Сьогодні в огляді новенька MSI MAG B760M MORTAR WIFI – компактна, продуктивна та недорога материнська плата, яка підходить для процесорів будь-якого класу. На що здатна ця материнка та чи варта вона уваги покупців за свою ціну? 

У цьому партнерському матеріалі з MSI перевіримо основний функціонал MAG B760M MORTAR WIFI: можливості BIOS, нагрів радіаторів під максимальним навантаженням, швидкість накопичувачів і розгін оперативної пам’яті.

Партнер проєкту?
Огляд материнської плати MSI MAG B760M MORTAR WIFI DDR5

Комплектація MSI MAG B760M MORTAR WIFI

«Мортира» має стандартну для свого класу комплектацію. У коробці знаходимо невеличку (244 x 244 мм) материнську плату. Її компактні розміри є досить оманливими – насправді ця краля micro-ATX продуктивніша, ніж здається на перший погляд. 

Усередині також є фірмові наліпки для кабелів і корпуса, стандартна документація та інструкція. Виробник поклав два SATA-кабелі, а також кріплення для накопичувачів M2. В окремому пакеті знаходимо дві антени для підсилення Wi-Fi-модуля. 

Технічні характеристики

Огляд материнської плати MSI MAG B760M MORTAR WIFI DDR5

Чотири роз’єми для оперативної пам’яті – новий стандарт для материнських плат середньобюджетного класу. MSI MAG B760M MORTAR WIFI підтримує планки ОЗП DDR5 з частотою до 7000 МГц – залежить від кількості зайнятих слотів.

Під час тестування використали пам’ять середнього класу, яка чудово розганялась до 6000 МГц. Достатньо натиснути одну кнопку, щоб активувати профіль XMP – і готово. Максимальний об’єм ОЗП для B760M MORTAR WIFI складає 192 ГБ. 

Плата підтримує PCIe 5.0 і має два слоти x16. Місць для M2-дисків також два, а SATA-інтерфейсів чотири штуки. Вбудований RAID-контролер дозволяє формувати масиви RAID 0, RAID 1, RAID 5 і RAID 10.

Живлення складається з 14 фаз (12 + 1 + 1), а для процесора виділено цілих два роз’єми 8 Pin. Плата оснащена потужною VRM з цифровою ШІМ-схемою та системою 12 Duet Rail з використанням каскаду на 75 А. Подвійні восьмиконтактні роз’єми живлення та ексклюзивна технологія Core Boost забезпечують комфортні умови проживання не лише для процесорів середнього класу.

Такий набір силових елементів натякає на те, що ця материнська плата здатна витримати будь-які процесори Intel 13th Gen, у тому числі флагманські. 

Дізнатись більше про MSI MAG B760M MORTAR WIFI

Провідні та безпровідні інтерфейси

Як казав східний мудрець, багато USB не буває. Справді, B760 Mortar Wi-Fi нафарширували великою кількістю послідовних портів:

  • 4x USB 2.0 (задня панель);
  • 4x USB 2.0 (передня панель);
  • 2x USB 3.2 Gen1 Type A (передня панель);
  • 3x USB 3.2 Gen2 Type A (задня панель);
  • 1x USB 3.2 Gen2 Type C (передня панель);
  • 1x USB 3.2 Gen2x2 Type C (задня панель).

Для процесорів з інтегрованою графікою будуть корисними роз’єми HDMI 2.1 та Display Port 1.4. З їхньою допомогою можна виводити зображення в роздільній здатності 4K та частотою 60 Гц.

Огляд материнської плати MSI MAG B760M MORTAR WIFI DDR5

Більшість моделей серії MORTAR мають вбудований Wi-Fi. Героїня нашого огляду не стала винятком – модуль Wi-Fi 6E дає хорошу швидкість і низькі затримки. 

Обов’язково потрібно скористатись комплектними антенами для підсилення сигналу. Вони не виносні, як у топових плат MSI MEG, але потужності вистачає для того, щоб спіймати кілька сусідських мереж Wi-Fi. Варто відзначити LAN і порт від Realtek на 2.5Gbps.

Модуль Bluetooth 5.3 дозволяє під’єднувати безпровідні геймпади, навушники та іншу периферію. Приємно, коли все працює з коробки та не доводиться шукати зовнішні USB-приймачі. 

Плата має хороший вбудований звук Realtek ALC897 і вихід S/PDIF. Уже давно минули ті часи, коли меломанам необхідно було купляти додаткову звукову карту. У «Мортирі» гідний звук, який покриває потреби більшості користувачів. 

Огляд материнської плати MSI MAG B760M MORTAR WIFI DDR5

BIOS MSI MAG B760M MORTAR WIFI

Огляд материнської плати MSI MAG B760M MORTAR WIFI DDR5

Інтуїтивно простий і всім знайомий BIOS від MSI уже багато років розвивається та наразі представляє комбінацію максимального функціонала і зручного інтерфейсу.

Режим EZ Mode пропонує лише базові налаштування та відображає інформацію про систему. У ньому можна налаштувати обертання вентиляторів – усі відразу або кожен окремо.

Чипсет B760 не дозволяє розганяти CPU за множником, але є багато опцій для розгону пам’яті. Звісно, найпростіше придбати хороші модулі та активувати XMP-профіль. 

Та є й тонкі налаштування для ентузіастів, де можна регулювати таймінги й експериментувати зі співвідношенням частоти до латентності. 

Система дозволяє виставляти ліміти енергоспоживання чи цілком знімати їх. Режим «Водяне охолодження» за замовчуванням виставляє максимальний TDP космічно великих значень, тобто CPU працюватиме так ефективно, як дозволить живлення плати.

Корисним може виявитись пошук параметрів. Пунктів у MSI BIOS досить багато, тому поле пошуку точно не буде зайвим. 

Огляд материнської плати MSI MAG B760M MORTAR WIFI DDR5

Користувачу доступне налаштування ліній PCI-E, інтегрованої графіки, створення RAID-масивів, вимкнення USB-портів, безпечне очищення SSD-дисків. Опція MSI Fast Boot дозволяє системі завантажуватись швидше.

Прошивати BIOS можна через графічний інтерфейс або клавішею на задній панелі. 

Переглянути характеристики та замовити MSI MAG B760M MORTAR WIFI можна тут

Синтетика та нагрівання

Огляд материнської плати MSI MAG B760M MORTAR WIFI DDR5

Живлення материнки – один з найголовніших параметрів. Можна знехтувати додатковими безпровідними модулями, великою кількістю слотів для накопичувачів, портами USB тощо, але не якістю дроселів. 

Процесор Intel Core i5-13400F споживав 90–98 Вт під час найважчих сценаріїв, а радіатори та конденсатори MSI MAG B760M MORTAR WIFI майже не нагрівались. Для тесту використали боксовий кулер і водяне охолодження MSI MPG CORELIQUID K240.

Кількаразове тестування Cinebench R23 змусило CPU нагріватись до понад 80°C зі стандартним охолодженням. Радіатори на материнці залишались холодними. 

Огляд материнської плати MSI MAG B760M MORTAR WIFI DDR5

Інформації з AIDA 64 можна довіряти, датчики показують реальні температурні показники, у чому переконались, коли використали пірометр. Було непросто знайти місце, близьке до 40°C. 

Рідинне охолодження дозволило процесору отримати додаткові 0,5% продуктивності в Cinebench R23, але найголовніше, що в кімнаті стало тихіше, а CPU став холоднішим на 30°C. 

Огляд материнської плати MSI MAG B760M MORTAR WIFI DDR5

Материнська плата при цьому нагрівалась ще менше, адже тепле повітря «водянка» видувала відразу назовні, а не розсіювала всередині корпусу. 30–35°C на платі під 100% навантаження Intel Core i5-13400F зі знятими лімітами енергоспоживання.

Швидкісні SSD-диски мають властивість нагріватися. Для тесту використали продуктивний Kingston KC3000, який лише наближався до відмітки 50°C. Такі показники є цілком нормальними для дисків зі швидкістю зчитування понад 7000 Мб/с. Результати тесту нижче. І це при значній наповненості.

Огляд материнської плати MSI MAG B760M MORTAR WIFI DDR5

Активація XMP-профілю дозволяє покращити показники в AIDA 64, підвищивши швидкість майже до 90 Гб/с і знизивши затримки на 20%. Радіатори ОЗП при цьому холодні та рідко нагрівались вище від 30 °C.

Живлення MSI MAG B760M MORTAR WIFI має великий запас і для значно потужніших процесорів. Не дарма виробник установив два восьмипінові роз’єми для ЦП.

Огляд материнської плати MSI MAG B760M MORTAR WIFI DDR5

Висновки

Компактна MSI MAG B760M MORTAR WIFI приємно здивувала своєю продуктивністю. Для такої плати процесори середнього класу – відпочинок на курорті. Новенька «Мортира» зовсім не нагрівається і ніяким чином не обмежує швидкодію процесорів. Вона легко впорається не лише з i5-13400F, а й з предтоповими CPU, такими як Intel Core i5-13600K, i5-13600KF, i7-13700K, i7-13700KF.

Чимала кількість портів, швидкі безпровідні інтерфейси, великі радіатори, чотири роз’єми DDR5, потужна система живлення. І все це за конкурентним цінником. Язик не повертається назвати MSI MAG B760M MORTAR WIFI DDR5 платою середнього класу, адже з такими характеристиками вона підходить як для оптимальних, так і для елітних комп’ютерів. 

Партнер проєкту?
Огляд материнської плати MSI MAG B760M MORTAR WIFI DDR5

Замовити материнську плату MSI MAG B760M MORTAR WIFI DDR5 

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: