Рубрики Статті

Leopard 1A5: наскільки актуальним для українського контрнаступу є німецький танк часів Холодної війни

Опубликовал
Ирина Тесленко

У кінці травня посол України в Німеччині Олексій Макєєв у своєму Twitter поділився відео, на якому показав танк Leopard 1A5. У своєму повідомленні дипломат зазначив, що 110 одиниць таких подарунків незабаром прибудуть до України. Розглянемо наскільки може бути корисний на полі бою танк, який пережив Радянський Союз, так і не вступивши з ним в бій. Хоча, може, він нарешті виконає свою місію, знищивши залишки «совка»?

Історія Leopard 1A5

Leopard 1A5 — наймолодша модифікація Leopard 1. Цей танк був поставлений німецькій армії у 1987 році, тобто Т-64БВ старший за нього на три роки. Загалом 1300 одиниць цих танків стояло на озброєнні Бундесверу до 1992 року, наразі Leopard 1A5 ще використовують армії Греції, Бразилії, Чилі, Еквадору та Туреччини.

Протягом свого терміну служби танк брав участь у низці миротворчих місій та військових операціях по всьому світу, наприклад в Іраку, Боснії та Косово. Уважний читач легко назве такий танк пам’ятником історії, особливо познайомившись з Leopard 2A6, які нам вже надав німецький уряд разом з БМП Marder.

Однак, п’ята модифікація Leopard 1 вже доволі сильно віддалила його від найпершої версії, в якій найслабшою стороною була броня. Її підсилили комплексом заходів, адже передбачені полікарбонатні панелі, може використовуватися додаткове модульне бронювання.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

У Leopard 1A5 були реалізовані сучасні рішення, які він “позичив” у систем других Леопардів. Це стосується комп’ютеризованої системи керування вогнем EMES 18 з тепловізійною системою виробництва Zeiss, стабілізатора озброєння, лазерного далекоміра та розробки поліпшених боєприпасів. 

Головними “ворогами” для Leopard 1A5 мали стати радянські Т-55, Т-62, а також новіші Т-64Б, Т-72Б та Т-72М1. Перераховані танки не тільки використовуються росіянами в бою, а й знімаються зі зберігання.

У ЗМІ ширились супутникові знімки, які підтверджують, що розконсервовані старі танки Т-54 і Т-55 росіяни стягують з Далекого Сходу. І якщо проти сучасних машин ми можемо протиставити Abrams, Leopard 2 і Challenger, то Leopard 1A5 впорається зі старішими танками як йому і судилося під час створення.

Залишаючись реалістами потрібно сказати — на всіх нових танків не вистачить, а за аналітикою попередніх років, запаси рф оцінювали у 2500 одиниць моделей танків Т-54/55. Окрім Німеччини, Leopard 1A5 нам готові передати Данія та Нідерланди, і що важливо — для такого немолодого танка, назбиралася велика кількість запасних частин і боєприпасів

Конструкція Leopard 1A5

Основне озброєння Leopard 1A5 складається з однієї стабілізованої у двох площинах 105-мм нарізної танкової гармати L7A3. Танк здатен стріляти всіма стандартними боєприпасами НАТО калібру 105 мм виробництва Канади, Франції, Німеччини, Ізраїлю, Великобританії та США. Боєкомплект складається з 60 снарядів, 42 снаряди зберігаються в корпусі та 18 у башті.

Гармата може використовувати кумулятивні, бронебійно-фугасні типу HESH, а також підкаліберні APFSDS снаряди. Додаткове озброєння Leopard 1A5 становить один зенітний і один спарений 7,62-мм кулемети, також передбачені димові гранатомети з обох боків башти. Цей танк впорається з бронею Т-72, укріпленими спорудами, броньованою технікою. 

Особливість танка, яку він взяв від другого покоління, полягає не тільки у цифровій системі керування, а й додаткових покращеннях типу лазерного далекоміра та балістичного калькулятора, який дозволяє вводити дані про температуру повітря, швидкість вітру та атмосферного тиску. Це дозволяє покращити точність вогневого ураження при будь-яких погодних умовах на відстані до 2 км. 

З додаткових опцій у танку передбачені: система захисту NBC, цифрові радіостанції SEM 80/90, автоматична система виявлення та гасіння пожежі, обігрівач. 

Екіпаж, на відміну від інших європейських танків, складається з 4 осіб. Танк оснащений чотиритактним 10-циліндровим мультипаливним двигуном MB 838 СаМ-500. Він дозволяє розвивати швидкість до 65 км/год. Леопард 1A5 здатен подолати траншею 3,0 м і має запас ходу до 600 км. 

Технічні характеристики Leopard 1A5

Характеристика Значення
Вага 42 т
Довжина 7,09 м
Ширина 3,37 м
Висота 2,76 м
Основне озброєння 105-мм гармата
Додаткове озброєння 2 кулемети
Базова броня 70 мм гомогенна сталь
Потужність двигуна ​​830 к.с. при 2200 об/хв.
Запас ходу 450-600 км
Швидкість по шосе 65 км/год

Допомога Німеччини

Попри доволі тривалий процес переговорів з Німеччиною, дипломатичний Київ зміг отримати все, на що надсилав запит. Ми користуємося німецькими системами ППО, броньованими машинами, самохідними гаубицями, зенітними установками, а нещодавно Укроборонпром ще й підписав договір про стратегічне партнерство з німецьким виробником Rheinmetall. Берлін трансформувався у надійного партнера, з яким можна будувати плани на майбутнє у сфері підсилення обороноздатності. 

Танки Leopard були однією з дипломатичних сходинок, які було важко перетнути. І якщо порівняти їх повну відсутність з передачею модифікації Leopard 1A5, друга ситуація в будь-якому разі краща.

Головна перевага цих моделей полягає у їх великій кількості. Нехай не найновіший, але доступний для швидкої передачі, цей танк дозволяє сформувати “ударний кулак”. Додатково база цього танка є відомою для українських військових, адже ми вже застосовуємо самохідні установки Gepard і мостоукладники Biber, які побудовані на шасі Леопарда 1. Принаймні ремонт та обслуговування Leopard 1A5 не буде зовсім новою задачею.

Проста броня нівелюється тим, що танк на свої роки зберігає гарну маневровність, при тому оснащується потужною гарматою для ураження броньованої цілі. У деяких військових операціях навіть БТР здатен забезпечити необхідну вогневу підтримку, а танк залишається танком, навіть з 30-річним віком. А коли цей танк можуть швидко відремонтувати та знайти необхідні запчастини, то він стає достатньою проблемою для ворога та надійним помічником для воїнів. 

Disqus Comments Loading...