів і протидіяти партизанській тактиці дій.

Disqus Comments Loading...