Рубрики Огляди

Рецензія на фільм «До тебе чи до мене» / Your Place or Mine

Опубликовал
Денис Федорук

До Дня закоханих Netflix випустив нову романтичну комедію «До тебе чи до мене». Головні ролі в ній виконали зірки жанру Різ Візерспун та Ештон Кутчер. Наскільки цікавою вийшла історія кохання між їх персонажами — розповідаємо у рецензії нижче.

«До тебе чи до мене» / Your Place or Mine

Жанр романтична комедія
Режисер Алін Брош Маккенна
У ролях Ештон Кутчер, Різ Візерспун, Джесс Вільямс, Тіґ Нотаро, Стів Зан
Прем’єра Netflix
Рік випуску 2023
Сайт IMDb

Двадцять років тому запальні Пітер та Деббі переспали, але після того пари з них не вийшло. Натомість молоді люди зуміли зберегти теплі стосунки та навіть стали найкращими друзями. Щоправда, це була просто дружба, навіть без сексу.

Сьогодні Пітер міняє дівчат, як рукавиці, живе у розкішній квартирі в Нью-Йорку та боїться робити кроки назустріч своєму щастю, як професійному, так і особистому. Деббі ж встигла обзавестися сім’єю, однак зараз самотужки виховує сина-підлітка і живе у скромному, але симпатичному будиночку в Лос-Анджелесі.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Не дивлячись на те, що героїв розділяє велика відстань, вони багато спілкуються між собою та наче діляться одне з одним найпотаємнішими мріями. Одного разу Деббі планує відправитись у Нью-Йорк на цілий тиждень, щоб пройти важливі для професійного розвитку курси. Але згодом вона змушена відмовитись від цієї ідеї через те, що в останню мить доглядальниця за малим сповіщає про зміну планів.

Аж раптом на допомогу нещасній приходить Пітер. Чоловік пропонує ліпшій подрузі посидіти з дитиною, поки вона буде слухати лекції та складати іспит. Таким чином найкращі друзі на тиждень обмінюються житлом (не тілами — і вже добре), ще не підозрюючи, що це переверне догори дриґом їх звичні життя.

«До тебе чи до мене» — режисерський дебют досвідченої сценаристки Алін Брош Маккенни. Вона писала скрипти до «27 весіль», «Диявол носить Prada» та «Ранковий підйом». Маккенна також виступає як сценаристка та вже у другій сцені вміло обдурює глядача за допомогою простого візуального ефекту — поліекрану.

Та насправді це виявиться ледь не єдиним сюрпризом фільму, адже його виконано за усіма канонами легковажних ромкомів, котрі в нульові були тією ще буденністю. Той же Кутчер колись будував кар’єру на такому невибагливому контенті.

Перед нами чергова історія з розряду тих, де, окрім головних героїв, всім очевидно, що вони мають бути разом. Але з якихось причин, часто неправдоподібних і висмоктаних з пальця, ці дурні ніяк не можуть дати раду своїм багатостраждальним стосункам. Ось і тутешні персонажі чекали цілих двадцять років, щоб нарешті схаменутись.

З тим чи іншим успіхом фігуруватимуть у сюжеті й інші притаманні жанру елементи. Наприклад, перешкоди у вигляді нових романтичних захоплень, персонажі-друзі, надто другорядні, щоб мати якийсь істотний вплив на сюжет, чи банально попсовенькі пісеньки.

Багато в чому успіх романтичної історії залежить і від того, наскільки вдалою виявляється хімія між головними героями. Але біда «До тебе чи до мене» в тому, що персонажі Візерспун та Кутчера протягом майже всього хронометражу знаходяться в різних містах, тож часу для спільних сцен лишається небагато.

Тому ні про яку емоційну взаємодію не може бути й мови, хіба що поодинці актори мають якось проявити себе. Макенна навмисне розділяє закоханих, причому подекуди в прямому сенсі, щоб наочно продемонструвати їх протилежність.

Як не дивно, навіть за таких несприятливих умов цей ромком як жанровий зразок виглядає пристойно і часом симпатично. Спостерігати за тим, як Різ Візерспун зображає спраглу до книжок «білявку в законі — 20 років потому» приємно.

Та і як Ештон Кутчер, що помітно схуднув (можливо, через діагностований васкуліт), намагається замінити Ч̶а̶р̶л̶і̶ ̶Ш̶и̶н̶а̶  підлітку батька — теж в міру цікаво. Що може бути крутіше, ніж відкрити для юного і зацькованого надопікою парубка «Чужого» Рідлі Скотта, або ж дати декілька батьківських порад?

До речі, Кутчер, котрий 7 лютого відсвяткував своє 45-річчя та, здається, не з’являвся у головних ролях в повнометражному кіно з часів провального «Джобса» (а це, на хвилиночку, 10 років!), грає на диво стримано, без звичних кривлянь. Різ Візерспун, навпаки, видає звичний для себе образ білявки-відмінниці.

А от серед другорядних персонажів запам’ятовується хіба що гламурна героїня Зої Чао. Джесс Вільямс, зірка нескінченної медичної драми «Анатомія Грей», виконує роль привабливих меблів. Тіґ Нотаро тільки й робить, що носиться усюди зі своєю кавою. Про придуркувату партію Стіва Зана краще взагалі не згадувати.

«До тебе чи до мене» примітний ще й тим, що це справжня розрада для глядачів з консервативними поглядами. Тут розповідається про звичайне кохання між білим гетеросексуальним чоловіком та білою гетеросексуальною жінкою. Для 2023-го, певно, справжня нудьга і моветон. А от в іншому — кіно достатньо симпатичне, щоб стати доречним додатком до приємного романтичного вечора у День закоханих.

Disqus Comments Loading...