Огляди Мультфільми 26.11.2023 о 15:00 comment views icon

Рецензія на мультфільм «Бажання» / Wish

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg

Микита Казимиров

Автор рецензій

Рецензія на мультфільм «Бажання» / Wish

2023 рік став ювілейним для студії The Walt Disney Company. 16 жовтня їй виповнилося 100 років. Про Disney чули, мабуть, практично всі люди у світі, тому зайві презентації компанії не потрібні. Але обійти таку знаменну дату стороною вона не могла. Мультфільм «Бажання» якраз присвячений сторіччю існування студії, яка подарувала нам безліч чудових творів. В рецензії нижче розповідаємо якою вийшла нова анімаційна стрічка.

Рецензія на мультфільм «Бажання» / Wish

Плюси:

приємне відчуття ностальгії за мультфільмами Disney під час перегляду; чудовий візуальний стиль; усі елементи «Бажання» працюють добре

Мінуси:

сценарій занадто шаблонний і передбачуваний; відсутність свіжих ідей; ставка на ностальгію як художній прийом все-таки вже стомлює

7/10
Оцінка ITC.ua

«Бажання» / Wish

Жанр анімаційна пригода
Режисер Кріс Бак, Фон Вірасунторн
У ролях Аріана Дебос, Кріс Пайн, Алан Тьюдік, Еван Пітерс, Анжеліка Кебрал
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

Історія мультфільму розгортається в королівстві Розас. Ним правлять Королева Амайя і Король Магніфіко. Магніфіко здатний виконувати бажання жителів свого королівства. Заради цього раз на місяць проводиться особлива подія, під час якої одна людина може отримати реалізацію свого бажання. Але 17-річна дівчина Аша під час зустрічі з Магніфіко розуміє, що той тримає бажання жителів під суворим контролем, щоб підтримувати свою владу. Однак дівчині ніхто не вірить. У розпачі вона загадує бажання до зірок. І тоді до неї на допомогу приходить розумна зірочка на ім’я Зірка. Разом із нею (і козликом Валентино, якому Зірка подарувала здатність говорити) Аша навмисно протистоятиме Магніфіку, щоб бажання людей виконувалися гідно.

Disney — компанія настільки величезна, що навіть масштабні проєкти, на які йде кілька років роботи, вона може сприймати як нішеві проєкти з однією метою. У результаті виходить щось рівня «Марвелів», які сприймаються як епізод серіалу на півтори години, що розгортається навколо однієї центральної ідеї. «Бажання» теж служить конкретній меті, хіба що вона більш масштабна. Мета ця — віддати данину поваги спадщині корпорації Disney.

Писати зайвий раз про торгівлю ностальгією вже давно втомило. Тому що це дійсно ефективний прийом, який за грамотного підходу працює абсолютно на всіх глядачах. До того ж у Disney цього разу є чудовий привід. Сто років виповнюється далеко не кожній компанії.

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

«Бажання» варто сприймати насамперед як набір ремінісценцій і красивих відсилань. Це не зовсім самостійний твір, що, звісно, дещо применшує його значущість. Але як спосіб поностальгувати він працює цілком добре. До того ж деякі підсумки, до яких приведе історію мультфільму, можуть вас приємно здивувати.

Бажання

Але що залишиться, якщо забрати з «Бажання» настільки потужний і всепоглинущий елемент ностальгії? Центральна історія тут проста і тривіальна. Головна героїня за допомогою своєї завзятості та парочки чарівних створінь (одне з яких слугує як комедійний елемент) долає всі труднощі. За таким шаблоном розгортаються дуже багато сюжетів. «Бажання» не вносить у нього жодних додаткових нюансів.

Це при тому, що сюжет мультфільму все-таки намагається на рівні підтекстів поговорити про політичні та соціальні теми. Щось на кшталт того, як чинить Pixar у деяких своїх творах. Однак «Бажання» не доводить свої цікаві ідеї до кінця. Тому воно залишається здебільшого дитячим мультфільмом.

Бажання

Критики ще до релізу зазнав лиходій, якого порахували занадто карикатурним і награним. Так, воно тут не здається прямо нескінченним злом.

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

Магніфіко — зло більш приземлене і зрозуміле. Але через це лише моторошніше. Можливо, він не стане для вас одним із найкращих лиходіїв у плеяді історій Disney. Однак відторгнення він теж не викликає.

Бажання

«Бажання» також заслуговує на увагу завдяки візуальній частині. Тривимірна анімація тут дуже сильно стилізована під традиційний малюнок. Такий прийом популяризувала «Людина-павук: Навколо Всесвіту», виглядає він все ще дуже красиво. Але в «Бажанні» він знаходить ще й смисловий відгук, спираючись якраз на почуття ностальгії за старими роботами Disney. У будь-якому разі, дивитися на це все вкрай приємно.

«Бажання» як твір загалом можна описати словом «приємний». Він не виходить за жодні рамки, не стане для вас жодним одкровенням. Але зі своєю основною метою він справляється чудово. Disney може собі дозволити подібні «одноразові» анімаційні фільми. Вважайте це подарунком студії самій собі.

Висновок:

«Бажання» не стало дивом або подією. Це хороший мультфільм, але набагато кращий він як привід подумати про класику Disney. Через це незалежна цінність історії про бажання та їхній потенціал відчутно зменшується. Але Disney точно може дозволити собі грамотну торгівлю ностальгією, під час перегляду якої вам хоча б не буде нудно.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: