Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2006 року

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

За рік до релізу першого Apple iPhone світ мобільних технологій не підозрював, що зовсім скоро телефон винайдуть заново, а нескінченне споживання контенту по 8-12 годин на добу стане нормою для більшості населення. У 2006 році вийшло чимало гарних моделей, але того ентузіазму та піку слави (2005 рік) вже не відчувалося. Почалася свого роду технологічна стагнація, хоча іноді «проскакували» справжні хіти, про які піде мова нижче.

BenQ-Siemens EF91

Після продажу мобільного підрозділу Siemens компанії BenQ все йшло не за планами, а згодом така угода призвела до повного краху німецького виробника. Попри коротке життя об’єднаного бренду на світ з’явилося декілька вдалих моделей, а головним флагманом став BenQ-Siemens EF91.

Саме ця розкладачка стала першим масовим телефоном з підтримкою HSDPA зі швидкістю до 1.8 Мбіт/с. В 2006 році це здавалося чимось феноменальним, адже багато власників ще не встигли познайомитися з EDGE 2G чи звичайним 3G, а тут маємо швидкість, як з кабельним підключенням (причому з дорогим тарифом).

Крім нового модуля зв’язку BenQ-Siemens EF91 має топову 3.2 МП камеру зі спалахом та автофокусом, основний 2-дюймовий TFT екран 320×240 пікселів та зовнішній OLED з роздільною здатністю 94×64 пікселів.

Онлайн-інтенсив "Analytics Bootcamp" від robot_dreams.
Навчіться верифікувати й аналізувати дані та визначати ключові метрики, які підходять саме вашому продукту.Опануйте SQL для аналітики даних та їх візуалізацію в Tableau.
Приєднатись

В BenQ-Siemens вийшов гідний камерафон, який успішно конкурував з іншими 3 МП моделями тих часів, хоча йому не вистачило якісної програмної підтримки, як в топових Nokia N-Series, Sony Ericsson та Samsung. Шкода, що компанія припинила подальшу розробку, а 2006 рік став похоронним для, колись великого, німецького виробника.

BenQ-Siemens S88

Цей більш доступний камерафон з 2 МП модулем має посередні характеристики, як для преміумсегмента 2006 року, але в дечому BenQ-Siemens S88 добре виділявся. Це перший масовий моноблок з AMOLED екраном діагоналлю 2 дюйми.

Хоч роздільна здатність лише 176×220 пікселів (тоді стандарт був 240×320), але за якістю картинки з ним не могли зрівнятися ніякі конкуренти. Безмежно глибокий чорний колір дивував тоді, та на цьому переваги BenQ-Siemens S88 закінчувалися.

Телефон отримав непогану 2 МП камеру з автофокусом і спалахом, 20 МБ вбудованої пам’яті, підтримку micro SD, 3D звук, Java MIPD 2.0 та акумулятор 920 мАг. Дизайн частково копіював легендарний Sony Ericsson K750, але повторити успіх шведсько-японського хіта не судилося.

BenQ-Siemens S88 гідно провів компанію в небуття, на останок залишивши приємні спогади для фанатів бренду. Цим телефоном не соромно було похвалитися серед власників дорожчих Nokia та Sony Ericsson.

Німецький виробник не витримав гонитву технологій, так само як не витримали майже всі європейські бренди після популяризації смартфонів виключно китайських компаній. Наразі маємо ідентичну ситуацію, коли існування останніх не чисто китайських виробників знаходиться на межі життя і смерті (крім Apple та Samsung).

BlackBerry Pearl 8100

Цей красень встиг відзначитися як перший успішний QWERTY смартфон компанії зі спареними клавішами. BlackBerry Pearl 8100 використав унікальний дизайн клавіатури, який згодом перейняли Sony Ericsson у своїх моделях M600 та P1.

Вузький корпус, компактні розміри та компромісна клавіатура сподобалися масам, хоча він отримав заслужену популярність лише в США. Телефон вийшов не надто широким, а текст все ще достатньо зручно набирати подвійними натисканнями. Крім відмінних комунікаційних можливостей та найкращої електронної пошти, BlackBerry Pearl 8100 мав непоганий набір функцій.

Смартфон працює на базі процесора 32-bit Intel XScale PXA272 312 MHz, чого з головою вистачало для економної операційної системи. Вбудованої пам’яті 64 МБ, а також є слот для карт пам’яті micro SD. Ця модель могла легко замінити медіа плеєр та кишеньковий комп’ютер, хоча для розваг (відеоігри) BlackBerry Pearl 8100 підходив погано.

Лише через рік Apple представить принципово інший телефон, сенс якого в тому, щоб змусити власника споживати якомога більше контенту, не концентруючись на розмовах та ділових справах. Так і сталося – BlackBerry Pearl 8100 та йому подібні смартфони почали поступово вимирати після релізу Apple iPhone, адже виробники сконцентрували увагу на сенсорних екранах.

Motorola MOTOFONE F3

Неймовірно простий за функціоналом, але цікавий телефон з унікальним E-ink екраном, схожим на ті, що використовуються в сучасних електронних книгах. Стильний та елегантний Motorola MOTOFONE F3 отримав 2.2-дюймовий дисплей та не має жодних мультимедійних функцій.

Хоч він призначений лише для дзвінків і повідомлень, Motorola MOTOFONE F3 отримав багато уваги від ЗМІ, адже кожному стало цікаво хоча б поглянути на таке чудо. Відносно висока вартість не дозволила йому стати хітом продажів, але своє ім’я на дошку пошани цей красень заніс.

Головне, що дисплей зовсім не виснажує очі та має високу контрастність під прямими сонячними променями. Зараз в деяких користувачів подібний телефон мав би більший успіх, адже є чимала аудиторія людей, які готові проміняти смартфон на щось, що не буде тримати в рабстві соціальних мереж.

LG KG920

Поєднання цифрового фотоапарата з телефоном вивело мобільне фото на новий рівень. Попри наявність неймовірно крутих Sony Ericson новий LG KG920 виглядав чимось дивовижним на початку 2006 року. Перший масовий 5 МП камерафон з відмінним автофокусом та стробоскопічним спалахом був приреченим на гарні продажі.

На відміну від K790, ця модель писала відео непоганої якості в 30 FPS, а також має елементи керування адаптовані пріоритетно для знімання фото. Розміщення кнопок на фронтальній частині та бокових панелях нагадує класичний фотоапарат, тому до LG KG920 було легко звикнути тим, хто займається професійним фото.

Крім крутої камери LG KG920 не мав чим похвалитися: 8 МБ вбудованої пам’яті та слот для miniSD, 2 дюймовий екран, посередня робота з Java MIDP 2.0, USB 1.1 та відносно слабка автономність. Акумулятора 820 мАг вистачало на довго лише за умови фотографування без спалаху.

HTC P3300

З таких моделей, як HTC P3300 почався стрімкий ріст тайванської компанії на ринку смартфонів. Компактний та функціональний смартфон з якісним ПЗ та повним набором безпровідних інтерфейсів – саме те, чого хотіли власники кишенькових комп’ютерів без sim-карт.

HTC P3300 отримав Wi-Fi та GPS модулі, Bluetooth 2.0, FM радіо, 2 МП камеру, якісний TFT 2.8 дюймовий QVGA дисплей з розпізнаванням рукописного вводу, гарну підсистему пам’яті та операційну систему Windows Mobile 5.0.

Завдяки відмінній ергономіці та функціональній OS HTC P3300 став улюбленцем серед серйозних людей, які буквально залежали від офісних програм в дорозі. Symbian не могла конкурувати з Windows Mobile в цьому плані, а наявність GPS модуля робило з HTC P3300 ще й повноцінний навігатор, які тоді коштували досить дорого.

HTC S630

Хоч сенсорні смартфони різко набирали популярність, в деяких умовах зручніше було використовувати кнопкові пристрої з класичними графічними інтерфейсами. HTC S630 на базі найновішої Windows Mobile 6.0 Standard Edition нічим не поступався за функціоналом КПК, хоча мав меншу бібліотеку сумісних програм.

На фоні Samsung i320/i600 новий HTC S630 виглядав абсолютним переможцем. Тайванська компанія вміла робити якісні Windows Mobile пристрої на будь-який смак і гаманець. Крім якісного програмного забезпечення HTC S630 міг похвалитися наявністю Wi-Fi та потужним процесором на 400 MHz.

Ще однією фішкою моделі стала сенсорна навігаційна клавіша, яку згодом скопіює Samsung в флагмані i780 і не тільки. Керувати смартфоном з таким міні тачпадом виявилось так зручно, що подібні інженерні рішення використовувалися ще декілька років після HTC S630.

Nokia N93

Довгоочікуване продовження N90 нарешті отримало серйозне покращення в плані якості фото та відео. Nokia N92 мав величезний дисплей та вбудований TV-приймач, хоча камера не стала кращою відносно N90, чого не сказати про Nokia N93.

Саме цей трансформер вважають найкращою мобільною відеокамерою 2006 року. Якщо в плані фото флагмани Sony Ericsson давали сильний опір, а часто перемагали завдяки ксеноновому спалаху, то коли мова заходила про відео, Nokia N93 не мав рівних.

Це перший в світі камерафон з 3-кратним оптичним зумом та записом відео 480p з частотою 30 кадрів за секунду. До цього з такою роздільною здатністю працювали й інші телефони, але писали максимум 15 FPS. Відео, зняте на Nokia N93, можна було з комфортом переглядати на великому екрані, адже за якістю воно перевершувало теперішні «480p» на YouTube.

Крім феноменальної камери та унікального дизайну з поворотним дисплеєм Nokia N93 отримав найкраще начиння серед всіх Symbian смартфонів того часу: Wi-Fi модуль, два процесори ARM 11 по 332 МГц кожен, прискорювач 3D графіки HW Accelerator, 64 МБ оперативної пам’яті, FM радіо, TV-вихід, Bluetooth, IrDA та акумулятор 1100 мАг.

Характеристики Nokia N93 вражають, так само як і габарити, ціна та нюанси з програмним забезпеченням. Хоч Symbian 9.1 принесла чимало переваг, та перейти на нове ядро після Symbian 8.1 було боляче через повну несумісність всієї бібліотеки софту для Symbian 6-7-8, яка збиралася пів десятиліття.

Nokia N93 став останнім флагманом компанії в цьому формфакторі, адже наступними топами були слайдери. Через рік вийшла оновлена версія Nokia N93i зі слабшими можливостями камери, але красивішим, більш елегантним дизайном. Nokia N93 запам’ятався як найфункціональніша розкладачка-трансформер за всю історію мобільних технологій, а також як найкращий Symbian смартфон 2006 року.

Nokia N73

Народним продовженням Nokia N70 став не менш хітовий Nokia N73. Для боротьби з успішними камерафонами Sony Ericsson потрібно було терміново випустити якісний та відносно доступний флагман з камерою, яка обов’язково має автофокус і спалах.

Nokia N73 оснащений 3.2 МП модулем з оптикою Carl Zeiss. Потужний спалах та автофокус дозволили успішно конкурувати з Sony Ericsson K790, хоча насправді японський телефон все ж клав на лопатки фінський хіт в плані фото. Попри це Nokia N73 записує відео з роздільною здатністю в чотири рази вищою, як в K790, а також має ряд серйозних переваг.

Перш за все це смартфон, нафарширований за останнім словом техніки, як для 2006 року. Nokia N73 отримав Bluetooth, IrDA, FM радіо, Pop-Port 2.0, xHTML браузер, роботу в 3G, VGA камеру для відео дзвінків, а також великий 2.4-дюймовий екран, на якому було значно приємніше споживати контент, як на мізерних дисплеях Sony Ericsson.

Відмінні мультимедійні можливості, гарна камера, простота у використанні (поріг входження нижчий, як в інших ОС) та цікавий дизайн – це все зробило славу для N73, а компанія Nokia купалася в грошах. Іронія в тому, що наступні моделі N-Series вже не мали такого успіху, не зважаючи на неймовірні старання інженерів.

У 2007 році з’явився Apple iPhone і сотні мільйонів потенційних власників кнопкових смартфонів вже перестали цікавитися будь-чим, крім великих сенсорних екранів, а повторити успіх Apple вдалося лише тим компаніям, які копіювали їх концепцію, не створюючи щось унікальне. Попри це N73 отримав не надто вдалі продовження у вигляді Nokia N82 та N79.

Nokia N72

Певною мірою Nokia N73 перевершив успіх N70, але виключно завдяки можливостям камери. В плані програмного забезпечення новинка все ще програвала попереднику, тому фінська компанія вирішила зробити ризикований крок, випустивши оновлену версію найкращого народного смартфона 2005 року.

Технічно Nokia N72 майже нічим не відрізняється від попередника крім відсутності передньої камери (якою тоді майже ніхто не користувався), а також отримав оновлений дизайн. Народний улюбленець виявився актуальним у 2006 році, не зважаючи на не топові характеристики.

Доступна вартість, гарні музичні можливості та найкраща операційна система того часу – Nokia N72 був приреченим на успіх серед поціновувачів Symbian, адже сира, недосконала та обмежена Symbian 9.1 й близько не стояла поруч з ідеальною, довершеною Symbian 8.1.

Гігантська кількість відеоігор (якісних *sis, а не *jar) та корисних програм для Nokia N72 дозволяли зробити зі смартфона середнього класу супер універсальний комбайн. Цікаво й те, що Nokia N72 продавався аж до 2008 року, а в деяких магазинах його все ще можна було знайти в 2009 році.

Nokia N72 став останнім представником Symbian 8.1, який перевершив сподівання інженерів та маркетологів. Він виявився найживучішим смартфоном тих часів, який зберігав актуальність роки після релізу. Він пережив всі невдалі Symbian 9.x, доказавши, що зміна ядра системи без зворотної сумісності – величезна помилка.

Без сумніву, Nokia N72 — найкращий смартфон 2006 року у своїй ціновій категорії. З картою пам’яті на 1-2 ГБ, кабелем до ПК та доступом в Інтернет власник цього телефона був найщасливішою людиною, отримуючи можливості, які давала Symbian 8.1, а серед смартфонів з цією версією OS Nokia N72 останній, та найдосконаліший.

Sony Ericsson K790

Ось і дісталися до найкращого (разом з LG KG920) камерафона 2006 року, який, без перебільшення, фотографує не гірше сучасних Android смартфонів бюджетного класу (до 250$).

Хочете авторський фотобатл від редакції ITC між Sony Ericsson K790 та доступним смартфоном  2024 року випуску до 10 000 гривень? Пишіть нам свою думку в коментарях. Не зважаючи на різницю у віці, сутичка має бути цікавою.

Sony Ericsson K790 гідно перейняв естафету від K750 (найкращий камерафон 2005 року і найкращий кнопковий телефон за весь час), пропонуючи фанатам цілий ряд серйозних покращень: 3.2 МП сенсор зі швидким автофокусом, найкращий на ринку ксеноновий спалах, дисплей QVGA більшої діагоналі, новіша версія Bluetooth 2.0, FM радіо з RDS, USB 2.0, а також вдвічі вища частота центрального процесора.

Оновлена прошивка SE A100 отримала більше корисних утиліт та швидшу роботу з Java програмами. Попри чудове програмне забезпечення та ідеальну підтримку Java ігор (конкуренти могли лише мріяти про таку ж швидкодію) Sony Ericsson K790 став відомим перш за все завдяки своїй камері.

Це справжній фотоапарат з функцією дзвінків – навіть у 2024 році знімки, зроблені на K790 виглядають справді добре, а головне без алгоритмів, всі такі натуральні, справжні, з природним розмиттям, без завищеної різкості, токсичних кольорів та усього того, що просувають виробники Android телефонів.

Завдяки ксеноновому спалаху та малій витримці Sony Ericsson K790 кладе на лопатки сучасні флагмани з продажного топу DXOMARK за умови фотографування швидких об’єктів в темну пору доби. Отримати розмитий знімок на K790 буквально неможливо, в той час як топовий смартфон з LED спалахом не здатен видати ідеальну чітку картинку.

Камерафони з ксеноновим спалахом фотографують так чітко, що Sony Ericsson K790 з насмішкою дивиться на Samsung Galaxy Ultra та інші «легенди сучасного фото». Не віриться? Ось наочний приклад з флагманом 2018 року, а з флагманом 2024 року зміниться небагато.

Sony Ericsson K790
Motorola Moto Z3

Отже, Sony Ericsson K790 сфотографував лопаті AMD Wraith Prism в роботі так, наче вони стоять на місці, а при цьому вентилятор обертається з частотою 1300 об/хв. Флагман Motorola не здатен на таке, адже це під силу лише камерам зі спалахом, як в K790. Фото робилося на «швидку руку», без додаткових дублів.

Sony Ericsson K790 мав і свого клона K800, який відрізнявся лише наявністю 3G та передньої камери, натомість немає EDGE. Ця технологія у 2006 році цінувалася більше за 3G, тому найбільшу популярність отримав саме K790. Це справжній феномен у світі мобільного фото, який здатен дивувати й досі, хоча відео він знімає не просто погане, а нікчемно жахливе (роздільна здатність 144x177p).

Sony Ericsson W950

Sony Ericsson W950 є ідеальним прикладом правильного музичного флагмана 2006 року. На відміну від Nokia N91 та Samsung i300 в компанії Sony Ericsson відмовилися від використання жорстких дисків в мобільних телефонах і це було найкраще рішення.

Після Sony Ericsson W950 всі зрозуміли, що HDD не місце в корпусі телефонів, адже новий музичний Walkman отримав аж 4 ГБ Flash пам’яті. Енергоефективне, швидке, велике та дуже надійне сховище для тисячі треків у високій якості – не дивно, що Sony Ericsson W950 став популярним.

Не зважаючи на музичні можливості, решта характеристик телефона були посередніми: відносно повільний процесор часто змушував систему задумуватися над деякими діями, незручний сенсорний екран, яким майже неможливо користуватися пальцями та Symbian 9.1 з мізерним набором програм на релізі.

Ще одним важливим нюансом стала відсутність камери – саме цей компроміс став головною перепоною для заможних меломанів. Свою помилку інженери визнали, тому в наступнику Sony Ericsson W960 додали гарну 3.2 МП камеру з автофокусом і спалахом.

Sony Ericsson W810

Як Nokia N72 став реінкарнацією N70, так Sony Ericsson W810 продовжив життя легендарному K750, а точніше його модифікації W800. Ця модель побудована на такій самій платформі, що й попередник, але отримала оновлений дизайн, трішки більший екран та покращене програмне забезпечення.

Успіх Sony Ericsson W810 був неминучим, адже він увібрав в себе все найкраще від хіта 2005 року, про який говорили в попередньому випуску. Приємна вартість, 512 МБ карта пам’яті в комплекті та чудова 2 МП камера зробили з W810 ще один топ продажів, хоча й K750, W800, W700 не зникали з полиць до 2008 року.

Samsung D900

Продажі Samsung D500 у 2005 році дозволили компанії вийти на новий рівень, а D600 закріпив позиції корейського гіганта в преміальному сегменті, але прогрес рухався дуже швидко, тому поява оновленої версії була неминучою.

Samsung D900 став першим масовим флагманським слайдером компанії, який отримав 3.2 МП камеру зі спалахом і автофокусом. Він також може похвалитися стабільним програмним забезпеченням з розширеним функціоналом, особливо на фоні попередників.

D900 добре продавався завдяки красивому дизайну, відмінним мультимедійним можливостям, якісному QVGA екрану, а також приємним бонусам, таким як 3D звук, TV вихід, переглядач офісних документів тощо. Після Samsung D900 виходило ще багато топових слайдерів від корейського виробника, але прямого продовження в серії D він так і не отримав.

Samsung змінив флагманську серію на G, а згодом зосередив свою увагу лише на сенсорних екранах. Після виходу Apple iPhone не всі це зрозуміли, але Samsung вчинив правильно, копіюючи концепцію нового технологічного монополіста. Саме це дозволило йому міцно закріпитися на ринку, в той час, як наївні Blackberry, Nokia, Phillips, Alcatel, Palm, Sony Ericsson не встигли вчасно адаптуватися.

Samsung F500

У 2006 році інженери не боялися експериментів, а музичні телефони набирали популярності. Дволикий Samsung F500 являє собою схрещений MP4 плеєр та мобільний телефон в цікавому дизайні.

З однієї сторони Samsung F500 знаходиться цифрова клавіатура з навігаційною клавішею та малим екраном, а з іншого боку маємо кнопку для керування плеєром і великий 2.4-дюймовий екран.

Вбудованої пам’яті аж 350 МБ, а для більшої колекції є слот Micro SD для тисяч треків. Також знайшлося місце для 2 МП камери, яка записувала далеко не найгірше відео 320p. Проте 3,5 мм роз’єму для навушників немає (метод продажу оригінальних аксесуарів), зате можна приєднати бездротові через Bluetooth 2.0.

Не менш приємно бачити наявність TV виходу (640x480p) та плеєр з підтримкою DivX/MP4/WMV і MP3/AAC/AAC+/WMA. Samsung F500 не міг стати масовим, але серед меломанів заробив гарну репутацію та зіпсував продажі музичним конкурентам Nokia Xpress Music та Sony Ericsson Walkman.

Philips Xenium 9@9d

Один з останніх по-справжньому успішних телефонів компанії Philips не гнався за технологіями, зате став чи не найкращим пристроєм для розмов за весь час індустрії. Philips Xenium 9@9d не має карти пам’яті, оснащений 1.3 МП камерою та посередніми мультимедійними можливостями, зате пропонує небачену досі автономність.

Завдяки акумулятору 1100 мАгод та енергоефективним компонентам (також чималу роль зіграло програмне забезпечення) Philips Xenium 9@9d тримав тижнями за помірних розмов. В режимі очікування телефон може стояти два місяці, а для гіперактивних «говорунів» батареї вистачало до семи днів, чим не міг похвалитися жоден інший телефон того часу.

Простота і лаконічність ще цінувалися у 2006 році, але майбутнє індустрії вже було визначено. Після випуску Apple iPhone більше ніхто не хотів користуватися пристроєм, який не відволікає ні на що, крім вербального спілкування. Люди перестали цікавитися телефонами, які не пов’язані з соціальними мережами, а отже наступники Philips Xenium 9@9d ніяк не змогли б повторити його успіх.

Ностальгія потрапила в око чи просто сподобалась стаття? Пропонуємо ознайомитись з попередніми частинами:

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2000-2001 років

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2002-2003 років

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2004 року

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2005 року (Частина 1)

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2005 року (Частина 2)

Disqus Comments Loading...