Рубрики ОглядиКіно

Рецензія на фільм «Найкраща» / Finestkind

Опубликовал
Денис Федорук

15 грудня на платформі Paramount+ вийшов кримінально-драматичний трилер «Найкраща». У фільмі зібрався зірковий акторський склад: Бен Фостер, Дженна Ортега, Томмі Лі Джонс тощо. У рецензії нижче розбираємось, чи допоміг цей фактор зробити кіно цікавішим. Невеличкий спойлер — допоміг.

«Найкраща» / Finestkind

Жанр кримінальний трилер, драма
Режисер Браян Гелґеланд
У ролях Бен Фостер, Тобі Воллес, Дженна Ортега, Томмі Лі Джонс, Аарон Стенфорд
Прем’єра Paramount+
Рік випуску 2023
Сайт IMDb

Порт Нью-Бедфорда, штат Массачусетс. Суворі бородаті чоловіки у брудних бейсболках готуються вийти в океан. Там вони займаються рибним промислом, зокрема, виловом морських гребінців, яких метафорично називають золотими. Молодий хлопець Чарлі хоче долучитися до справи старшого брата по лінії матері Тома (батьки — різні). Замість перспективи навчатися на юридичному парубок вирішив обрати долю простого трудяги, що не особливо подобається його татові.

У неспокійних океанічних водах рибальське судно раптово загоряється та тоне. Команду горе-рибалок рятують, та вони лишаються без плавзасобу. Хоча довго сидіти без роботи друзям не доводиться: батько Тома Елдрідж, з яким у того не дуже добрі стосунки, пропонує свій старенький траулер Finestkind. Проблеми починаються, коли лунає ідея навідатися у багаті на здобич територіальні води Канади. В результаті Finestkind конфіскують, і щоб його повернути, потрібно заплатити 100 тисяч доларів. Обставини змушують братів піти на відчайдушні кроки.

Онлайн-курс "Project Manager" від Laba.
Станьте проджектом, що вміє передбачати ризики наперед і доводити проєкт до результату, який хочуть замовники. Поділиться досвідом Павло Харіков, former Head of PMO в Kyivstar.
Програма курсу і реєстрація

Сюжет стрічки розгортається неквапливо, режисер і сценарист Браян Гелґеленд явно нікуди не поспішає, не форсує події та занурює в історію поступово, знайомлячи з персонажами та їхнім буденним життям. Перша половина хронометражу взагалі всіляко уникає якихось кримінальних мотивів. Оповідь зосереджується на непростих стосунках батьків і дітей, дружньому колективі рибалок — типових синіх комірців — та короткому курсі з ловлі пластинчастозябрових молюсків.

У другій половині героям доводиться переступити межу закону, але і тут не варто очікувати якоїсь динаміки чи тим більше екшену. «Найкраща» пропонує суцільно похмуру, певною мірою депресивну атмосферу безвиході й розвиток взаємовідносин між персонажами замість кривавих розбірок або захопливих інтриг, що притаманні трилерам. Втім, не можна сказати, що стрічка викликає нудьгу. Скоріше — обережну цікавість.

Перед тим, як сервіс Paramount+ додав новинку до свого каталогу, світова прем’єра фільму відбулася ще у вересні на Міжнародному кінофестивалі в Торонто, тож «Найкраща» вже встигла отримати реакцію від західних критиків. Остання, м’яко кажучи, залишає бажати кращого. Сценарій Гелґеленда звинувачували у абсолютній клішованості та передбачуваності, зокрема, його трилерної складової, і з цими характеристиками важко посперечатися. Сюрпризів тут вдень зі свічкою не знайдеш.

Своє дратівливе слідування жанровим канонам «Найкраща» сповна нівелює відповідальним підходом до справи та натхненними акторськими перфомансами.

Перше, серед іншого, проявляється у великій кількості натурних знімань, в тому числі на воді, що дозволяє краще відчути історію, не лишатися осторонь. Друге робить в основному архетипових персонажів помітно цікавішими, тому до їхньої долі неможливо поставитися з байдужістю.

Особливо звертаємо увагу на тріо головних зірок. Бен Фостер демонструє доречну стриманість суворого бороданя, який, тим не менш, здатний піти на ризик заради тих, хто йому небайдужий. Дженна Ортега ще вчора талановито зображала похмурого підлітка з милими кісками, а нині впевнено відіграє дорослу вольову дівчину з непростою долею. Томмі Лі Джонс зайвих рекомендацій не потребує, але його безмежно сумний, хворий і втомлений від життя старий небезпідставно може претендувати на приз глядацьких симпатій.

«Найкраща» категорично позбавлений будь-яких жанрових одкровень, промовляє старі як світ істини про силу кровних зв’язків та комусь може здатися затягнутим і нудним. Що зовсім не заважає йому якісно занурити у місцеву історію і змусити вболівати за досить симпатичних персонажів.

Disqus Comments Loading...