У середині травня 2022 року світовий крипторинок раптово обвалився. Багато рядових інвесторів залишаються здивованими і не знають, що робити далі. Ми спробували розібратися, із чим пов’язаний такий різкий обвал і як заробити за умов невизначеності. Намагаємося знайти точки майбутнього зростання у партнерському матеріалі з керівником відділу комунікацій криптовалютної біржі Bybit Люсіндою Лам.

Партнер проєкту?

Чому все обвалилося

Травень 2022 року залишиться в історії крипторинку як момент одного з найстрімкіших обвалів за всю його історію. Лише за один день 12 травня ринок обвалився більш як на $200 млрд.

Це сталося на тлі падіння в ціні стейблкоїна TerraUSD (UST). Стейблкоїн за задумом стабільна монета, яка прив’язується в ціні до долара США. Але атака на TerraUSD з боку спекулянтів викликала ефект доміно, а творцям токена довелося за добу витратити $2,9 млрд у біткоїнах (BTC), щоб підтримати свою валюту. Безуспішно.

До 17 травня ринок стабілізувався на рівні приблизно $30 тис. за один біткоїн. Але винуватець загального падіння – UST – практично знищений. За ідеєю він повинен коштувати рівно $1, але насправді коштує менше ніж $0,1.

За словами Люсінди Лам, попри поточну невизначеність, якщо судити з досвіду минулого року, криптовалюта зберігає велике майбутнє:

«2021 став вдалим роком для криптовалют – зі значним зростанням ринкової вартості і збільшенням глобальної користувацької бази. Кількість криптовалют, доступних у світі, також збільшилась. Ми можемо очікувати продовження цієї тенденції, оскільки торгівля криптовалютами – один з визначальних трендів на фінансових ринках».

Чи треба панікувати

Слова Люсінди підтверджує статистика. Довгострокові інвестори (так звані холдери), схоже, не панікують. На сьогодні 65,1% обороту BTC припадає на холдерів, які тримають свої біткоїни один рік і більше. Як видно з графіка, великі інвестори продовжують нарощувати позицію в біткоїнах і не продають їх, попри різке зниження ціни.

Джерело: Glassnode
Джерело: Glassnode

Мало того, найбільші 100 власників активів біткоїн-гаманців скористалися падінням ціни і навіть докупили за 14–15 травня 17 389 BTC (це приблизно $522,3 млн).

Другий найважливіший показник стану справ на крипторинку – поточний хешрейтпоказник складності видобутку монет у блокчейні. Чим вищий хешрейт, тим стійкіша мережа біткоїн-мережі, а він досяг нового історичного максимуму – це означає, що як ніколи багато ресурсів кинули на видобуток нових біткоїнів. І це на тлі того, що індекс страху та жадібності станом на 18 травня впав до 12 пунктів – рекордного з 2020 року мінімуму, що означає крайній рівень страху інвесторів.

Що означають усі ці показники? Те, що дрібні інвестори панічно продають криптовалюту, а великі продовжують її накопичувати. Типовий приклад поведінки великого інвестора показав президент Сальвадора, котрий скористався падінням ринку, щоб купити для країни 500 BTC.

Bybit

З усім тим Люсінда Лам пропонує всім зберігати обережність і досліджувати альтернативи, перш ніж вкладати гроші:

«Відправна точка будь-якої інвестиції – проведення власного дослідження. Ми рекомендуємо зібрати якнайбільше інформації про криптовалюти перед інвестуванням: яка мета токена? Хто його засновники та розробники? Подивіться й інші параметри, серед інших такі, як загальна заблокована вартість (TVL), оборотна пропозиція, ринкова капіталізація та ринковий рейтинг».

Чим цікаві NFT та метавсесвіти

Якщо ви не готові зараз ризикувати та купувати криптовалюти на дні їхньої вартості, як це роблять великі інвестори, залишаються інші можливості заробити.

Великого успіху на ринку NFT нещодавно досяг проєкт Otherside – метавсесвіт від компанії Yuga Labs, де в одному місці зібрані всі герої з популярної NFT-колекції Bored Apes Yacht Club. проєкт одразу приніс творцям понад $300 млн з аукціону та додатково згенерував ще $300 млн від перепродажу. А днями, поки криптоінвестори панікували, розробники проєкту випустили ролик з новим геймплеєм і сайтом, що знову викликало велику хвилю інтересу до теми.

У Bybit згодні з тим, що NFT та метавсесвіт – вкрай перспективні технології. У біржі вже є свій NFT-маркетплейс, який дозволяє користувачам розміщувати NFT та торгувати ними, а проєкт у галузі метавсесвітів поки що знаходиться у розробці.

За словами Люсінди Лам, людям подобається думати, що торгівля NFT – це нове явище, але насправді колекціонування зовсім не є новим, це «стара гра, яка переходить у цифровий світ». А оскільки біткоїн – цифровий актив, NFT – це просто природний крок в оцифруванні чи токенізації різних активів.

Метавсесвіти можуть вплинути на те, як сприймається цінність повсякденних людських дій:

«Щодо метавсесвіту, то це дуже перспективно, бо тепер ми можемо отримати доступ до цифрового досвіду. Цінність реального світу може бути збільшена завдяки впливу на те, як люди працюють, грають і здійснюють угоди щодня, і потенційно змінить наш підхід до майбутнього».

Ознайомитися з NFT-маркетплейсом можна тут

Що таке біржовий токен і навіщо в нього інвестувати

Ще один цікавий і недооцінений напрям для інвестицій у неспокійний час – це купівля токенів великих бірж. Як правило, у цьому випадку ви купуєте токен, так чи інакше прив’язаний до прибутку криптобіржі. Падає ринок чи зростає – криптобіржа завжди заробляє на комісії, і в цьому унікальність і виграшність її становища.

Типовий такий токен – BNB від біржі Binance. Біржа Bybit вирішила піти в цьому плані своїм, цікавішим, шляхом і взяла участь у розвитку DAODecentralized Autonomous Organization – автономна система в блокчейні, яка керується з допомогою програмного коду і не залежить від втручання людського фактора – децентралізованої автономної організації. Власники токена BIT на біржі Bybit можуть інвестувати в різні продукти, а також брати участь у запусках нових проєктів і розподілі нових токенів.

Люсінда пояснює, як це працює:

«BIT – це токен управління BitDAO – однієї з найбільших у світі DAO, яка розширює можливості web3-організацій і дозволяє власникам токенів голосувати за пропозиції щодо розвитку технологій. Компанія Bybit щодня вносить до BitDAO мільйони доларів скарбничих активів».

За словами Люсінди, BitDAO має стати великим і впливовим гравцем у децентралізованій токенізованій економіці. При цьому бачення та місію організації визначатимуть утримувачі токенів, вкладники та лідери спільноти. Тобто вони «будуватимуть свою власну пригоду».

Як інвестувати в BIT? Для цього на Bybit є лаунчпадидопомагає звести інноваційні криптопроєкти та користувачів-інвесторів, які можуть бути зацікавленими в інформації про перспективні проєкти. Тут користувачі можуть внести певну кількість своїх BIT у цікавий для них проєкт, щоб отримати натомість нові токени вибраного проєкту – багато хто так зосереджений на стандартному трейдингу, що навіть не здогадується про існування такої можливості для інвестицій.

Там можна вибрати стартап на стадії раннього запуску і віддати свій BIT за токен нового проєкту. Часто нова монета зростає в ціні в міру виходу проєкту на ринок, а прибуток визначається тим, наскільки він вистрілить. У цьому випадку можна заробити, якщо просто правильно вибрати проєкт і натиснути лише кілька кнопок на Bybit Launchpad.

Дізнатись більше про Bybit Launchpad

Що робити професійним трейдерам

Грандіозна волатильність – справжній жах для трейдера-початківця, але цікава можливість для професіонала. Є навіть таке поняття – торгувати волатильністю. І найкращий інструмент для цього – опціони.

Уявіть, що ви хочете заробити не на факті того, що вгадали напрямок руху ціни активу, як робить більшість, а на волатильності – на самому русі. Не має значення, у який бік – вниз чи вгору. Це так звана стратегія straddle, яку реалізують зазвичай на основі опціонів. І криптовалюти – це ідеальний своєю нестабільністю ринок для застосування цієї стратегії.

Криптобіржа Bybit нещодавно запустила біткоїн-опціони із забезпеченням у USDC стейблкоїн від біржі Coinbase, завжди можна обміняти 1 USD Coin на 1 долар США, ця прив'язка гарантує постійну вартість такої монети. Що зручно – покупці не повинні закривати угоду. Експірація опціонних контрактів процес завершення обігу опціонних контрактів на біржі. Від англ. expiration – закінчення терміну. Адміністрація кожної біржі вказує дні закриття у своєму біржовому календарі, за фактом розрахунок за контрактом відбувається в перший торговий день після дати закриття відбувається навіть без транзакції.

У Bybit для професіоналів доступний цілий набір можливостей, щоб створювати так звані синтетичні інструменти: ф’ючерсні, форвардні й опціонні контракти, а також безстрокові свопи із кредитним плечем до 100x. Тобто інвестор може використати кредитне плече, щоб збільшити свій прибуток, але не вкладати значну суму.

Люсінда Лам пояснює:

«Торгівля деривативами економічно ефективна, тут нижчі комісійні збори та плата за виконання, і, хоча криптовалюти волатильні, деривативи ідеально підходять для зниження цієї довгострокової волатильності цін. Але трейдери мають аналізувати та розуміти ризики, пов’язані з торгівлею деривативами, до початку торгівлі».

Люсінда Лам
Люсінда Лам

Що робити новачкам

У всіх наведених вище випадках потрібні початкові інвестиції, але що робити новачкам з мінімумом коштів? Навіть у цьому випадку можна пошукати цікаві точки входу до індустрії, які дозволять безпечно заробити щось прямо зі старту. Так, біржі часто видають бонуси чи гранти всім новачкам, чим можна вигідно скористатися, підказує Люсінда:

«На Bybit постійно проводять акції та запуски проєктів. Користувачі можуть спрямовувати своїх знайомих та отримувати за це бонуси. Для нових користувачів на Bybit діє програма винагород, доступ до якої можна отримати, як тільки клієнт пройде перший рівень KYC і здійснить першу експрес-купівлю, депозит або угоду P2P».

Крім того, Bybit корисний новачкам, у яких на старті замість інвестицій є велика кількість запитань, своєю безкоштовною освітньою програмою Bybit Education та уважною службою підтримки:

«Задоволеність користувачів є дуже важливою. Багатомовна цілодобова підтримка клієнтів Bybit гарантує, що трейдери не залишаться в підвішеному стані, коли їм потрібна допомога. Наприклад, функція чату пропонує час відповіді протягом трьох хвилин. Зараз Bybit пропонує підтримку 13 мовами, у найближчих планах – підтримка ще більшої кількості мов».

Партнер проєкту?

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: