Рубрики СтаттіКіно

Найцікавіші нові фільми травня 2024 року

Опубликовал
Денис Федорук

Передісторія Фуріози, новий бойовик з Жан-Клодом Ван Даммом, наукова фантастика з Джей Ло та помітна присутність українського кіно — ось далеко не повний перелік того, що пропонує травневий репертуар кінотеатрів або цифрових платформ. Детальніше про найцікавіші новинки місяця читайте в нашому традиційному матеріалі.

«Суперники» / Challengers

Жанр: спортивна драма, мелодрама
Дата прем’єри: 2 травня
Реліз: кінотеатри

Професійний тенісист Арт Дональдсон переживає не найкращі часи та планує взяти участь у турі Challenger. У цьому його підтримує дружина Таші, котра змушена була попрощатися з власною кар’єрою через травму. На майбутньому турнірі Арту доведеться зіграти зі своїм колишнім найкращим другом і колишнім коханцем дружини, що виводить це протистояння на принциповий рівень.

Зендая продовжує підкорювати кінематографічний Олімп та після знімань у Marvel й епічній «Дюні» грає основну жіночу партію у новому фільмі відомого італійського постановника Луки Гуаданьїно.

Основи Web дизайну від Hillel IT School.
Цей онлайн-курс з основ веб-дизайну дозволить вам опанувати мистецтво створення ефективних та привабливих інтерфейсів для вебсайтів і застосунків. Ви оволодієте ключовими принципами UX/UI дизайну, створюватимете дизайн-макети та прототипи, розроблятимете адаптивні інтерфейси для різних пристроїв, готуючись до професійної кар'єри в галузі веб-дизайну.
Дізнатися більше

«Нарешті світанок» / Finalmente l’alba

Жанр: історична драма
Дата прем’єри: 2 травня
Реліз: кінотеатри

Події розгортаються у 1950-х роках. На студії Cinecitta відбуваються знімання стрічки американського виробництва. Молода італійська акторка намагається отримати роль у ній. Через тиск з боку своєї родини вона заручена з чоловіком, якого не кохає. Під час прослуховування героїня повністю занурюється в такий привабливий світ голлівудського кіно.

Світова прем’єра цієї історичної драми відбулася на торішньому Венеційському кінофестивалі, де фільм претендував на головну нагороду — Золотого лева.

«Ідея тебе» / The Idea of You

Жанр: романтична комедія
Дата прем’єри: 2 травня
Реліз: Prime Video

Солен Маршан — 40-річна мати-одиначка, яка на прохання колишнього чоловіка бере з собою дочку-підлітка на фестиваль Coachella. Але там на героїню чекає несподіванка — у неї зав’язуються романтичні стосунки з 24-річним солістом популярного бойз-бенду August Moon Гейсом Кемпбеллом.

Сюжет нового ромкому з Енн Гетевей у головній ролі заснований на однойменному романі Робінн Лі та вийде на платформі Prime Video 2 травня.

«Ґодзілла: Мінус один» / Godzilla Minus One

Жанр: епічний фільм про кайдзю
Дата прем’єри: 3 травня
Реліз: Prime Video (тільки Японія)

Японія щойно після закінчення Другої світової війни. Колишній пілот-камікадзе, який страждає від посттравматичного стресового розладу, стає свідком появи величного монстра, відомого як «Ґодзілла».

«Ґодзілла: Мінус один» став справжнім хітом, в тому числі й касовим, та навіть відзначився «Оскаром» за найкращі візуальні ефекти. І це при бюджеті у жалюгідні 15 мільйонів доларів, в той час, як голлівудські блокбастери всесвіту MonsterVerse обходяться творцям в суму, що переважає у десять разів. Варто відзначити, що цифровий реліз на Prime Video призначений лише для Японії, але для глядачів, які вже давно шукають можливість подивитися цей фільм, інформація може бути корисною.

«Без глазурі» / Unfrosted

Жанр: комедія
Дата прем’єри: 3 травня
Реліз: Netflix

Мічиган, 1963 рік. Компанії Kellogg’s та Post Cereal влаштовують принципову конкуренцію, коли намагаються зробити революційну випічку для сніданку.

Дебютний фільм Джеффрі Сайнфелда зібрав на знімальному майданчику воістину видатний акторський склад. Окрім, власне, самого Сайнфелда тут відзначились Мелісса Маккарті, Емі Шумер, Джеймс Марсден, Пітер Дінклейдж, Джек Макбраєр, Томас Леннон, Крістіан Слейтер, Г’ю Грант та інші.

«Королівство планети мавп» / Kingdom of the Planet of the Apes

Жанр: науково-фантастичний пригодницький екшн
Дата прем’єри: 9 травня
Реліз: кінотеатри

Майже через 300 років після подій фільму «Війна за планету мавп» (2017) у місці, куди Цезар привів своїх побратимів, виникло багато мавпячих кланів. Люди регресували у стан примітивної цивілізації. Король мавп Проксим Цезар, що володіє зброєю, створеною на основі втрачених людських технологій, спотворює філософію Цезаря, щоб поневолити інші клани. Тож шимпанзе Ноа вирушає у небезпечну подорож разом з дівчиною Мей, щоб визначити майбутню долю як мавп, так і людей.

Ну який же це травень та й без гучних голлівудських блокбастерів! Четверта частина новітньої франшизи «Планета мавп» вже спішить у кожен кінозал підкорювати світовий бокс-офіс. За умови успішного прокату стрічка обіцяє стати початком нової трилогії.

«Будинок “Слово”. Нескінченний роман»

Жанр: історична драма
Дата прем’єри: 9 травня
Реліз: кінотеатри

У 1927 році, за наказом самого товариша Сталіна, у Харкові будують кооперативний будинок «Слово». Туди селять видатних українських письменників з метою тотального контролю творчого процесу та утворення єдиного художнього методу соціалістичного реалізму. Втім, не усі митці згодні оспівувати культ вождя. Ситуацію у будинку ускладнює поява молодого і нікому невідомого письменника Володимира Акімова.

Історична драма Тараса Томенка покликана нагадати про те, з яким ідеологічним монстром довелося зіштовхнутися митцям сумнозвісної доби «розстріляного відродження».

«Мати нареченої» / Mother of the Bride

Жанр: романтична комедія
Дата прем’єри: 9 травня
Реліз: Netflix

Після року, проведеного за кордоном у Лондоні, Емма повертається додому і приголомшує свою матір Лану новиною про те, що через місяць вона виходить заміж на курорті Пхукет, Таїланд. Ситуація погіршується, коли Лана виявляє, що майбутній чоловік її доньки — син того, хто розбив їй серце багато років тому.

«Мати нареченої» — нова романтична комедія від Марка Вотерса, котрий працював над чудовими комедійними стрічками нульових, такими як «Чумова п’ятниця», «Погані дівчиська», «Між небом і землею». Головні та другорядні ролі виконали зірки, кращі часи яких теж припали на далеке минуле: Брук Шилдс, Бенджамін Бретт та Чед Майкл Мюррей, якого ви можете пам’ятати по ролі Лукаса Скотта у молодіжному серіалі «Школа виживання».

«Уявні друзі» / IF

Жанр: фентезійна комедія
Дата прем’єри: 16 травня
Реліз: кінотеатри

Юна дівчина Бі несподівано виявляє у собі здатність бачити уявних друзів, яких у дорослому віці усі просто забувають. Згодом героїня дізнається, що її сусід Кел має таку ж особливість. Тож разом вони об’єднують зусилля, щоби старі друзі могли зустрітися знову. «Уявні друзі» явно націлений на спільний сімейний перегляд, тому хапайте дітлахів і гайда в кіно.

«Таро» / Tarot

Жанр: фільм жахів
Дата прем’єри: 16 травня
Реліз: кінотеатри

Коли група друзів по коледжу використовує для ворожіння чужу колоду Таро, чого ні в якому разі не можна робити, вони випускають на волю безжалісне зло. Таким чином герої мусять вступити у нещадні перегони з часом, щоб не допустити летальні наслідки, передбачені химерним ворожінням.

Сюжет стрічки дебютантів Спенсера Коена й Анни Голберґ заснований на романі «Жахоскоп» Ніколаса Адамса, який також взяв участь у створенні кіноадаптації.

«Пробивний чувак» / Boy Kills World

Жанр: комедійний бойовик
Дата прем’єри: 16 травня
Реліз: кінотеатри

Бой клянеться помститися вбивцям своєї родини, а саме — голові корумпованої династії Гільді Ван Дер Кой, внаслідок нападу якої хлопець у 9-річному віці залишився глухонімим. Після навчання у таємничого майстра бойових мистецтв, герой сповнений рішучості назавжди покінчити з тими, хто зруйнував його життя.

У цьому режисерському дебюті Моріца Мора, де одним з продюсерів виступив Сем Реймі, Білл Скаршгорд гарно розминається перед виступом куди відповідальнішим, а саме — у майбутньому рімейку культового «Ворона», в якому актор виконав головну роль.

«Обмін»

Жанр: військова драма
Дата прем’єри: 16 травня
Реліз: кінотеатри

На окупованій частині Донецької області в полон до ворога потрапляє молодий український військовий. Дізнавшись про це, його батько вирушає за лінію зіткнення, щоб спробувати врятувати сина.

Воєнна драма Володимира Харченка-Куліковського ґрунтується на реальних подіях та, хоч і фільмувалася наприкінці 2021-го, тобто ще до повномасштабного вторгнення, наразі актуальніша, ніж будь-коли.

«Відблиск»

Жанр: драма
Дата прем’єри: 16 травня
Реліз: кінотеатри

Військовий хірург Сергій потрапляє в російський полон під час війни на Донбасі. Там він стає свідком численних знущань з українців з боку російських окупантів. Але Сергію вдається повернутися додому в ході обміну полоненими, після чого він переосмислює своє життя та намагається налагодити стосунки з колишньою дружиною та донькою.

У своїй новій стрічці Валентин Васянович, поряд з «Обміном», також висловлюється на тему російсько-української війни та її трагічних відбитках на скалічених душах. «Відблиск» став першим суто українським фільмом, який потрапив в основну програму Венеційського кінофестивалю.

«Темрява людини» / Darkness of Man

Жанр: бойовик
Дата прем’єри: 21 травня
Реліз: цифрові сервіси

Оперативник Інтерпола Рассел Гетч змушений взяти на себе захист сина вбитого інформатора. У цьому бойовичку відвертої категорії Б знялися зірки різного ступеня крутості з далекого минулого: Жан-Клод Ван Дамм, що зайвого представлення не потребує, та пані Термінатрікс і Бладрейн Крістанна Локен.

«Ґарфілд у кіно» / The Garfield Movie

Жанр: анімаційна пригодницька комедія
Дата прем’єри: 23 травня
Реліз: кінотеатри

Всесвітньо відомий домашній кіт Ґарфілд, який ненавидить понеділки та страшенно любить лазанью, збирається на прогулянку. Після несподіваного возз’єднання зі своїм давно зниклим батьком, неохайним вуличним котом Віком, рудий герой та його подруга Оді змушені відмовитися від свого ідеального життя та приєднатися до Віка у веселому пограбуванні з високими ставками.

«Одне життя» / One Life

Жанр: біографічна драма
Дата прем’єри: 23 травня
Реліз: кінотеатри

Перед початком Другої світової війни британський біржовий маклер Ніколас Вінтон здійснює візит до Чехословаччини. Там він допомагає скласти список єврейських дітей, які потребують порятунку. Після повернення до Британії Вінтон працює над виконанням юридичних вимог щодо доставлення дітей до країни та пошуку для них сімей. Пізніше ця операція стане відома як Kindertransport.

Сюжет цієї біографічної драми, як неважко здогадатися, заснований на реальних подіях та розповідає про британського філантропа Ніколаса Вінтона у двох етапах його життя, зокрема, у віці 29 та 79 років. Титульну роль виконали Джонні Флінн та сер Ентоні Гопкінс відповідно.

«Фуріоза: Шалений Макс. Сага» / Furiosa: A Mad Max Saga

Жанр: постапокаліптичний бойовик
Дата прем’єри: 23 травня
Реліз: кінотеатри

Дія відбувається приблизно за 15-20 років до подій «Шаленого Макса: Дорога гніву». Коли світ руйнується, юну Фуріозу викрадають з Зеленого Місця. Дівчина потрапляє до рук байкерської орди на чолі з воєначальником Дементусом. Поки два тирани, Дементус та Несмертний Джо, борються за панування над Цитаделлю, головна героїня стикається з безліччю випробувань, намагаючись знайти шлях додому.

У 2015 році австралійський постановник Джордж Міллер видав один з найвидатніших екшн-фільмів останнього десятиліття «Шалений Макс: Дорога гніву», а нині презентує його спіноф-приквел, покликаний розповісти передісторію крутої воїтельки Фуріози. Аня Тейлор-Джой змінює на посту неперевершену Шарліз Терон, і будемо сподіватися, що впорається з цією роллю як мінімум не гірше своєї іменитої попередниці.

«Атлас» / Atlas

Жанр: науково-фантастичний бойовик
Дата прем’єри: 24 травня
Реліз: Netflix

Атлас Шеперд — блискуча спеціалістка з аналізу даних, котра ставиться з глибокою недовірою до штучного інтелекту. Вона долучається до місії з упіймання робота-втікача, з яким поділяє таємниче минуле. Коли місія йде не за планом, єдиною надією героїні на порятунок майбутнього усього людства постає необхідність довіритися клятому ШІ.

Невтомна Дженніфер Лопес встигає й альбоми записувати, і у нетфліксівських бойовиках зніматися. Після торішнього непорозуміння «Мати» 54-річна зірка пробує свої сили й у науковій фантастиці, поставленій режисером низки блокбастерів з Двейном Джонсоном («Подорож 2: Таємничий острів», «Розлом Сан-Андреас», «Ремпейдж») — Бредом Пейтоном. Як думаєте, чи вийде з цього задуму щось доладне?

«Екзорцизм» / The Exorcism

Жанр: фільм жахів
Дата прем’єри: 30 травня
Реліз: кінотеатри

Актор Ентоні Міллер страждає на алкоголізм. Попри це він береться зніматися у новому фільмі жахів, але згодом впадає у справжній психоз. Його стурбована донька Лі намагається з’ясувати причину жахливого стану батька: чи це вплив шкідливої залежності, чи у ситуацію втрутилась якась зловісна сила?

Щось Рассела Кроу останнім часом потягнуло на справи екзорцистські: торік він боровся з надприродною нечистю в «Екзорцисті Ватикану», тепер от взявся за цю невдячну справу у наступному сюжеті про усюдисуще потойбічне зло.

«Ти мене любиш?»

Жанр: драма
Дата прем’єри: 30 травня
Реліз: кінотеатри

У житті 17-річної Кіри відбувається багато важливих змін. Вона стає свідком не тільки розлучення батьків після 20-річного шлюбу, але й розпаду старої радянської імперії та народження нової, незалежної України.

«Ти мене любиш?» — ще одна історія дорослішання на тлі зламу Радянського Союзу в українському кіно після нещодавньої драми «Я і Фелікс». Щоправда, в останній події розгорталися у трохи пізніший період, коли Україна вже здобула незалежність, але у спадок від совітів отримала суцільну вбогість та смуток.

«Езра. Неналежна поведінка» / Ezra

Жанр: драмеді
Дата прем’єри: 30 травня
Реліз: кінотеатри

Стендап-комік Макс Брандел переїжджає до свого батька Стена після того, як його кар’єра та шлюб були зруйновані. Макс і його колишня дружина Дженна не можуть дійти згоди щодо опіки їхнього 11-річного сина Езри, який страждає на аутизм. У приступі відчаю головний герой вирішує здійснити з сином подорож через усю країну. «Езра. Незалежна поведінка» обіцяє стати приємним душевним фільмом з хорошим акторським складом.

Disqus Comments Loading...