Рубрики Огляди

Огляд Asus ROG Rapture GT6 – преміальна MESH система для великих домівок

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Сьогодні розглянемо флагманський роутер Asus ROG Rapture GT6, а точніше цілих два в MESH системі. Модель продається й окремо, але значно цікавіше перевірити можливості пари маршрутизаторів. Протестували новинку в локальній мережі з різними частотами, оглянули програмне забезпечення, спробували запустити NAS сервер та виміряли енергоспоживання.

Технічні характеристики Asus ROG Rapture GT6
Частотний діапазон 2.4 ГГц / 5 ГГц
Макс швидкість 2.4 ГГц 574 Мбіт/с
Макс швидкість 5 ГГц 9608 Мбіт/с
Смуга пропускання 160 МГц
Порти WAN x1 2.5 Гбіт/с
LAN x3 1 Гбіт/с
USB x1 Gen1 3.2
Кількість антен 9
ОЗП 512 МБ
ПЗП 256 МБ
Стандарти безпеки WPA, WEP, WPA2, WPA3, 802.1x
Додаткові функції Режим MESH
FTP сервер
VPN
AI Cloud
RGB підсвічування
Вага 880 грамів
Енергоспоживання 10 Вт
Блок живлення 19 В

Комплектація та зовнішній вигляд

Крім двох роутерів всередині є блоки живлення, мережеві кабелі (в тому числі американського зразка), чорний кабель LAN для підключення до модема, паперова документація, інструкція з використання.

Антени (9 шт) внутрішнього типу, заховані за прозорою кришкою. Asus ROG Rapture GT6 виготовлений з пластику, має чималі розміри, за мірками роутерів. Пластик скрипить, якщо легенько тиснути його в руках, хоча якість збірки хороша. Корпус виглядає надійним, і стильним, хоча це вже питання смаку.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

RGB підсвічування можна налаштовувати з допомогою додатку або взагалі вимкнути, адже його світіння в нічний час заважатиме спокійно виспатись.

Програмне забезпечення Asus ROG Rapture GT6

Працювати з роутером можна через вебінтерфейс на комп’ютері або з допомогою додатку для смартфона. Розглянемо на прикладі програми для Android OS.

Утиліта дозволяє тонко налаштовувати пристрій, задаючи тип підключення, робочий діапазон безпровідної мережі тощо. Також присутні додаткові функції, такі як налаштування DNS, VPN, FTP, файлового сховища та багато іншого.

Візуально програма проста та інтуїтивна, з нею впорається навіть новачок. До того ж тут можна перевірити швидкість з’єднання, встановити батьківський контроль та керувати іншими програмами ASUS Apps.

Можливості адміністрування з мобільного додатку чудові. В цьому плані ASUS стоять вище конкурентів, адже мало де є стабільно робочий тандем апаратного і програмного забезпечення. За весь час тестування жодних проблем не було виявлено, а головне, що все це налаштовується в кілька натисків.

Asus ROG Rapture GT6 позиціонує себе як геймерська модель і має корисні фішки для геймерів. Наприклад, вміє ставити ігрове з’єднання в пріоритеті над іншими, налаштовувати ігрові порти і зменшувати затримки з використанням GPN (Gamer VPN).

Asus ROG Rapture GT6 може майже все – він пропонує максимально нафаршироване начиння і дійсно хороше ПЗ, та виникає питання: «чи вартує він своїх грошей?», адже в рази дешевші моделі можуть показувати слабші результати в межах погрішності, а зручність ПЗ є досить суб’єктивним поняттям.

Інтернет

У погано розвинених регіонах України (Івано-Франківська область) тарифний план 100 Мбіт/с зовсім не передбачає 100 Мбіт/с, тому в ідеальних умовах можна отримати максимум 95-97 Мбіт/с, а то й менше. В цьому переконались при підключенні кабелем до комп’ютера.

Тестування показали, що роутер забезпечує максимально можливу швидкість на більшості пристроїв в радіусі до 7 метрів. На потужніших приймачах, наприклад, материнська плата з двома антенами, швидкість тримається краще при збільшенні відстані, а Android смартфони, в тому числі флагмани, гублять сигнал.

Телефоном вдавалось зловити сигнал на відстані до 15-20 метрів від крайнього роутера, швидкість була низькою, та все ще достатньою для безперешкодного перегляду високоінтелектуального контенту в TikTok.

Локальна мережа

Виробник обіцяє до 10 000 Мбіт/с в локальній мережі, але звичайному користувачу незрозуміло як отримати такі швидкісні показники. В реальних умовах вдавалось передавати файли значно повільніше. В тестуванні брали участь 2 смартфони на Android OS (низького та високого класу) і два домашні комп’ютери з вбудованим Wi-Fi.

Характеристики комп’ютера, який виступав в ролі локального сервера:

Материнські плати: MSI B560 Mortar Wi-Fi та MSI B650 Carbon Wi-Fi. Обидві материнки підтримують Wi-Fi 6E і мають досить потужні приймачі, та все одно бенчмарк Pass Mark Network показав зовсім не дивовижні результати. В реальних умовах отримуємо до 500 Мбіт/с при локальному з’єднанні двох комп’ютерів.

В залежності від смартфона та місця в домі, отримуємо результати до 450-500 Мбіт/с. Тестування проводили в програмі Anality. Роутер забезпечує низькі затримки для смартфона, що сподобається любителям великого і могутнього мобільного геймінгу.

Завантаження по FTP обмежувалось можливостями зовнішнього жорсткого диска, підключеного до роутера. Доісторична кишеня HDD працює за старим стандартом USB 2.0, тому отримали такі скромні результати.

250 Мбіт/с – все ще непогано для збереження своїх особистих файлів. В ідеалі до такої дорогої MESH системи придбати швидкий Flash накопичувач на 0.5-1 ТБ або зовнішній SSD NVMe 1-2 ТБ.

Також є можливість використовувати вебінтерфейс для взаємодії з медіафайлами, адже в AI Cloud є вбудований переглядач фото та відео. Зауважимо, що тут швидкість передавання файлів з HDD на ПК була меншою, як з використанням FTP клієнта.

Чи потрібен MESH?

Доцільність використання меш-системи залежить від площі будинку/квартири та потреб самого користувача. Під час тестування поставили два роутери в різні кімнати так, щоб вдавалось покрити якомога більшу площу.

Характеристики будівлі:

  • Тип – приватний будинок;
  • Матеріал стіни – цегла;
  • Площа – 110 м2;

Ось прикладний тест в реальних умовах використання: спочатку увімкнули лише 1 роутер, перевіряли швидкість надворі, пристрій знаходився за двома цегляними стінами, відстань 15 метрів. Швидкість в режимі 5 ГГц добряче просіла, сигнал був нестабільним і слабким.

Після увімкнення другого роутера, який знаходиться значно ближче і лише за 1 стіною, швидкість виросла в рази. Завантаження було майже максимальним для цього тарифного плану, а відвантаження майже 40 Мбіт/с.

Чи потрібен MESH для вас? Якщо хочеться покрити велику площу, наприклад, дачну ділянку з альтанкою чи садом, де любите проводити час, то однозначно потрібно. Для малих квартир в цьому немає сенсу, адже й одного Asus ROG Rapture GT6 з головою вистачає для радіуса дії 7-10 метрів (90+ Мбіт/с із 96 можливих).

Звісно, за бетонними стінами сигнал губиться значно сильніше, тому варто врахувати ще й матеріал, з якого побудовано споруду.

Енергоспоживання Asus ROG Rapture GT6

Напруга блока живлення складає 19 В, тому заживити пристрій від дешевого перехідника для павербанка не вийде. Енергоспоживання також досить значне, як для маршрутизатора і знаходиться в межах 9.5-10.5 Вт. Отже, два роутери споживають 20 Вт за одну годину.

За добу отримуємо майже пів кіловата енергії, що вже чимало. Дешеві роутери інших виробників потребують в середньому 5-7 Вт, тобто майже удвічі менше.

Ціна та конкуренти

Система з двох Asus ROG Rapture GT6 офіційно продається за ціною від 24 000 грн. Така вартість змусить багатьох потенційних власників добре задуматись над покупкою, адже на ринку є чимало непоганих альтернатив за менші гроші.

Asus ZenWiFi XT9 (2-pack) обійдеться в 19 000 грн. Технічні характеристики все ще дуже хороші, від героя огляду відрізняються дещо меншою теоретичною швидкістю в режимі 5 ГГц і кількістю антен (6 шт проти 9).

TP-LINK Deco X50 (3-Pack) з легкістю покриває велику площу, адже в комплекті користувач отримує аж три роутери. Параметри значно скромніші, але й ціна дуже приваблива. Бюджетна MESH система, яка покриває потреби більшості користувачів. Ціна від 11 000 грн.

LINKSYS MX10 Velop AX (2-pack) – ще один альтернативний варіант з триканальним режимом роботи. Як і герой огляду, він підтримує файловий сервер і має досить продуктивну начинку. Ціна від 24 000 грн.

Disqus Comments Loading...