Рубрики Огляди

Огляд MSI RTX 4070 GAMING X TRIO 12G: холодна, продуктивна та тиха відеокарта без аналогів на ринку

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Редакція ITC вже писала про новеньку RTX 4070 в бюджетній конфігурації, а сьогодні на огляді топова MSI RTX 4070 GAMING X TRIO. Чим відрізняється дорога версія на три вентилятори від бюджетних аналогів? Чи вартує доплачувати за неї кілька тисяч гривень? Протестуємо її в іграх та робочих програмах, вимірявши температурні показники, енергоспоживання та частоту обертання вентиляторів. І, звісно, перевіримо розгінний потенціал.

Тестовий стенд

Відеокарту тестували в комп’ютері на базі комплектуючих AMD та MSI:

Процесор достатньо потужний, щоб не обмежувати відеокарту (хоча ми знайшли сценарії, де його не вистачало). Блок живлення в прямому сенсі слова відпочивав і не вмикав вентилятор в більшості сценаріїв. Також зауважимо, що ця версія відеокарти має роз’єм 12-pin і в MSI MPG A1000G PCIE5 1000W вже є комплектний кабель для цього. Так би мовити, «БЖ на виріст», який підійде для всіх нових відеокарт.

Курс English For Tech course від Enlgish4IT.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше

Зовнішній вигляд і комплектація

Відеокарта MSI RTX 4070 GAMING X TRIO акуратно запакована в картонну коробку та загорнута в антистатичний пакет. Всередині знаходимо паперову документацію, перехідник 2×8-pin > 12-pin і планку для підтримки. Вона однозначно згодиться, враховуючи великі габарити та вагу системи охолодження.

Щодо охолодження, то воно має величезний запас. Після модифікацій на 2 вентилятори немає сумніву, що і ця модель впорається з підтримкою низьких температур на відмінно. Самі вентилятори досить тихі. Присутнє підсвічування, яке регулюється з допомогою MSI Mystic Light.

Радіатор величезних розмірів, а от сама плата крихітна. В бюджетних версій ASUS розмір «текстоліту» значно більший, як в цій моделі від MSI. Плата завбільшки з GT 1030. Дивно, чому виробник вирішив все так тісно розмістити, та боятись цього не варто – проблем з температурою в неї немає.

Зауважимо, що фізичні габарити MSI RTX 4070 GAMING X TRIO не дозволять встановити її в маленький корпус. Для любителів міні збірок краще звернути увагу на компактніші версії (у MSI це VENTUS 2X). Вони також досить холодні, хоча крутять вентилятори трішки сильніше.

Пропонуємо кілька фотографій MSI RTX 4070 GAMING X TRIO з її подругами ASUS RTX 4070 DUAL та AMD RADEON RX 7900 XTX. На знімках в порівнянні чудово видно значні габарити героїні огляду. Вона хоч і більша за флагмана AMD, але значно легша.

Синтетична продуктивність MSI RTX 4070 GAMING X TRIO

Ще пів року тому світ переконався в неймовірній ефективності покоління RTX ADA, особливо в робочих завданнях. RTX 4090 побила всі рекорди, а свіжа RTX 4070 не розчарувала і також демонструє відмінні результати.

Перевірили як себе показує MSI RTX 4070 GAMING X TRIO під час синтетичних бенчмарків і робочих завдань (рендер графіки). Також повторили тест з легким розгоном.

Параметри розгону: TDP 110%, GPU CORE CLOCK +200 MHZ, напруга стокова.

Geekbench Open CL

В цьому тесті MSI RTX 4070 GAMING X TRIO дихає в спину RX 7900 XTX і RTX 3090.

Geekbench Vulkan

Дивовижно, але RTX 4070 отримала великий приріст продуктивності від розгону в тесті Vulkan. Важко пояснити таку поведінку, адже бонус серйозний. Швидкодія критично близька до RTX 3090.

Blender Benchmark

В цьому тесті RTX ADA показує себе найкраще. Нова архітектура дозволила вийти на принципово новий рівень продуктивності. MSI RTX 4070 GAMING X TRIO ідеально підходить для рендеру графіки.

Blender Benchmark OC

Розгін лише трохи допоміг покращити й без того хороші показники. Новинка не залишає шансів RTX 3080, RTX 3080 TI, RTX 3090, RTX 3090 TI вщент знищуючи самооцінку тих, хто зовсім недавно купив флагмани RTX 3000 для робочих завдань.

RADEON хороші в іграх, але в таких професійних сценаріях не можуть конкурувати з NVIDIA. Для прикладу пропонуємо діаграму, яка враховує вартість і продуктивність відеокарт в Blender.

Відеокарти – не лише про ігри, багато власників найпотужніших «геймерських» ПК рідко щось грають, а частіше займаються серйозними справами, які зазвичай здаються незрозумілими більшості аудиторії геймерів. З розвитком нейронних мереж актуальність топових відеокарт лише зростатиме. MSI RTX 4070 GAMING X TRIO може стати непоганим вибором для робочих станцій, професійних комп’ютерів тощо, а не лише для ігрових ПК.

Ігрова продуктивність

Виробник позиціює цю модель для 1440p геймінгу, хоча потужності достатньо і для вищої роздільної здатності. Також не забули про розгін, який не дає неймовірних результатів, але низькі температури відеокарти дозволяють користуватись і цим невеличким приростом.

У всіх забавках, в яких доступна технологія Frame Generation, вмикали цю опцію. В деяких іграх краще активувати FG без DLSS, наприклад, у MFS 2020. Велика кількість деталей, яка не має аналогів серед будь-яких ігор, дається взнаки. Погіршення якості зображення помітно при активації DLSS Q в 1440p. Затримки вводу при 100 FPS все ще дуже низькі, а картинка виглядає напрочуд плавною.

Умовні позначення та скорочення:

  • DQ – DLSS з профілем Quality;
  • DLAA – Deep Learning Anti-Aliasing (DLSS off);
  • RT – трасування променів;
  • PT – трасування шляху Path Tracing;
  • FSQ – FSR з профілем Quality;
  • FG – генерація кадрів;

A Plague Tale Requiem

Генерація кадрів дає можливість пограти на ультра налаштуваннях в 4K. Додаткові 20-25 FPS не будуть зайвими, при тому, що затримки вводу все ще досить низькі. Тестували в режимі FG + DQ, а також FG + DLAA.

1440p:

2160p:

Assassin’s Creed Valhalla

В історично вірогідній грі про вікінгів вирішили перевірити вплив розгону на продуктивність. Приріст дуже малий і не міняє ситуацію. Потужності в стоці достатньо і для 4K.

1440p:

1440p OC:

Cyberpunk 2077

Перевірили новий режим в Cyberpunk 2077 (1.62), який виводить вимоги на новий рівень, хоча про графіку такого не сказати. Все ще та сама гра з приємним, але зовсім не дивовижним візуалом.

В деяких моментах справді помітні зміни з покращенням освітлення, в деяких навпаки все здається нереалістичним. В більшості сценаріїв під лупою доводиться розглядати цей «апгрейд», щоб побачити відмінності.

Шановні читачі, пишіть в коментарях, чи хотіли б ви побачити детальний розбір та глибокий аналіз технології Path Tracing на прикладі Cyberpunk 2077 в наступних матеріалах редакції.

Тестували з DLSS Q в режимі FG + RT і FG + PT.

1440p Path Tracing:

1440p:

2160p:

Microsoft Flight Simulator 2020

Ryzen 9 7900 – дуже потужний процесор, але не для такої гри. Можна скільки завгодно кричати про погану оптимізацію, хоча на ділі маємо відображення сотень тисяч об’єктів без «мила», чого не зустріти в жодній іншій грі. Для прикладу, в Cyberpunk 2077 за 100 метрів автомобілі перетворюються на 2D картонні моделі та зникає 90% деталізації, все замилюється і лише створює ілюзію масштабного відкритого світу.

Дальність промальовування робить свою справу і в місті New-York 12-ядерний Ryzen 9 часто просідає нижче 60 FPS.  Топовий Intel Core i9-13900K також далеко не втік і показував дещо більше ніж 70 FPS. В такому випадку до справи береться генератор кадрів. Це не просто можливість отримати більше FPS без втрат якості зображення, а обхід обмежень CPU. З FG отримуємо удвічі більшу частоту кадрів при все ще досить малих затримках вводу.

CPU bottleneck:

Генерація кадрів з 60 до 120 FPS – це чудово, адже інпут лаг невисокий (орієнтовно як при 50 FPS), плавність картинки на моніторі 144-240 ГЦ відчувається приємно. Інша справа коли FPS дуже мало, наприклад, 15-20 і хочеться підняти до 30-40. В такому випадку інпут лаг буде надто великим і це заважатиме комфортній грі.

Тестували в режимі FG + DLAA і FG + DLSS Q.

1440p:

2160p:

The Callisto Protocol

FSR 2.1 добре справляється в цій грі. Тестували лише з трасуванням променів. Продуктивності достатньо і для 4K, хоча в 2K грається значно приємніше.

1440p:

2160p:

The Witcher 3 Next Gen

Гра десятирічної давності ставить на коліна більшість відеокарт. Тут генератор кадрів працює не так добре, як у MFS 2020, але трохи рятує від фрізів та просадок. Картинка стає дещо плавнішою, хоча приріст не такий великий.

На скриншотах ультра налаштування з трасуванням променів та FG. В 4K відчувається інпут лаг, що не дивно, адже «чистих» FPS значно менше ніж 60. Простіше вимкнути RT і отримати в кілька разів вищу продуктивність.

1440p:

2160p:

Spider-Man Miles Morales

Толерантна версія Людини Павука підтримує генерацію кадрів, гріх не використовувати цю опцію. Втім, якщо в геймера якісь релігійні переконання не дозволяють користуватись всіма можливостями графічного адаптера, то  продуктивності вистачить і в «чистому» вигляді. В цій грі користувач втратить небагато, максимум 25-30% FPS.

На скриншотах FG + DLSS Q + RT. Також в 4K перевірили й без FG.

1440p:

2160p:

Підсумуємо результати тестування у вигляді діаграм:

Енергоспоживання і нагрів

MSI RTX 4070 GAMING X TRIO має відмінну продуктивність на один Вт. В ігрових сценаріях їй потрібно 130-200 Вт. Зауважимо, що ПК багато споживає енергії в простої – така вже особливість AM5 MSI B650 Carbon Wi-Fi та процесора Ryzen 9 7900.

Енергоспоживання ПК в простої:

Енергоспоживання Fur Mark:

Датчикам можна впевнено довіряти. З розетки відеокарта потребує 190-200 Вт. Блок живлення MSI MPG A1000G «відпочивав», а точніше працював з вимкненим вентиляторам майже весь час.

Температура Fur Mark:

Температура AIDA 64 стрес-тест:

MSI RTX 4070 GAMING X TRIO холодна та одночасно тиха. Fur Mark розігрів відеокарту до 60 градусів, при цьому частота обертання вентилятора залишалась досить низькою. Перші 10 хвилин тесту було 800 об/хв, пізніше кулери розігнались до 1000 об/хв.

Температури бекплейта:

Після довготривалих бенчмарків задня частина відеокарти не сильно нагрілась, місцями є точки 42-45 градусів.

Рівень шуму досить низький, вентилятори розкручувались лише до 1000-1100 об/хв. Для прикладу, 2-вентиляторна PALIT RTX 2060 набирає до 2400 об/хв, а RTX 4070 DUAL від ASUS до 1400 об/хв. Для ще більшого комфорту можна відредагувати криву так, щоб кулери крутились на 600-800 RPM, а температура не перевищувала 75 градусів.

Конкуренти та ціни

Аналогами для MSI RTX 4070 GAMING X TRIO виступають хіба що інші версії RTX 4070. Прямих конкурентів в даної відеокарти немає. NVIDIA RTX 3080, 3080 TI, 3090 навряд чи вдасться купити дешевше новинки, та й виглядають вони продуктивними лише в окремо виділених сценаріях з вузьким баченням ситуації.

Наприклад, в робочих завданнях старі флагмани цілком «зливаються» перед наймолодшою ADA, а в іграх конкурують лише за умови повного ігнорування Frame Generation. І це при тому, що енергоспоживання RTX 3000 на 50-80% більше, як наслідок, більший рівень шуму, навантаження на БЖ і нагрів всієї системи.

Те саме стосується та AMD Radeon RX 6800 XT, 6900 XT, які непросто придбати за вигідною ціною. Їх буквально на ринку залишилось досить мало. Вони досить швидкі та показують гарний FPS порівняно з RTX 4070, якщо в тестах не користуватись всіма функціями покоління ADA. В реальних ігрових/робочих умовах типового геймера/професіонала RTX 4070 не залишає шансів, відправляючи в нокаут як своїх попередників NVIDIA RTX 3000, так і конкурентів AMD RX 6000.

Ситуацію на ринку зможе змінити хіба що вихід нових Radeon RX 7700 і RX 7800, та зараз MSI RTX 4070 GAMING X TRIO (і всі її інші версії) не мають прямих аналогів. Розглянемо альтернативи моделі від різних виробників:

MSI RTX 4070 GAMING X TRIO 35 000 грн

Palit RTX 4070 12GB GDDR6X GamingPro OC 32 000 грн.

Gigabyte RTX 4070 12GB GDDR6X Gaming OC 32 000 грн.

Є й дешевші версії з 2 вентиляторами (як ASUS Dual і MSI Ventus 2X), вони доступні від 29-30 тисяч гривень.

Disqus Comments Loading...