Статті Статті 16.12.2022 о 14:00 comment views icon

Бронемашини Dingo, Kirpi, Husky і Mastiff: залізні коні на службі в ЗСУ 

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

Зима створює нові виклики перед Збройними Силами України. Розмиті дороги, опади та мінусова температура – всі водії знають, якою важкою може бути засніжена дорога. А що робити, коли дороги просто відсутні? 

Раніше ми вже розглядали українські броньовані авто, однак наразі пропонуємо дізнатися більше про ті моделі, які поставляються в складі військової допомоги від західних партнерів. 

Німецькі Dingo

Dingo

Восени цього року Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт повідомив, що Україна отримає 50 бронетранспортерів Dingo від компанії Krauss-Maffei Wegmann. Це перевірена у боях броньована машина точно стане корисним підсиленням для зимової кампанії, адже разом з високою прохідністю забезпечує надійний захист екіпажу.

Dingo комбінує сталеву та композитну броню, яка відповідає третьому рівню захисту STANAG 4569. Транспортний засіб “не боїться” стрілкової зброї, протипіхотних і протитанкових мін, а також уламків снарядів.

Базується на колісному шасі Unimog U5000 (для Dingo 2) і Unimog U-100-L (для Dingo 1). З дизельним двигуном Mercedes-Benz 222 к. с. Dingo 2 розвиває максимальну швидкість по шосе до 100 км/год, при цьому запас ходу становить 700 км без дозаправлення. 

Онлайн-курс "Арт Менеджер" від Skvot.
Навчіться шукати фінансування та планувати бюджет, керувати командою, запускати артпроєкти та пітчити їх так, щоб великі компанії захотіли колабитися.
Детальніше про курс

дінго

Головним призначенням Dingo 2 є розвідка та патрулювання, однак існують модифікації командно-штабних авто, медичних і поліційних машин, з додатковим оснащенням для спостереження. Модифікації відрізняються не тільки обладнанням, а й довжиною колісної бази або 3250 мм, або 3850 мм. 

Окрім потужної броні, Dingo має розширену підтримку озброєння. Залежно від модифікації на бронетранспортер встановлюються модулі FLW-100/FLW-200. Вони оснащуються кулеметами 7,62-мм чи 5,56-мм Heckler & Koch MG4, а в посиленій версії або 12,7-мм кулеметом Browning M2 або 40-мм автоматичним гранатометом Heckler & Koch GMG. Модулі керуються дистанційно, в посиленій версії передбачені камери для виводу зображення. Існують Dingo з комбінацією двох модулів. 

дінго

Операторами Dingo окрім Німеччини є Бельгія, Люксембург, Австрія, Чехія, Норвегія, Курдистан, Саудівська Аравія. Бойовий досвід БТР отримав в Косово, Афганістані та Іраку. 

Онлайн-курс "Арт Менеджер" від Skvot.
Навчіться шукати фінансування та планувати бюджет, керувати командою, запускати артпроєкти та пітчити їх так, щоб великі компанії захотіли колабитися.
Детальніше про курс

Побачити Dingo 2 в русі можна на відео:

Турецькі Kirpi 

kirpi

Одні з найзахищеніших військових машин турецького виробництва Kirpi також працюють на фронті. У мережі користувачі знайшли підтвердження їх використання – на офіційній сторінці Оперативного угруповання військ «Каховка» було викладене відео, де фігурували ці бронеавтомобілі. 

Kirpi створені для транспортування особового складу та мають високий клас захисту проти мін і стрілецької зброї. Бронеавтомобіль належить до класу MRAP і має кілька модифікацій – з підвіскою 4×4 або 6×6 та медичний Kirpi Ambulance.

Kirpi перекладається як “їжак”, що багато говорить про його призначення. Авто захищене з усіх сторін, починаючи від броні, яка витримує попадання уламків артилерійських снарядів до протимінно-вибухостійких сидінь. Відповідність стандарту НАТО STANAG 4569 рівня 3 гарантує, що авто захищає екіпаж від бронебійних снарядів, мінної загрози, саморобних вибухових пристроїв (IED) та інших балістичних загроз.

Однак бронемашина може не тільки захистити, а й зустріти ворога шквальним вогнем – дах авто слугує платформою для 7,62 мм або 12,7 мм кулемета, який підтримує інтеграцію з дистанційним керуванням. Також передбачені місця для ведення вогню зі стрілецької зброї. 

Бронемашини Dingo, Kirpi, Husky і Mastiff: залізні коні на службі в ЗСУ 

Один Kirpi здатен перевозити 13 людей – три члени екіпажу та 10 осіб десанту. Автомобіль оснащений  8,9-літровим турбодизелем на 375 к.с і розвиває швидкість до 105 км на годину по шосе. 

Відео з цією броньованою машиною: 

Порівняння характеристик Dingo 2 і Kirpi:

Характеристики  Dingo 2 Kirpi 4×4
Рівень захисту STANAG 4569 рівень 3  STANAG 4569 рівень 3 (MRAP)
Вага  12,5 т 19,7 т
Довжина 6,08 м 7,07 м
Підвіска  4×4 4×4 або 6×6
Швидкість 100 км/год 105 км/год
Запас ходу 700 км 800 км

 

Британські Husky і Mastiff

Бронемашини Dingo, Kirpi, Husky і Mastiff: залізні коні на службі в ЗСУ 

Великобританія, яка з перших днів повномасштабного вторгнення виступає надійним партнером України також долучилася до поповнення автопарку броньованих машин. Британці передають кілька моделей авто, одними з яких є Husky і Mastiff. 

Перше авто є захищеним транспортним засобом на базі вантажівки International XT. Виготовляється компанією Navistar Defense. Це мобільне рішення, яке доступне в кількох модифікаціях з захистом і без. Вміщує чотири особи, включаючи водія та командира екіпажу.

Husky може застосовуватися для перевезення вантажів, особового складу, виконання місій з конвоювання та патрулювання, зв’язку та використання як командно-штабної машини. Озброєння авто складається з 12,7 мм кулемета, максимальна швидкість по шосе становить 113  км/год.

Бронемашини Dingo, Kirpi, Husky і Mastiff: залізні коні на службі в ЗСУ 

Саме авто Husky брало участь в конкурсі, щоб стати основною одиницею для Збройних сил США, однак програло моделі Oshkosh M-ATV. З 2009 року Husky активно застосовується британцями та демонструє свою ефективність у бойових діях. 

Відео з Husky в русі:

Mastiff є британською версією Cougar, який адаптований під потреби англійської армії. ЗМІ повідомляють, що Україна отримає версію PPV (protected patrol vehicle), яка призначена саме для патрулювання. Це один з найновіших транспортних засобів, який має бойовий досвід в Лівії, Іраку, Ірані, Афганістані. 

Mastiff PPV надійно захищена від стрілецької зброї та мінних загроз машина з можливістю озброєння 7,62 мм чи 12,7 мм кулеметом або 40 мм гранатометом. Авто здатне розвивати швидкість до 90 км/год, а запас ходу становить 1100 – 1200 км.  У броні може використовуватися спеціальний матеріал Dyneema Unidirectional (UD), який покращує захист авто від мін і стрілецької зброї. 

Бронемашини Dingo, Kirpi, Husky і Mastiff: залізні коні на службі в ЗСУ 

Наявність західних зразків броньованих машин дозволяє розширювати автопарк і вчасно замінювати авто, які на фронті називають “розхідним матеріалом”. Особливо цінність подібних транспортних засобів видно при деокупації територій, які ворог при відході активно заміновує. Додатково в умовах розтягнутої лінії фронту використання броньованого транспорту дозволяє зберігати мобільність підрозділів і протидіяти партизанській тактиці дій.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: