Рубрики ОглядиКіно

Рецензія на мультфільм «Бажання» / Wish

Опубликовал
Никита Казимиров

2023 рік став ювілейним для студії The Walt Disney Company. 16 жовтня їй виповнилося 100 років. Про Disney чули, мабуть, практично всі люди у світі, тому зайві презентації компанії не потрібні. Але обійти таку знаменну дату стороною вона не могла. Мультфільм «Бажання» якраз присвячений сторіччю існування студії, яка подарувала нам безліч чудових творів. В рецензії нижче розповідаємо якою вийшла нова анімаційна стрічка.

«Бажання» / Wish

Жанр анімаційна пригода
Режисер Кріс Бак, Фон Вірасунторн
У ролях Аріана Дебос, Кріс Пайн, Алан Тьюдік, Еван Пітерс, Анжеліка Кебрал
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

Історія мультфільму розгортається в королівстві Розас. Ним правлять Королева Амайя і Король Магніфіко. Магніфіко здатний виконувати бажання жителів свого королівства. Заради цього раз на місяць проводиться особлива подія, під час якої одна людина може отримати реалізацію свого бажання. Але 17-річна дівчина Аша під час зустрічі з Магніфіко розуміє, що той тримає бажання жителів під суворим контролем, щоб підтримувати свою владу. Однак дівчині ніхто не вірить. У розпачі вона загадує бажання до зірок. І тоді до неї на допомогу приходить розумна зірочка на ім’я Зірка. Разом із нею (і козликом Валентино, якому Зірка подарувала здатність говорити) Аша навмисно протистоятиме Магніфіку, щоб бажання людей виконувалися гідно.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Disney — компанія настільки величезна, що навіть масштабні проєкти, на які йде кілька років роботи, вона може сприймати як нішеві проєкти з однією метою. У результаті виходить щось рівня «Марвелів», які сприймаються як епізод серіалу на півтори години, що розгортається навколо однієї центральної ідеї. «Бажання» теж служить конкретній меті, хіба що вона більш масштабна. Мета ця — віддати данину поваги спадщині корпорації Disney.

Писати зайвий раз про торгівлю ностальгією вже давно втомило. Тому що це дійсно ефективний прийом, який за грамотного підходу працює абсолютно на всіх глядачах. До того ж у Disney цього разу є чудовий привід. Сто років виповнюється далеко не кожній компанії.

«Бажання» варто сприймати насамперед як набір ремінісценцій і красивих відсилань. Це не зовсім самостійний твір, що, звісно, дещо применшує його значущість. Але як спосіб поностальгувати він працює цілком добре. До того ж деякі підсумки, до яких приведе історію мультфільму, можуть вас приємно здивувати.

Але що залишиться, якщо забрати з «Бажання» настільки потужний і всепоглинущий елемент ностальгії? Центральна історія тут проста і тривіальна. Головна героїня за допомогою своєї завзятості та парочки чарівних створінь (одне з яких слугує як комедійний елемент) долає всі труднощі. За таким шаблоном розгортаються дуже багато сюжетів. «Бажання» не вносить у нього жодних додаткових нюансів.

Це при тому, що сюжет мультфільму все-таки намагається на рівні підтекстів поговорити про політичні та соціальні теми. Щось на кшталт того, як чинить Pixar у деяких своїх творах. Однак «Бажання» не доводить свої цікаві ідеї до кінця. Тому воно залишається здебільшого дитячим мультфільмом.

Критики ще до релізу зазнав лиходій, якого порахували занадто карикатурним і награним. Так, воно тут не здається прямо нескінченним злом.

Магніфіко — зло більш приземлене і зрозуміле. Але через це лише моторошніше. Можливо, він не стане для вас одним із найкращих лиходіїв у плеяді історій Disney. Однак відторгнення він теж не викликає.

«Бажання» також заслуговує на увагу завдяки візуальній частині. Тривимірна анімація тут дуже сильно стилізована під традиційний малюнок. Такий прийом популяризувала «Людина-павук: Навколо Всесвіту», виглядає він все ще дуже красиво. Але в «Бажанні» він знаходить ще й смисловий відгук, спираючись якраз на почуття ностальгії за старими роботами Disney. У будь-якому разі, дивитися на це все вкрай приємно.

«Бажання» як твір загалом можна описати словом «приємний». Він не виходить за жодні рамки, не стане для вас жодним одкровенням. Але зі своєю основною метою він справляється чудово. Disney може собі дозволити подібні «одноразові» анімаційні фільми. Вважайте це подарунком студії самій собі.

Disqus Comments Loading...