Рубрики Статті

Невловний вбивця: чи може Україна збивати ракети Х-22?

Опубликовал
Андрей Русанов

Російська надзвукова крилата ракета Х-22, яка стала причиною трагедії в Дніпрі, що забрала життя 35 осіб (на момент публікації) та травмувала понад 70 людей, зруйнувала й пошкодила сотні квартир, розпалила і скандал в інформаційному просторі, з подачі Олексія Арестовича. Залишивши розбиратися із ситуацією профільні видання та офіційних осіб, спробуємо з технічного боку відповісти на питання, чи можна збити ракету Х-22 засобами ППО, які є в України.

Бойова частина ракети Х-22

Розроблена і вироблена ще в срср, надзвукова ракета Х-22 повітряного базування здатна нести на борту до 960 кг звичайної бойової частини або ядерну боєголовку. Її призначення – знищення великих об’єктів: передусім авіаносців чи груп кораблів ураженням по площі (ракета позиціюється саме як протикорабельна).

Траєкторія руху ракети задається автопілотом, наведення здійснюється за допомогою гіроскопа та радара, радіолокаційна головка коригує наведення по радіоконтрастних цілях. Точність Х-22 відносно низька – 50% пострілів потрапляє у радіусі 600 м від зазначеної точки.

Наслідки удару російською ракетою Х-22 по житловому будинку в Дніпрі 14 січня 2023 року

Ракета завдає фугасно-кумулятивне ураження з напрямком кумулятивного струменя вниз на 45°. Кумулятивні боєприпаси створюють вузькоспрямований струмінь з високою пробивною здатністю, що руйнує міцну броню або фортифікаційні споруди. Її напрямок задає спеціальна вісь виїмки.

У випадку Х-22 це означає, що під час її влучання з високою ймовірністю буде знищено все, що попереду та внизу, ефект посилюється й великою потужністю заряду. Житловий багатоквартирний будинок або велика його секція просто не має шансів – що нам, на жаль, довелося спостерігати.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

При комплектації термоядерної бойової частини потужність вибуху становить від 350 кілотонн до 1 Мт. Це один із видів тієї самої тактичної ядерної зброї, якою нас лякали влітку та восени 2022 року. Дивлячись на те, які руйнування завдає звичайний заряд ракети, можна уявити масштаб ядерного ураження.

Токсичне пальне

Довжина ракети – 11,6 м, діаметр – 94 см. Більшу частину виняткової маси 5780 кг становлять бак окислювача (3049 кг) та бак пального (1015 кг). На цих речовинах зупинимося докладніше.

Як окислювач палива в конструкції ракети використовується АК-27І – розчин 20% азотного тетраоксиду в азотній кислоті. При вивільненні з-під тиску тетраоксид азоту вивільняється як газ. Ця речовина – сильна отрута, навіть у невеликих кількостях серйозно ушкоджує дихальну систему та слизові оболонки.

Попри шкідливість для людей та природи, оксиди азоту іноді входять у викиди хімічних підприємств – їх можна упізнати за характерним помаранчевим димом з труби. Нині такий окислювач застосовується лише у ракетах Х-22, більшість російських та світових бойових ракет – твердопаливні.

Пальне ракети ТГ-02, відоме також як «Самін» – суміш ізомерних ксилідинів та триетиламіну у співвідношенні 1:1. Рідина запалюється при зіткненні з азотним окислювачем. Склад був розроблений у Німеччині під час Другої світової війни та, швидше за все, був запозичений радянською військовою промисловістю.

Триетиламін також сильна отрута, яка виділяє токсичні випари під час горіння. Речовина проникає через шкіру, ушкоджує слизові та органи дихання, призводить до сильного отруєння. Викликає сильні опіки у разі дотику. Перебуваючи у повітрі, вибухонебезпечна. Проте речовина використовується у виробництві добрив, фарб та ліків. Відомостей про хімічне ураження людей у ​​Дніпрі досі не надходило.

Спосіб запуску Х-22 та льотні характеристики

Ракетами Х-22 можуть оснащуватися стратегічні бомбардувальники-ракетоносці Ту-16К-22, Ту-22К, Ту-22М2/3, Ту-95К-22. Моделі Ту-22 є надзвуковими та можуть базуватися на значній відстані від цілі ракетного удару.

Сотні цих літаків виробили за радянських часів і всі вони базуються в різних куточках Росії. Знятих з озброєння Ту-16 було виготовлено понад 1500 одиниць, китайська модифікація Xian H-6 перебуває на озброєнні КНР і зараз (що свідчить про здатність Китаю обслуговувати ці літаки).

Ту-22М3

Відсутність виробництва стратегічних бомбардувальників та обмежені здібності росії у їхньому обслуговуванні можуть створити потенційні проблеми для їхнього використання.

Значна частина технічного парку експлуатується вже багато десятиліть. Практичне застосування ракетоносіїв в Україні побічно свідчить про десятки придатних для експлуатації літаків. Виведення їх з ладу тим чи іншим способом суттєво знизило б можливості країни-агресора завдавати ракетних ударів.

Ту-95К-22

Ракет Х-22 було виготовлено понад 1000. Зараз ця модель не виробляється, але її замінила прийнята на озброєння у 2016 році ракета Х-32 з покращеними характеристиками та дальністю польоту до 1000 км.

Сама ж Х-22 може пролетіти до мети 600 км ракета летить на висоті до 25 км, розвиваючи швидкість до 4,6 маху (~ до 5500 км/год, залежить від висоти), що впритул наближає її до гіперзвукового класу (від 5 махів).

Ракета Х-22

Висока швидкість унеможливлює перехоплення ракети під час прямування територією України не призначеними для цього засобами – час прольоту становить кілька хвилин, за які ракету потрібно виявити та «наздогнати».

Чим збивати ракети Х-22?

Установки С-300, що здебільшого стоять на озброєнні, можуть знешкоджувати цілі, що рухаються зі швидкістю до 4680 км/год. Системи NASAMS можуть вражати цілі зі швидкістю до 3600 м/с, приблизно такі цілі здатні збивати ракети ЗРК IRIS-T SLM

Командування Повітряних Сил ЗСУ заявило, що в Україні немає технічних засобів, здатних протистояти ракетам Х-22, а всі повідомлення у ЗМІ про їхнє перехоплення не відповідають дійсності. В умовах війни ми закликаємо вірити офіційним повідомленням Збройних Сил України.

Згідно з цим повідомленням, перехоплювати такі повітряні цілі можуть комплекси Patriot PAC-3 та SAMP-T, постачання яких тільки очікуються. Ракети, що використовуються Patriot, залежно від модифікації, можуть розвивати швидкість до 5700 км/год.

Пуск ракети-перехоплювача з Patriot PAC-3

Ракети Aster-30 комплексів SAMP-T ммають швидкість понад 5040 км/год, що робить їх здатними протистояти Х-22. Крім швидкості польоту ракет також важливий їх тип, радіус і висота виявлення мети, якість озброєння, час реагування та інші параметри, за якими Patriot PAC-3 і SAMP-T перевершують інші системи.

Пуск ракети з комплексу SAMP-T Mamba, постачання якого очікується

Російські ракети Х-22 винні й в інших воєнних злочинах проти цивільного населення з початку широкомасштабного військового вторгнення росії в Україну:

  • 27 червня 2022 року ракета X-22 потрапила по торговому центру «Амстор» у Кременчуці, де загинуло щонайменше 20 людей та було поранено не менше 56
  • 9 травня 2022 року сімома ракетами Х-22 було обстріляно село Фонтанка під Одесою, кілька ракет вразили торговий центр «Рів’єра», загинула 1 та поранено 5 людей
  • 20 травня 2022 року – удар по будинку культури у місті Лозова Харківської області
Ракета Х-22, що вразила торговий центр у Кременчуці 27 червня 2022 року

Пам’ятайте, що у всіх руйнуваннях та жертвах цієї війни винна лише російська сторона – якби вона не почала війну та не вдерлася в Україну, нічого б цього не сталося. За час воєнних дій ми неодноразово могли переконатися у максимально акуратних діях ЗСУ щодо мирного населення.

У непростій інформаційній ситуації слід довіряти передусім офіційним джерелам, критично ставитися до сторонньої інформації, наскільки можна перевіряти дані та запитувати себе, навіщо озвучується те чи інше твердження і кому воно є вигідним.

Джерела: Вікіпедія та інші відкриті дані, офіційна інформація

Виправлення: Виправлено плутанину зі швидкостями, внесено додаткові пояснення: 1. Швидкості для С-300 переведені у км/год. 2. Швидкість Patriot взято з Defense Express. Взагалі значення у звичних одиницях швидкості отримані перерахунком з числа Маха і можуть сильно відрізнятися у різних джерелах. Суть в тому, що протиракета має бути швидшою за ціль, система повинна якомога раніше виявляти ціль та реагувати. Крім того, важливим є тип ураження протиракети.

Disqus Comments Loading...