Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2005 року (Частина 2)

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Йшов 2005 рік, до появи Apple iPhone залишалося два роки, але найкращі телефони цього року й близько не нагадують те, що підготував для всіх Стів Джобс. Ті часи були надзвичайно насиченими на інновації, шалені форми, унікальні інженерні рішення. Пристрої або ставали легендами, або з тріском провалювалися в небуття, хоча були й такі, що незаслужено отримали надто мало уваги.

В цій частині «Найкращі телефони до Apple iPhone» розповімо про найбільш вдалий камерафон за всі часи, про унікальні комунікатори з дивним дизайном, про популярні народно-музичні моделі, про початок занепаду великої німецької корпорації та про перший у світі масовий телефон з відеокартою від Nvidia.

Philips 968

Цього дивного красеня вважають головним конкурентом Nokia N90, причому в деяких аспектах Philips 968 перевершує фінський флагман. Як і вже згаданий N90, ця жабка-трансформер має бокову камеру та дозволяє повертати екран так, наче користувач тримає класичну відеокамеру.

Курс Python розробки від Mate academy.
Python — найпопулярніша мова 2024 року. Наш курс допоможе вам стати професіоналом, готовим до викликів сучасного IT ринку. Ви навчитеся створювати вебсайти, аналізувати дані, розробляти алгоритми, та навіть створювати штучний інтелект. .
Отримати деталі про курс

Модуль на 1.3 МП у 2005 році не виглядав чимось дивовижним, але завдяки хорошій оптиці та світлодіодному спалаху фото та відеоролики зняті на Philips 968 виходили досить непоганими.

Не менш важливим є великий екран з роздільною здатністю 240×320. Тоді цей стандарт не був поширеним і лише починав з’являться у топових кнопкових моделях. Крім розкішної TFT матриці він ще й мав сенсорну панель. Philips 968 вміє розпізнавати рукописний ввід, дозволяє малювати зображення і редагувати фото стилусом.

Працює Philips 968 з операційною системою на базі Linux (яка не отримала належного розвитку), має 40 МБ вбудованої пам’яті + SD слот та оснащений великим акумулятором на 1450 мАг. Попри свої сильні сторони ця модель не стала хітом продажів через високу вартість та недосконале програмне забезпечення, а точніше відсутність програм від сторонніх розробників.

Gigabyte GSmart i

У 2005 році компанія Gigabyte лише починала робити перші кроки у світі мобільних телефонів. Однією з перших дійсно яскравих та успішних моделей став Gigabyte GSmart i, який поєднав смартфон і телевізор в невеликому корпусі.

На той час компактний Windows Mobile смартфон з потужним 416 МГц процесором, 2.8 дюймовим екраном, 64 МБ ОЗП, 64 МБ ПЗП + mini SD, чудовою 2 МП камерою зі спалахом та повним набором комунікацій не міг не привертати увагу. Він був би хітом серед молоді, якби не висока вартість.

Gigabyte GSmart має Bluetooth, Wi-Fi, FM радіо, mini USB та TV приймач. В епоху повільного Інтернету портативне телебачення мало неабиякий попит, тому часто приймачі ставили в топові моделі з великими (за мірками 2005) екранами.

На відміну від громіздких кишенькових комп’ютерів Gigabyte GSmart став ближчим до середньостатистичного споживача, адже це був повноцінний комунікатор з мініатюрними розмірами та зі зручною навігаційною клавішею. У вмілих руках такий смартфон ставав повноцінним комбайном для перегляду фільмів, серфінгу в Інтернеті, перегляду телебачення, ігор чи роботи з документами.

Єдиною перепоною до успіху стала висока ціна пристрою на початку продажів. Через щедре начиння і бажання дати все й відразу постраждала здатність конкурувати з більш доступними смартфонами інших виробників. Через декілька місяців вийшла оновлена версія Gigabyte GSmart i 128 з удвічі більшим обсягом вбудованої пам’яті, що продовжило життєвий цикл пристрою в умовах сильної конкуренції.

Eten M600

Ще один Windows смартфон для тих, кому набридло носити КПК і телефон в різних кишенях. З появою таких моделей, як Eten M600 класичні кишенькові комп’ютери (без GSM модуля) починали заслужено вимирати.

Eten M600 отримав Samsung 2440 400 MHz, хорошу підсистему пам’яті та сумісність з картами пам’яті SD/SDIO. Екран резистивний, діагональ 2.8 дюймів, розпізнає рукописний ввід, але роздільна здатність 240х320 на такому великому дисплеї вже не виглядає чимось дивовижним. Зовсім скоро виробники (не всі) це зрозуміють та будуть ставити 640х480 матриці до таких смартфонів.

Eten M600 отримав звичний набір стандартних функцій, притаманних флагманським моделям: Wi-Fi, Bluetooth, Pocket Office, HTML браузер та підтримку майже всіх мультимедійних форматів. 2005 рік можна вважати золотим періодом для розквіту Windows Mobile комунікаторів, а Eten M600 є типовим, середньостатистичним, зразковим представником тих часів. Не дивно, що ця модель мала попит серед ентузіастів та заможних любителів технологій, хоча так і не вийшла на рівень продажів кнопкових Symbian смартфонів.

Samsung i300

Корейська компанія брала активну участь в перегонах за об’ємами пам’яті, випустивши свій флагманський смартфон Samsung i300 з вбудованим жорстким диском на 3 ГБ. Як і Nokia N91, ця модель позиціювалася як іміджевий телефон для меломанів з акцентом на бізнес можливості.

Працювала i300 на базі OS Microsoft Windows Mobile 2003 SE Smartphone, хоча користувачам обіцяли версію 5.0 на релізі. Інтерфейс заточений для роботи без сенсорного екрана, а для навігації використовується кнопка-колесо. За плавність інтерфейсу і продуктивність в програмах відповідає процесор Intel XScale 416 MHz та 64 МБ ОЗП.

Вбудована камера 1.3 МП не має автофокуса, зате оснащена спалахом. З безпровідних інтерфейсів є інфрачервоний порт та Bluetooth, але Wi-Fi та FM-радіо пожаліли. Власне камера та інтерфейси є головними недоліками відносно Nokia N91.

Samsung i300 вийшов справді компромісним, але мав і серйозні переваги над N91. Перш за все два акумулятори в комплекті (один з них на 1700 мАг), що було актуально для жорсткого диска. З використанням великого АКБ різниця автономності між конкурентами була двократною.

Ще одним сюрпризом став слот для micro SD карт, якщо 3 ГБ диску виявиться мало. Цей роз’єм виявився дуже корисним для тих, хто встиг зламати мініатюрний HDD за 2-3  роки використання. Технологія жорстких дисків була недосконалою, тому вони часто виходили з ладу.

В такому випадку Samsung i300 залишався актуальним, якщо встановити в нього 2-4 ГБ карту пам’яті, а Nokia N91 майже повністю перетворювався на звичайний телефон для дзвінків і базових функцій. Згодом i300 отримав ще два оновлення (i300x, i310), а після 2006 року більше ніхто не брався за подібні експерименти з HDD в смартфонах.

Samsung D600

Попри явні переваги смартфонів над звичайними телефонами, простота і зручність залишалися значно важливішими параметрами, причому в усіх цінових категоріях. Ринок потребував простих, але функціональних телефонів і Samsung вже знав, що йому робити.

Заміною легендарного іміджевого апарата Samsung D500 став оновлений Samsung D600, який увібрав в себе все найкраще з попередника та позбавлений його головних мінусів.

Преміальний слайдер Samsung D600 отримав розкішний 2-дюймовий QVGA, 2 МП камеру зі спалахом, якісний стереозвук, 72 МБ вбудованої пам’яті, роз’єм для micro SD карт, Bluetooth 1.2, зате не було радіо та IrDA.

Головною фішкою Samsung D600 став відеовихід – телефон виводив зображення на телевізори, монітори і проєктори, дозволяючи переглядати відео чи документи на великому екрані. Це робило модель бажаною в бізнес сегменті і не тільки.

Samsung D600 зміг повторити успіх неймовірно вдалого попередника – телефон добре продавався. Компанія пішла правильним шляхом, «вирізавши» головні недоліки D500 і залишивши компактний, акуратний, симпатичний дизайн.

Ймовірно, Samsung D600 найбільш лаконічний і зрозумілий корейський флагман 2005 року. На той час робота зі смартфоном давала серйозні переваги лише за наявності серйозних знань, потрібного софта (який не завжди мав гарну сумісність), тому класичні телефони не спішили покидати преміум сегмент – Samsung D600 цьому яскраве підтвердження.

Samsung X700

Цей моноблок не отримав серйозних покращень відносно D500, він буквально є його спрощеною версією в класичному формфакторі. І трансформація слайдера в моноблок була чи не найвдалішим рішенням компанії. Samsung X700 позиціював себе як бізнес апарат, а в результаті став улюбленцем заможної молоді та меломанів.

За основу Samsung X700 було взято вже згаданий Samsung D500, адже в обох моделей майже все однакове: два динаміки, 1.3 МП камера, 2-дюймовий екран з роздільною здатністю 176×220 пікселів та майже ідентичне програмне забезпечення, хоча моноблок отримав швидшу роботу в мережах 2G.

Доступніший Samsung X700 позбавили LED спалаху та інфрачервоного роз’єму, зате з’явився такий бажаний micro SD роз’єм. Стереодинаміки, хороший MP3/MP4 плеєр, карти пам’яті великого об’єму, робота з безпровідними навушниками та вбудоване FM радіо – все це зробило з X700 ідеальний музичний телефон.

Від музичного хіта Motorola E398 свіжий Samsung X700 відрізнявся кращою камерою, великим обсягом вбудованої пам’яті та більш стабільним ПЗ. Не менш важливою стала підтримка швидкісного Інтернету EDGE. На той час багато моделей Nokia страждали на відсутність такої чудової опції, а 3G покриття було далеко не всюди.

З таким гарним балансом характеристик і ціни Samsung X700 був приреченим на успіх. Ця модель зробила величезний вклад в розвиток компанії, хоча так і не отримала гідного продовження. Через 2-3 роки з’явилися такі телефони, як J210, E200, та вони на момент виходу виглядали застарілими, а, здавалося б, наступник X820 відносився до зовсім іншого класу.

Корейський гігант у 2006 році зосередив всі сили на слайдерах, розкладачках і смартфонах, повністю ігноруючи класичні моноблоки, як Samsung X700, тому ця модель ще довго залишалася єдиним вдалим вибором за невеликі гроші. Саме телефон добряче попсував продажі Nokia 6230i, Sony Ericsson K700 (навіть трохи вплинув на K750), Siemens S75, Motorola E398 та іншим конкурентам.

Samsung E760

Мода на розкладні телефони лише зростала і кожен виробник виводив на ринок все більше моделей в цьому формфакторі. Виділятися за таких умов було непросто, але Samsung E760 зміг запам’ятатися як дійсно унікальний, дивовижний пристрій.

Він одним з перших у світі отримав OLED екран та акселерометр. Зовнішній круглий екран відображає 65 тисяч кольорів, має роздільну здатність 96×96 пікселів та виконаний за технологією OLED, що добряче економило заряд акумулятора під час відображення заставки чи сповіщень.

Та не одним екраном ця модель дивувала. За допомогою акселерометра Samsung E760 вперше дав унікальний досвід взаємодії з телефоном. В 2005 році перемикання музичних треків жестами було нетиповим явищем, як і використання акселерометра в іграх.

Решта начиння приблизно відповідало Samsung D500, включаючи чималий об’єм вбудованої пам’яті 92 МБ (без карт пам’яті), 1.9 дюймовий екран 176×220 пікселів, 1.3 МП камеру (без спалаху), Bluetooth та підтримку MP3. Жалітися можна було хіба що на посередню підтримку Java ігор, на що страждали майже всі Samsung того часу.

З Samsung E760 було напрочуд легко здивувати знайомих, які вже були власниками найкращих смартфонів Nokia, хоча й функціонал пристрою був далекий від флагманського. Завдяки своєму іміджевому статусу, красивому вигляду та унікальним функціям він отримав заслужену популярність і шалені продажі.

Samsung i750

Найбільш функціональним смартфоном 2005 року від компанії Samsung справедливо вважається Samsung i750. Попри деякі серйозні компроміси саме ця модель отримала все, що лише можна було уявити на той час.

Всередині процесор Intel XScale PXA270 416 MHz та 79 МБ вбудованої пам’яті з можливістю розширення картами micro SD. Камера одна з найкращих на ринку – 2 МП сенсор, автофокус і спалах, а два динаміки затикали за пояс чимало половину моделей.

Працює пристрій на Microsoft Windows Mobile 2003 SE PocketPC, що відкриває неабиякий простір для технічно просунутих користувачів. Оскільки 2.6 дюймовий екран сенсорний, працювати можна як з програмами для Pocket PC та Smartphone версій цієї операційної системи. Сюди підходили програми від Samsung i300, Qtek 8300 та більшості сенсорних КПК з PocketPC.

Набір комунікацій максимально щедрий: модуль Wi-Fi 802.11b, Bluetooth найновішої версії 2.0, інфрачервоний порт та TV вихід. Лише FM радіо і 3G модуля не вистачало до повного фаршу.

Великі габарити, висока вартість та слабка автономність стали на заваді вдалих продажів цього гіганта. Не зважаючи на посередню популярність Samsung i750 став лицем компанії, втіленням технологічного прогресу, адже ще рік тому корейський виробник не міг запропонувати нічого подібного, а у 2005 гідно боровся за покупця в преміальному сегменті.

Samsung P300

19 років тому компактні розміри цінувалися не менше за характеристики. Саме мініатюрні моделі (SE K750) отримували найбільший попит серед широкої аудиторії, тому не дивно, що Samsung P300 отримав чимало уваги від ЗМІ та успішні продажі.

Це один з найкомпактніших та найтонших телефонів того часу. У 2004 тому всі були здивовані товщиною 14 мм (в складеному стані) в Motorola RAZR V3, а під кінець 2005 року корейський гігант випускає телефон-кредитку з товщиною 8.9 мм. Самі розміри Samsung P300 також вражають: 86 x 54 мм.

Попри це телефон отримав гарні характеристики: 1.8 дюймовий екран зі 157 PPI та відображенням 256 тисяч кольорів, 80 МБ вбудованої пам’яті, 1.3 МП камеру зі спалахом, Bluetooth 1.2, HTML браузер, Email клієнт, Java MIDP 2.0 та акумулятор 800 мАг (велика батарея, як для його габаритів). Ця крихітка сподобалася заможним любителям моди та згодом отримала продовження у вигляді P310.

Siemens S75

Німецька компанія переживала не найкращі часи, але не збиралася так швидко здаватися, випускаючи продовження популярних моделей. Siemens S75 став справжнім скарбом для фанатів бренду після не надто вдалого S65, адже отримав значно стабільніше програмне забезпечення.

Siemens S75 відразу з коробки підтримує MP3/MP4, має непогану 1.3 МП камеру зі спалахом, 20 МБ вбудованої пам’яті та 128 МБ карту RS-MMC в комплекті. Максимально підтримуються карти об’ємом 1 ГБ.

Екран хоч і мав роздільну здатність 132х176 пікселів, отримав якісну TFT матрицю з підтримкою 256 тисяч кольорів. У 2005 році багато виробників почали відмовлятися від інфрачервоного порту, але точно не Siemens. Завдяки цьому інтерфейсу відкривалися необмежені можливості обміну даними між моделями будь-яких років випуску.

Від телефонів інших виробників Siemens S75 відрізнявся максимально відкритою файловою системою, адже функціональним файловим менеджером міг відкривати різноманітні формати, а також передавати вже встановлені Java ігри. Цікаво, що жоден телефон чи смартфон (іншого виробника) того часу не міг запакувати інстальовану Java програму для передавання на інший пристрій.

Siemens S75 став останнім вдалим телефоном високого класу від цієї компанії. Він увібрав в себе все найкраще з попередників і нарешті отримав зручну навігаційну клавішу замість джойстика, який частенько ламався. Приємний дизайн, покращена прошивка та щедрий функціонал дали шанс на життя і Siemens S75 його не втратив.

Модель непогано продавалася, хоча популярність не була такою як в Samsung X700, Sony Ericsson K700, Nokia 3230, Nokia 6230i. Здавалося б, що продовження цього телефону не за горами, але не сталося. Пройде лише рік часу і фанати ридатимуть, адже під кінець 2006 року компанія BenQ повністю припинила виробництво колись легендарного бренду Siemens.

Викупити, випустити декілька моделей і закрити виробництво – така сумна доля німецького виробника. Детальніше про крах BenQ-Siemens поговоримо в наступній частині про телефони 2006 року.

Siemens SXG75

Один з найкращих і найбільш недооцінених смартфонів 2005 року заслуговує значно більше уваги, ніж йому можна дати за декілька абзаців. Siemens SXG75 став піком розвитку компанії, справжній флагман, еталон німецьких технологій, який спізнився і вийшов невчасно. Не виключено, що Siemens SXG75 міг би отримати продовження, але компанія вирішила закрити мобільний підрозділ.

Ця модель увібрала в себе майже все, що можна було побажати від тодішнього смартфона: 128 МБ ПЗП + карти RS-MMC, великий 2.2 дюймовий QVGA екран з топовою TFT матрицею, 2 МП камера, робота з мережами 3G, передня камера для відео дзвінків, Bluetooth, IrDA, FM радіо з RDS, та повноцінний GPS приймач.

Операційна система Siemens SXG75 побудована на базі Linux і на той час ще була досить пустою в плані доступних програм. Потенціал пристрою залишився нерозкритим, хоча шанси в нього були чималі. З таким неймовірним набором функцій він міг стати серйозною перепоною для флагманів Nokia N-Series.

Це один з перших телефонів, який міг замінити GPS навігатор (які на той час коштували як повноцінний смартфон). Також чималу роль грав формфактор. Класичні смартфони з цифровим блоком клавіш та без сенсорного екрана користувалися значно більшим попитом через нижчий поріг входження та простоту використання.

Siemens SXG75 підходив під ці всі параметри і майже не мав прямих апаратних нюансів. Сире програмне забезпечення, відсутність належної підтримки з боку виробника, а в кінці кінців ліквідація мобільного підрозділу Siemens – це все стало сумним завершенням цілої епохи.

Колись могутній мастодонт технологій не витримав боротьби на ринку мобільних телефонів. Схожу ситуацію спостерігаємо й зараз у 2024 році, хоча причини краху великих компаній зовсім інші. Без сумнівів, SXG75 став найбільш технологічним цвяхом в кришку труни Siemens.

Sony Ericsson K750

Не найпотужніший, але найкращий телефон 2005 року та просто найкращий кнопковий телефон за всю історію людства. Без перебільшень, ностальгії і зайвого пафосу саме Sony Ericsson K750 заслуговує на таке звання.

Світ мобільних технологій назавжди змінився з виходом цієї моделі, адже Sony Ericsson K750 вперше показав людям якісні, дійсно якісні мобільні фото. Розкішна 2 МП камера з автофокусом і спалахом зробили телефон таким популярним, що він не сходив з конвеєра декілька років після релізу.

Якщо порівняти якість фото на Apple iPhone (2007 чи 3G 2008 року) та Sony Ericsson K750, то перші моделі яблучних телефонів не мають жодних шансів. На додаток, K750 фотографує не гірше багатьох сучасних смартфонів чистокровних китайських брендів і це не перебільшення. За гарного освітлення знімки чіткі та гарні, навіть, за теперішніми мірками, а кольори реалістичні (криві алгоритми Android камер передають привіт).

Крім неперевершеної камери K750 виділявся найкращим програмним забезпеченням серед всіх конкурентів. Платформа Sony Ericsson A100 буквально замінювала повноцінні операційні системи Windows Mobile, Symbian, Blackberry OS та Palm OS та не залишала жодних шансів примітивній Nokia Series 40.

Sony Ericsson K750 вміє перемикатися між запущеними програмами, має вбудований редактор фото, редактор відео, композитор мелодій, швидкий браузер та найкращу на ринку Java машину з недосяжною продуктивністю (хоча після Mophun це все одно було сміття). Ігри та програми в інших виробників не працювали так плавно і швидко, як у шведсько японських телефонів.

Ця модель майже не мала недоліків, адже вміла буквально все: Bluetooth з найбільшою кількістю підтримуваних профілів, інфрачервоний порт, MP3/MP4 плеєр, робота з картами пам’яті великого об’єму, якісний (хоча й маленький) екран, FM радіо, гарний рівень автономності та стабільне ПЗ.

Телефон виявився таким вдалим, що отримав чимало реінкарнацій та музичних версій. Його функціонал повністю перейняли моделі D750 (версія для операторів), W800, W700, а згодом на базі K750 з’явився ще один Walkman W810. Ще пізніше вийшли оновлені моделі K550, W810 з ідентичними екранами та модулями камер, але швидшим процесором 220 МГц.

Sony Ericsson K750 з честю вів компанію до піка слави – акції росли, з’являлися гідні наступники (K790) і все йшло чудово. Це були золоті часи мобільних телефонів, які тримали людей на зв’язку, а не на голці соціальних мереж, але через два роки вийшов Apple iPhone та змінив світ назавжди.

Sony Ericsson W900

Хоч K750 вважається найуспішнішим телефоном компанії, звання справжнього флагмана 2005 року належить Sony Ericsson W900. Цей мастодонт з’явився на декілька місяців пізніше, тому отримав серйозні технологічні покращення.

Насправді попередником Sony Ericsson W900 вважається S700. Унікальний формфактор ротатора був властивий лише шведсько-японським телефонам, адже виробник вперто ігнорував слайдери. Габарити W900 вражали: в складеному стані 109 x 49 x 24 мм, а розкривши отримували справжнього гіганта.

Компенсацією таким розмірам став 2.2-дюймовий екран з роздільною здатністю 240×320 пікселів (182 PPI). Sony Ericsson W900 став першим у світі телефоном з обсягом вбудованої пам’яті майже 0.5 ГБ. Поки наївні Samsung з Nokia засовували жорсткі диски у свої телефони, Sony Ericsson пішли правильним шляхом і не помилилися, розвиваючи FLASH накопичувачі.

Зовсім скоро стало зрозуміло, що HDD не місце в таких малих пристроях, тому Sony Ericsson W900 з підтримкою карт пам’яті до 4 ГБ виглядав абсолютним переможцем на фоні Nokia N91 з нестерпно поганою автономністю і Samsung i300 з недосконалим програмним забезпеченням і відносно слабкою камерою.

Фотографії Sony Ericsson W900 робив чи не найкраще на ринку. Модель отримала такий же якісний модуль, як в K750, але з додатковими перевагами. Звісно, нікуди не подівся автофокус і світлодіодний спалах, але завдяки швидшому процесору телефон знімав відео в роздільній здатності 320p, а не 144p.

Також це був перший в світі масовий телефон з графічним прискорювачем Nvidia GoForce 4800. Sony Ericsson W900 працював блискавично швидко на фоні примітивних смартфонів того часу. Він ставив на коліна найкращі рішення Nokia, Samsung та Motorola разом взяті. Це той випадок, коли телефон був не гірше топ-смартфонів.

Завдяки платформі SE A100 функціонал звичайного (насправді топового) Java телефону наближався до флагманських смартфонів, а з графічним прискорювачем і швидким процесором все не просто працювало, а «літало». Плеєр Walkman не мав рівних аж до появи серії Nokia X-Press Music та музичних рішень Samsung M-серії, а красиві анімації інтерфейсу (з використанням Flash SWF) випередили конкурентів на 2-3 роки.

Sony Ericsson W900 не став таким популярним, як K750 лише через неймовірно високу вартість, але функціонально його можна вважати найкращим телефоном кінця 2005 року, який ще довго буде насміхатися з марних спроб конкурентів зрівнятися з ним. Завдяки великому об’єму пам’яті, чудовим музичним можливостям і платформі A100 він залишався актуальним аж до масово засилля сенсорних смартфонів на базі iOS, Web OS та Android.

Sony Ericsson P990

Паралельно з W900 компанія випустила смартфон для ділових людей, які сильно залежать від вузькоспеціалізованого програмного забезпечення і потребують операційної системи Symbian UIQ з усіма її перевагами та недоліками. Насправді Sony Ericsson P990 мав серйозні компроміси, про які поговоримо, але його функціонал заслуговує уваги.

Параметри топові, як для свого часу: 64 МБ ОЗП, 128 МБ ПЗП + Memory Stick до 4 ГБ, процесор 32-bit Philips Nexperia PNX4008 208 MHz, Wi-Fi 801.11b, Bluetooth 2.0 A2PD, FM радіо, IrDA, USB 2.0, топова 2 МП камера зі спалахом і автофокусом, передня камера VGA для дзвінків і робота в 3G мережах.

Смартфон отримав 2.7-дюймовий сенсорний QVGA екран та повністю новий дизайн, який досі не використовувався в легендарній P серії. Відтепер блок QWERTY клавіатури знаходиться на основній частині корпуса, а цифровий блок з навігаційною клавішею прикриває його. Змінилося й співвідношення екрана, але головне, що змінилася операційна система.

Саме версія 9.1 почала закопувати могутню Symbian, адже користувачі втратили гігантську бібліотеку софту для більш ранніх версій. Сотні, тисячі програм та ігор вже не працювали на новій операційній системі, що стало неймовірним розчаруванням для власників новенького Sony Ericsson P990.

Програмне забезпечення стримувало неймовірні можливості цього смартфону. Дехто вважає, що саме P990 з Symbian UIQ 9.1 став початком кінця серії P та всієї платформи UIQ, інші тримаються думки, що це був найбільш вдалий пристрій у своєму класі. В будь-якому випадку він викликав чималий ажіотаж та був найбільш бажаним смартфоном шведсько-японського виробника у 2005 році.

Qtek 9000

Після Qtek 9000 навіть найкращі комунікатори Nokia Series 80 починали здаватися дитячими іграшками, принаймні так вважали фанати Windows Mobile, які терпіти не могли Symbian. Насправді ця модель вийшла компромісною і була гарним рішенням, але не для всіх.

Qtek 9000 отримав найкращий на ринку VGA 640×480 пікселів екран діагоналлю 3.6 дюймів (40 сантиметрів квадратних). У 2005 році 222 PPI для такого розміру дисплея – це був недосяжний параметр. Завдяки формфактору розкладачки крім великого екрана вдалося вмістити повноцінну QWERTY клавіатуру.

Після класичних QWERTY телефонів кнопки там були справді величезного розміру. Qtek 9000 одним з перших розмив межу між нетбуком та смартфоном, якщо не брати до уваги серію Nokia Communicator. Ергономіка на висоті – відразу видно, що інженери продумали всі можливі сценарії використання. Екран можна повертати, щоб перетворити пристрій на класичний кишеньковий комп’ютер з сенсорним дисплеєм або відкрити як міні ноутбук.

Крім цього пристрій мав чим дивувати: найпотужніший на ринку процесор Intel XScale 520 MHz та найновіша операційна система Microsoft Windows Mobile 5.0 PocketPC. Цей телефон (якщо його так можна назвати) одним з перших отримав свіжу версію Windows Mobile 5.0.

На відміну від Symbian, оновлення Windows Mobile не зламало сумісність ПЗ, тому власник Qtek 9000 відразу мав величезну кількість програм з версії 2003 року відразу на релізі. З таким швидким процесором, Wi-Fi модулем і HTML браузером працювати в Інтернеті чи Email клієнті було приємно, як і набирати текстові повідомлення.

Крім цього Qtek 9000 працює в 3G мережах і має передню камеру для відео дзвінків, зате основний модуль 1.3 МП не дивував якістю фото, роблячи знімки, як телефон твердого середнього класу. З автономністю не було аж надто серйозних проблем, адже виробник поставив гігантську батарею на 1620 мАг, чого вистачало на повний робочий день.

Цей комп’ютер-телефон з коробки пропонував власнику повноцінний пакет Pocket Office (не лише перегляд, а й редагування/створення документів) і підтримував велику бібліотеку програм від сторонніх розробників. Враховуючи VGA екран, підтримку SD карт та потужне начиння, Qtek 9000 перетворювався на мультимедійний комбайн.

Переглядати фільми по 0.5 ГБ на 3.6 дюймовому екрані було справжнім щастям. Далеко не кожен пристрій міг запускати відео високої якості, але з відкритою операційною системою та хитрими програвачами від сторонніх розробників не було нічого неможливого.

У 2005 році лише обрані могли собі дозволити придбати Qtek 9000. Це суперфлагман для не просто багатих, а багатих і розумних, технічно просунутих людей, яким потрібно за будь-які гроші вмістити телефон, камеру та ноутбук в кишеню піджака.

Цей смартфон видавав статус власника, даючи зрозуміти, що перед вами топ-менеджер великої компанії, успішний та заможний програміст рівня System Architect чи директор міжнаціонального банку.

Ностальгія потрапила в око чи просто сподобалась стаття? Пропонуємо ознайомитись з попередніми частинами:

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2000-2001 років

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2002-2003 років

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2004 року

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2005 року (Частина 1)

Disqus Comments Loading...