Огляд Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE: претендент на звання найтихішої відеокарти AMD у 2023 році

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Під кінець 2023 року потішимо геймерів і розглянемо Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE – зразкового представника середнього класу. Виробник позиціює цю модель для відеоігор в Quad HD, та крім забавок ми протестуємо графічний адаптер ще й в робочих завданнях, порівняємо з конкурентами, виміряємо енергоспоживання і температури.

Технічні характеристики Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE

Технічні характеристики Sapphire Radeon RX 7700 XT Pulse
Інтерфейс PCIe 4.0 x16
Техпроцес 5 нм
Швидкість VRAM 18 Гбіт
Об’єм VRAM 12 ГБ
Шина пам’яті 192 біт
Виходи 2 x HDMI
2 x DisplayPort
Частота GPU 2544 МГц
Роз’єм живлення 8 + 8 pin
Енергоспоживання 245 Вт
Рекомендований БЖ 700 Вт
Довжина 267 мм
Займає місць 2.5 slots

Тестовий стенд

Характеристики ПК:

Зовнішній вигляд і комплектація Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE

Відеокарта Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE запакована в фірмову коробку з глянсовим покриттям. Всередині мінімальний комплект, включаючи саму карту, паперову документацію і заглушки для портів.

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

Графічний адаптер загорнуто в антистатичний пакет, все обкладено щільним поролоном, щоб неуважні вантажники служб перевезення нічого не пошкодили. Враховуючи габарити тут не завадила б планка для підпирання, та маємо лише такий скромний комплект.

Розміри Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE значно більші за RX 7800 XT Reference, огляд на яку робили не так давно. Радіатор товстий, широкий, але не такий щільний, як в оригінальному дизайні. Цю модель не назвати компактною, хоча вона все ще влізе в більшість корпусів середнього розміру.

Радіатор важкий, тому не завадила б хоч якась опора. Добре, що корпус MSI MPG QUIETUDE 100S має вбудовану підставку з регулюванням по висоті, та якщо такої нема, то її краще придбати окремо.

Обдувають великий радіатор два вентилятори та роблять це дуже ефективно. Співвідношення шуму до температур приємно здивувало, детальніше про це в кінці огляду.

Варто відзначити чималі габарити самої плати, текстоліту. На відміну від мініатюрних RTX 4000, ця модель має велику основу, таку ж довгу як радіатор. Живлення стандартне 2 х 8 pin, ніяких перехідників для використання не треба. Не менше цікавим є факт, що RX 7700 XT, RX 7800 XT і RX 7900 XTX (reference) мають однакову кількість роз’ємів живлення.

RGB підсвічування немає, на чому виробник зекономив, та це не заважає Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE виглядає стильно. Строгий дизайн з ефективним охолодженням без зайвих «фішок». Що ще потрібно консервативному геймеру? Додатково варто виділити конфігурацію роз’ємів: 2 x DP, 2 x HDMI. Всі вони версії 2.1, що не завжди можна зустріти у відеокартах NVIDIA.

Робоча продуктивність

Як і попередник, Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE має 12 ГБ відеопам’яті. Сам чип став дещо швидшим і конкурує з RTX 4060 Ti. В деяких тестах програє, в інших перемагає модель від NVIDIA, та в цілому їх можна назвати прямими суперниками на ринку.

Очікувано, що в Geekbench Vulkan модель AMD перемагає, натомість показує гірший результат в Geekbench Open CL. Начебто гідний показник в обох, але в деяких прикладних завданнях Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE показує себе скромніше.

Рендер 3D графіки – сильна сторона NVIDIA. Тут Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE залишається далеко позаду. Навіть RTX 4060 помітно швидше опрацьовує сцени. Та що там середній клас, RTX 4060 Ti обходить флагманів Radeon 7000 з удвічі більшим TDP.

Звісно, для роботи героя огляду купляти немає сенсу, але виробник не позиціює Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE як рішення для професіоналів. Це звичайна відеокарта для геймерів, які недавно перейшли з Full HD роздільної здатності на Quad HD.

Ігрова продуктивність Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE

Всі відеоігри тестували з налаштуваннями графіки ULTRA без трасування променів. В минулому огляді RX 7800 XT переконались, що RT в більшості ігор не вартує тих втрат швидкодії, особливо це помітно на відеокартах Radeon. Втім, невеличкий запас для трасування променів є, але доведеться миритися зі значно меншим FPS, іноді втричі.

Можливо, технологія AMD Fluid Motion Frames допоможе покращити ситуацію, але про це поговоримо в окремому матеріалі. Генерація кадрів від AMD доступна лише в бета драйвері, а тестування проводили на публічному, останньому доступному для офіційного завантаження.

Умовні позначення:

  • FSQ – AMD FSR Quality;
  • FSP – AMD FSR Performance;

Також відзначимо нюанс з моніторингом. Жодна програма не зуміла виводити повну інформацію про відеокарту, навіть фірмова утиліта від Radeon. Оновлення драйверів, віконний режим, зміна утиліт моніторингу не допомагали. Багато показників були недоступними, а енергоспоживання майже неможливо розгледіти через кривий переклад і відсутню оптимізацію.

Текст оверлею AMD накладався один на одного, та примруживши очі можна було здогадатися, що енергоспоживання в піках досягало 230 «з гаком» Вт. Інші програми не показували енергоспоживання зовсім.

Відеокарта себе комфортно почуває з 2K моніторами. Гратися можна в будь-які ігри, вимогливі, оптимізовані та не оптимізовані, все під силу Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE. В деяких проєктах отримуємо 120-160 FPS, що ідеально для моніторів з високою частотою оновлення.

Можна собі дозволити не вмикати FSR, але лише для роздільної здатності 1440p. Перехід до Ultra HD важкий, хоча відеокарта все ще гідно трималася. Для цікавості увімкнули в Cyberpunk 2077 FSR в режимі продуктивності. Звісно, картинка дещо втратила чіткість, та для умовного 27 дюймового 4K монітору це буде майже непомітно.

Єдине, де виникли проблеми з 4К – Diablo IV. Ця гра тішить своєю чудовою оптимізацією, але в нашому випадку відмовилася працювати через дефіцит VRAM. Дивно, адже RTX 4070 Ti з ідентичним обсягом пам’яті легко себе почувала в цій RPG. Завантаження VRAM NVIDIA з роздільною здатністю 4К було в межах 10-11 ГБ, а тут не вистачило всіх 12 ГБ.

Енергоспоживання, нагрів і шум

Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE потребує орієнтовно 230-240 Вт, та з розетки споживання дещо більше, адже маємо втрати на блоці живлення. З якісним БЖ золотого стандарту реальне енергоспоживання відеокарти складає близько 250-260 Вт.

Комп’ютер в простої потребує менше ніж 90 Вт, в тесті FurMark 330 Вт, в іграх 350-360 Вт. Незрозуміло чому виробник рекомендує БЖ на цілих 700 Вт, коли вистачить будь-якого якісного 450-500 Вт.

Температури відеокарти невисокі, після 20 хвилин FurMark зафіксували лише 67 градусів. Радіатор графічного адаптера також не сильно нагрівається, та найголовніше, що при цьому відеокарта залишалася досить тихою. 35-38 дБ за пів метра від системного блоку – чудовий результат.

На жаль, жодна з програм не показувала швидкість обертання вентиляторів і температуру Hot Spot, та навіть так можна сказати, що система охолодження тут досить якісна.

Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE дещо вимогливіша до живлення і гарячіша за RTX 4070 і 4060 Ti, а серед внутрішніх аналогів тиха і холодна. Оскільки згадали за конкурентів, відразу перейдемо до порівняння актуальних моделей на ринку, які можуть замінити героя огляду.

Ціни та конкуренти

Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE продається за ціною від 20 000 грн і на цей час це одна з найдоступніших версій RX 7700 XT. Доплативши 5000-6000 грн можна придбати RX 7800 XT, та приписувати її до конкурентів не можна, вона вищого класу.

Головним конкурентом виступає MSI GeForce RTX 4060 Ti VENTUS 2X BLACK 16G за ціною 20 000 грн. Економніша, швидша в робочих завданнях і має більший об’єм VRAM, та на стороні RX 7700 XT потужніший чіп і краща пропускна здатність пам’яті.

Крім цього можна поглянути на дешевшу Palit GeForce RTX 4060 Ti Dual 8GB, якщо не принципово отримати менший об’єм пам’яті. Вона продається від 17 500 грн і наразі є найпотужнішою відеокартою з TDP 160 Вт.

Ще однією альтернативою виступає старіша XFX Radeon RX 6800. Тут маємо 16 ГБ VRAM, масивні габарити та вище енергоспоживання. Таку відеокарту можна придбати лише за 17 000 грн, тому вона досі складає конкуренцію новим моделям.

Disqus Comments Loading...