Рубрики Огляди

Рецензія на фільм «Без образ» / No Hard Feelings

Опубликовал
Никита Казимиров

Традиційний жанр комедій про секс практично вимер до 2023 року — як і жанр кінокомедій у принципі. Жарти розповзлися по бойовиках і блокбастерах, а за сексуальну освіту в художній формі тепер відповідають серіали Netflix. Але все-таки часом у сучасній попкультурі відчувається брак дещо дурнуватого, але по-своєму привабливого кіно. «Без образ» мітить якраз у цю нішу. Розповідаємо в рецензії нижче, яким у підсумку вийшло кіно.

«Без образ» / No Hard Feelings

Жанр романтична комедія
Режисер Джина Ступніцкі
У ролях Дженніфер Лоуренс, Меттью Бродерік, Ендрю Барт Фельдман, Наталі Моралес, Скотт Макартур, Лаура Бенанті
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

Медді (Дженніфер Лоуренс) заробляє на життя водієм в Uber. Але коли її машину конфіскують, вона ризикує залишитися не просто без засобів для існування, але ще й без будинку, який їй дуже дорогий. Тому Медді вирішує погодитися на незвичайну пропозицію багатої подружньої пари. Ті хочуть, щоб дівчина переспала з їхнім сином Персі (Ендрю Барт Фелдман) і допомогла тому розкрити себе перед вступом до коледжу. За це Медді отримає автомобіль. Тільки ось Персі виявився далеко не найвідкритішою людиною у світі, що лише ускладнює поставлене завдання.

Курс Frontend розробки від Mate academy.
Front-end розробник одна з найзатребуваніших професій на IT ринку. У Mate academy ми навчимо вас розробляти візуально привабливі та зручні інтерфейси. Після курсу ви зможете створювати вебсайти і застосунки, що вразять і користувачів, і роботодавців.
Дізнатися більше про курс

«Без образ» з перших же кадрів встановлює легку тональність розповіді, щоб не претендувати на жодні комплексні смисли.

Місцями фільм навіть відчувається прибульцем з минулого, якщо конкретно — з «нульових», коли подібні комедії про секс і романтичні стосунки виходили регулярно. Тож для багатьох перегляд цілком може обернутися почуттям приємної ностальгії.

Однак окрема перевага кіно полягає в тому, що воно не відчувається застарілим. Автори «Без образ» взяли класичні архетипи та ситуацію, яка заснована на знайомих усім проблемах, тому якоюсь мірою місцевий сценарій можна назвати вічним. А щоб зробити його свіжішим, знімальна команда розбавила все актуальними елементами на кшталт OnlyFans.

Тільки ось згадка сучасних сервісів — лише тло для того, як насправді «Без образ» вписався в сучасну кон’юнктуру. Адже нехай у фільмі нібито все розгортається навколо сексу, сам секс тут зображений зовсім не межею мрій. Якраз навпаки, він сприймається на рівні сюжету як щось приземлене, природне і не варте уваги. А по-справжньому піднесені моменти в «Без образ» пов’язані з більш ліричними нюансами життя людей.

Такий вектор розвитку сюжету різко виділяє кіно на тлі схожих комедій. Навіть фінал тут примудряється знайти прозу життя в абсурдних ситуаціях, він якоюсь мірою непередбачуваний. Тож своя оригінальність у «Без образ» точно є, навіть з огляду на заїждженість загальної фабули.

У подібних комедіях дуже багато залежить від акторів, які виконують головні ролі. І з цим моментом у «Без образ» абсолютний порядок. Дженніфер Лоуренс ідеально перевтілилася в поверхневий, на перший погляд, але досить глибокий образ дівчини, яка використовує розгульний спосіб життя як захист від зовнішніх і внутрішніх травм. Дивитися на неї приємно в кожній сцені. І мова тут не тільки про акторську гру, вже вибачте. Адже вигляд Медді приголомшливий, дуже природний і жвавий — що ідеально доповнює історію фільму.

З центральною героїнею різко контрастує Персі. Якого теж не вийде назвати просто зовсім тихонею. У нього є свої захоплення і милі риси, тільки ось хлопець встиг пережити деякі неприємні події, які й призвели до його відсторонення від соціуму. Гіперопіка батьків тут теж не особливо допомогла ситуації.

Медді та Персі здаються повними протилежностями. Але фільм настільки грамотно вибудовує хімію між ними, що майже відразу починаєш помічати схожість між персонажами. Кожен з них просто по-своєму бореться з внутрішніми конфліктами і незадоволенням від свого життя. І ніякий секс тут справу не виправить.

«Без образ» — щиро смішний фільм. Він не скочується в зовсім вже низький і вульгарний гумор (хоча і такі моменти тут є, причому дуже гідні), а також грамотно дозує комедію і драму.

Сценарій тут загалом вийшов напрочуд продуманим. З відносної простоти своєї ідеї він вичавлює максимум.

Знайшлося місце для провокаційних моментів. За які в сучасному суспільстві й під cancel culture потрапити можна. Але повірте, як мінімум сцена з голою Медді, що б’ється, вам точно запам’ятається надовго.

В «Без образ» немає відвертих мінусів. Навіть саундтрек тут підібраний дуже якісно — з тією самою домішкою «нульових». І комусь (мабуть, навіть дуже багатьом) може здатися, що у 2023 році для таких фільмів уже не залишилося місця. Але весь зал під час перегляду щиро сміявся. Хіба не заради цього знімають комедії?

Disqus Comments Loading...