Рубрики Статті

Рейтинг геймпадів для консолей, комп’ютерів та смартфонів – Топ 10 кращих моделей

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Геймпад — один з найзручніших пристроїв вводу даних у сфері відеоігор. Не дивно, що контролери мають попит у консольних геймерів, у фанатів ПК, у мобільних гравців тощо. Редакція ITC склала рейтинг геймпадів, в якому враховано різні формфактори, цільові потреби та цінові категорії.

GEMBIRD JPD-UB2-01

Ультрабюджетний спарений маніпулятор за ціною двох пачок Pringles. Спільний інтерфейс USB є одночасно перевагою і недоліком. GEMBIRD JPD-UB2-01 підійде для дітлахів, які не дуже шанують техніку і зляться при програші в Mortal Kombat, чи будь-якому іншому змагальницькому проєкті.

Модель не підтримує Xinput і не оснащена аналогами. Ці близнюки підходять хіба що для файтингів, старих ігор та ретро емуляторів. Звісно, годі очікувати високої якості збірки за таку ціну – добре буде, якщо вони витримають хоча б рік інтенсивного геймінгу.

Курс-професія "Дизайнер інтер'єрів" від Skvot.
Велика практична програма для всіх, хто хоче засвоїти професію дизайнера інтер'єрів і заробляти на реальних проєктах відразу після курсу. Досвідом та інсайтами діляться одразу три лектори.
Програма курсу

GELIUS PRO BOOST GP-GT001

Могутній і неперевершений мобільний геймінг має велику проблему – зручність керування. Усі «професіонали» мобільного кіберспорту змушені грати пальцями наче краби, намагаючись попадати по маленьких елементах керування.

GELIUS PRO BOOST GP-GT001 дозволить комфортно тримати телефон в руках, адже пальці стануть у звичне для геймпадів положення. Поки ніхто не придумав щось кращого за те, як розміщені курки та тригери в класичних пультах від Sony та Microsoft.

Також не всі відеоігри з App Store і Play Market підтримують повноцінні геймпади, тому використання подібних пристосувань залишається єдиним виходом. Така модель однозначно спростить життя любителям мобільних онлайн шутерів.

TERIOS X3

Редакція ITC уже порівнювала цю модель з контролером Xbox One і нехай TERIOS X3 програв за всіма показниками, але відпрацював кожну гривню. Це один із найдоступніших безпровідних геймпадів, який вміє працювати з Direct Input та Xinput.

Пропонуємо ознайомитись з матеріалом редакції, де фігурує цей маніпулятор:

Дешевий геймпад проти дорогого. Чи варто переплачувати?

Він сумісний з Android, iOS та PC Windows. Стандартно використовується інтерфейс Bluetooth, а для режиму Xinput доведеться придбати радіо ресівер.

Батарея дозволяє гратись 4-6 годин, що уже непогану за таку ціну. Якість стіків залишає бажати кращого (велика мертва зона), хоча хрестовина і основний блок клавіш хороші. В будь-якому випадку, TERIOS X3 один із найкращих універсальних геймпадів в категорії до 500 грн.

MARVO GT-016

Найдешевший геймпад, який нагадує Xbox контролер, обійдеться трохи більше як в 750 грн. Таке розміщення аналогів виявилось дуже зручним і мільйони користувачів більше ніколи не повернуться до класичної ергономіки від Sony.

MARVO GT-016 підтримує режим Xinput і відразу визначається будь-якою сучасною грою. Є чимало дешевших моделей схожої якості з Dinput, але за ці гроші уже не хочеться гратися з «милицями» для того, щоб змусити працювати контролер.

Цей ігровий пульт не підходить кібератлетам, які знищують противників з клавіатурою і мишею у Call of Duty (чудовий aim assist), але легко задовольнить потреби 90% геймерів. Співвідношення якості до ціни напрочуд хороше.

LOGITECH F310

Стара як світ, але досі актуальна модель LOGITECH F310 встигла стати класикою. Контролер вміє перемикатись між режимами Dinput/Xipnut, тому підходить для будь-яких ігор. Це один із недорогих контролерів такого рівня у звичному формфакторі перших моделей Sony.

Про нього годі щось і розповідати, краще прочитати відгуки сотень і тисяч його власників. Популярність і репутація LOGITECH F310 говорить сама за себе. Це далеко не ідеальний геймпад, хоча його продовжують купляти та через 10 років після релізу.

HORI MINI WIRED

Ця крихітка буде нагадувати його власникам про старі добрі часи 8-бітних консолей. Мініатюрний формфактор справді трохи схожий на старі контролери для ретро-приставок.

Пріоритетно HORI MINI WIRED використовується в сайдскроллерах, файтингах, перегонах тощо. Присутні й аналогові стіки, та для любителів онлайн шутерів краще оминати цю модель. Класичний Dualshock впорається з цим краще.

Цей контролер працюватиме і на ПК, що буде дуже корисним для емуляторів. У будь-якому випадку HORI MINI цікава, компактна та ергономічна модель, яка не залишить байдужими її власників.

MICROSOFT XBOX SERIES

Найкращий контролер сучасності, на думку автора, MICROSOFT XBOX SERIES став вершиною еволюції класичного XBOX 360 контролера. Його важко з чимось порівнювати, бо він є еталоном для всіх інших моделей.

Чудова ергономіка, якість збірки, висока чутливість курків і стіків, майже нульова мертва зона, великий ресурс – геймпад MICROSOFT XBOX SERIES справді хороший, навіть, за свою чималу вартість. До недоліків відносимо відсутність вбудованого акумулятора. Його доведеться купляти окремо, або використовувати АА батарейки/акумулятори.

SONY PLAYSTATION 5 DUALSENSE

Один із конкурентів ігрового контролера Microsoft – SONY PLAYSTATION 5 DUALSENSE взяв найкраще від попередника 4-го покоління. Наївно думати, що ця модель підходить лише для консолей японського виробництва, адже на ПК все більше ігор отримують підтримку геймпадів від Sony.

Звісно, залишиться чимала кількість забавок, в яких доведеться проводити «шаманські танці», щоб змусити геймпад працювати правильно. Це єдиний фактор, який стримує потенційних покупців. Сам по собі SONY PLAYSTATION 5 DUAL SENSE відмінної якості контролер, який навряд чи розчарує найбільш вимогливих геймерів. Ціна немаленька, але його власники підтвердять, що він вартує кожної витраченої гривні.

MICROSOFT XBOX ELITE SERIES 2

Покращена версія класичного геймпаду підійде для тих, хто грає на кіберспортивному рівні. MICROSOFT XBOX ELITE SERIES 2, як можна зрозуміти з назви, є елітною версією звичайного контролера XBOX і має декілька додаткових фішок.

Регульовані натяжні стіки, кращі матеріали корпусу, додаткові клавіші, змінні пелюстки – чи вартує він понад 5000 грн? Професіонали кажуть, що так, адже показник KD (Kill to Death Ratio) неоціненний.

Насправді нічого принципово нового він не приносить відносно звичайної версії, тому обирати його рекомендовано лише досвідченим і серйозно налаштованим геймерам, які проводять багато часу в ігрових сесіях.

HORI FIGHTING STICK MINI

Сучасні дітлахи не здогадуються для чого така дивна форма контролера Файтинг стіки, такі як HORI FIGHTING STICK MINI, перекочували з аркадних ігрових автоматів. Ще 30-40 років тому вони були популярними та добряче витягували гроші з геймерів.

Грати за таким пристроєм насправді дуже зручно, хоча не все підряд. Він ідеально підходить для файтингів і ретро ігор. HORI FIGHTING STICK MINI сумісний з Nintendo Switch та PC. Вузька спеціалізація і чимала ціна не дозволять йому стати надто популярним, але цей контролер точно знайде своїх прихильників.

Disqus Comments Loading...