Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2007 року (фінал)

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Перший Apple iPhone з’явився у продажі аж в середині 2007 року, тому багато виробників все ще продовжували слідувати своїм напрацюванням після анонсу. Після небувалого успіху яблучного телефону світ мобільних технологій різко змінився, а iPhone змітали з полиць магазинів. Вже 17 років поспіль Apple iPhone залишається найбажанішим цифровим пристроєм у світі, але так було лише ближче до кінця 2007 року, коли люди встигли «скуштувати яблучко».

В цей рік вийшло декілька цікавих пристроїв, але після появи iPhone всі почали просто копіювати найуспішніший смартфон за всі часи. Ті, хто копіював в правильному напрямку (Android, як зразок) зуміли вижити, а смартфони на основі якісніших систем провалилися через високий поріг входження.

Людям був потрібен максимально простий пристрій, яким може користуватися навіть людина з обмеженим інтелектом, дитина, яка ще не вміє розмовляти, пенсіонер зі склерозом та загалом усі люди. Саме такі операційні системи прижилися і тепер маємо монополію iOS в преміумсегменті, та таку ж монополію Android серед дешевих смартфонів.

Symbian, Palm OS (потім Web OS), Windows Mobile (а також Windows Phone), Bada, Maemo та різні оптимізовані дистрибутиви Linux загинули під тиском iOS з його open-source копією від Google, але не відразу. Ще 2-3 роки після релізу iPhone ці всі системи (а також телефони на базі систем з Java) мали чималий попит поза межами США.

Онлайн-курс "Ефективні презентації в PowerPoint" від Laba.
Навчіться доносити ідеї через актуальні візуалізації.Курс зі створення презентацій, які додивлятися до кінця.Будь то sales offer, чи pitch deck.
Дізнатись більше

Особливо це було відчутно в Україні. У 2007 році в нас було щастям придбати навіть Siemens CX65 с 10 МБ пам’яті та інфрачервоним портом, а власники Nokia 6630 2004 року випуску взагалі вважалися королями світу. Ще ніхто не підозрював, що чекає людей через 5-10 років.

Після появи великих сенсорних телефонів, які створені виключно для споживання контенту у великій кількості (головний світовий трафік саме зі смартфонів), людство змінилося назавжди. Відтепер телефон володіє людиною, а не навпаки, бо тримає його в рабстві своїх слабкостей і залежності від соціальних мереж.

На щастя, покоління 90-х і початку 2000-х ще застали справді цікаві пристрої, які дарували приємні емоції, не тримаючи в заручниках свого власника. Сьогодні поговоримо про потужні слайдери Nokia, про певний рівень стагнації Sony Ericsson, про сміливі рішення Samsung і багатьох інших виробників. Усі вони встигли зробити свій значний внесок у світ мобільних технологій попри появу всепоглинаючого монстра Apple iPhone 2G.

HTC Touch Dual

Компактні смартфони зі спареними QWERTY клавіатурами стрімко набирали популярність після вдалого релізу Blackberry Pearl у 2006 році. Тайванський гігант HTC також слідував за цим трендом і випустив стильний слайдер HTC Touch Dual.

Тоді сенсорні екрани за ємнісною технологією лише починали з’являтися, тому клавіші залишалися єдиним адекватним методом вводу тексту та роботи з дрібним інтерфейсом. HTC Touch Dual вдало поєднав потужне начиння, чималий QVGA екран, зручну клавіатуру та стильний дизайн в єдине ціле.

Всередині процесор Qualcomm MSM7200 з графічним прискорювачем Adreno 130, 128 МБ оперативної пам’яті, 2 МП камера. Працює HTC Touch Dual на базі Windows Mobile 6.0 з фірмовим графічним інтерфейсом HTC TouchFLO. Ця модель виглядала свіжою та цікавою, тому отримала багато уваги з боку фанатів Windows Mobile.

Motorola RAZR2 V8

Для успіху тонкої розкладачки достатньо було слідувати стилю легендарної моделі Razr V3, яка була іміджевим телефоном №1 у світі аж до появи Apple iPhone. Чергове оновлення у вигляді Motorola RAZR2 V8 отримало чимало технологічних покращень.

Перш за все телефон отримав великий об’єм пам’яті 2 ГБ (без карт пам’яті), 2 МП камеру, більший екран з QVGA роздільною здатністю, швидші безпровідні інтерфейси та функціональну операційну систему.

Власна розробка на базі Linux деякий час розвивалася компанією Motorola аж до масового засилля ринку системою Android. Отже, Motorola RAZR2 V8 був чимось посередині між телефоном і смартфоном, адже не міг конкурувати з Windows Mobile і Symbian через невелику кількість сторонніх програм, але хоч якось розширював можливості пристрою для досвідчених користувачів.

Попри гарне начиння Motorola RAZR2 V8 отримав славу завдяки розкішному металевому корпусу товщинною 11.9 мм та прекрасній візуальній складовій. Таку розкладачку не соромно витягнути серед флагманських смартфонів у 2024 році, а у 2007 це взагалі було піком моди.

Nokia N95 8GB

Через кілька місяців після релізу Nokia N95 з’явилася його покращена версія, про яку й поговоримо. Найпотужніший пристрій фінської компанії був нафарширований за останнім словом техніки, а також став одним з найбажаніших мультимедійних пристроїв до засилля Apple iPhone.

Nokia N95 8GB мав більший екран діагоналлю 2.8 дюймів (в N95 лише 2.6), 8 ГБ вбудованої FLASH пам’яті без слота для карт micro SD, 128 МБ оперативної пам’яті, топову 5 МП камеру з автофокусом і спалахом, а також підтримкою запису відео 480p30.

До цього додаємо Wi-Fi, GPS, 3G, FM радіо, акселерометр, HTML браузер, TV вихід, mini USB, великий акумулятор, переглядач документів, та максимальну сумісність з мультимедійними форматами файлів.

Всередині два процесори 332 MHz Dual ARM 11 з графічним 3D прискорювачем. Nokia N95 8GB такий потужний, що з ним можна працювати в Blender (і таке було для Symbian), обробляючи невеликі сцени, але головним недоліком стала операційна система.

Symbian 9.2 має свої серйозні недоліки в плані стороннього програмного забезпечення, адже накладає чимало обмежень на користувачів своїми «сертифікатами». Перехід з Symbian 8 на Symbian 9 без зворотної сумісності дав свої плоди і чимало якісних програм було втрачено назавжди.

Попри високу вартість Nokia N95 8GB став хітом продажів, адже мав значно нижчий поріг входження відносно флагманських Windows Mobile смартфонів. На фоні першого Apple iPhone Nokia N95 8GB давав більше мультимедійних можливостей та кращу камеру, але заново винайдений смартфон було не зупинити.

Зовсім скоро люди зрозуміли, що керувати ємнісним смартфоном зручно, а особливо приємно переглядати контент на 3.5-дюймовому дисплеї, а не 2.8-дюймовому QVGA з величезними пікселями. Також важливу роль зіграло програмне забезпечення, адже iOS ще тоді мала плавні анімації та красивий інтерфейс, який здавався феноменальним після застарілої Symbian Series 60 в Nokia N95.

Nokia E90

Ось так завершилася легендарна серія комунікаторів, яка своїми довжелезними коренями сягає 90-х років. Nokia E90 став останнім смартфоном компанії в такому формфакторі, увібравши в себе все найкраще за півтора десятиліття. Це телефон статусу, який стояв вище за всі інші моделі Nokia і не тільки.

Вперше в серії комунікатор працює на стандартній Symbian Series 60, а не Series 80, а також має спільне робоче середовище для обох екранів. Це значить, що можна користуватися всіма функціями портативного комп’ютера в складеному чи розкладеному станах. Наприклад, власник переглядає документи на великому екрані, складає смартфон і все переноситься на малий екран. Такого раніше не було в серії Nokia Communicator, тому це сприйняли як приємне нововведення. Крім цього Nokia E90 отримав якісну камеру з автофокусом і топове начиння.

Всередині процесор на 330 МГц, 128 МП оперативної пам’яті, Wi-Fi, GPS, Bluetooth 2.0, величезний акумулятор 1500 мАг, повноцінний Microsoft Office 2007, а також гігантських розмірів 4-дюймовий екран з роздільною здатністю 800х352 пікселів.

Nokia E90 не міг стати масовим, адже на релізі коштував шалених грошей. В цілому це була вдала заміна Nokia 9500 і Nokia 9300i, але вже було очевидно, що часи подібних смартфонів минули. Невдовзі їх замінять пласкі моноблоки з великими екранами, а подібні «ноутбуки» стануть музейними експонатами.

Nokia 8800 Arte

Хоч смартфони на базі Symbian прості, легкі у використанні та мають низький поріг входження. Але й вони були надто важкими для багатої аудиторії з незначним інтелектом, яким потрібен лише статус. Nokia 8800 Arte створений саме для таких.

Якщо відкинути преміальні матеріали та розкішний дизайн, Nokia 8800 Arte являє собою звичайний Java телефон з гарними, майже базовими характеристиками. З переваг варто виділити хіба що OLED екран та міцне покриття з захистом від подряпин.

Завдяки прекрасному вигляду Nokia 8800 Arte став улюбленцем серед заможних людей, яким від телефона потрібні лише дзвінки, але купляти Nokia 1101 для них не солідно. Випущено таких телефонів було дуже мало, тому вони ціняться й по сьогоднішній день.

Наразі вся серія Nokia 8800 вважається абсолютною класикою в Luxury сегменті. Свого часу умовний Nokia 8800 Arte був обов’язковим атрибутом столичного стоматолога,  депутата, власника ресторану чи «бурштинового барона». А потім всім стали нецікаві подібні телефони, адже почався бум соціальних мереж і залежності від споживання медіаконтенту, що приніс реліз Apple iPhone.

Samsung i710

Корейський виробник у 2007 році мав свій «iPhone» у вигляді Samsung i710, який хоч і був більше орієнтований на бізнес сегмент, але згодом став улюбленцем студентів завдяки немалому 2.8-дюймовому екрану і найкращій на ринку підтримці мультимедіа.

Завдяки потужному процесору на 416 МГц Samsung i710 легко відтворював фільми об’ємом 300-500 МБ, а з картою пам’яті micro SD цей смартфон перетворювався на повноцінний мультимедійний плеєр.

До цього додаємо непогану 2 МП камеру з автофокусом, компактні розміри та адекватний рівень автономності. В умілих руках Samsung i710 давав багато можливостей з Windows Mobile 5.0. Так, система була дещо застаріла на момент виходу, але зате гарантовано працювала з величезною бібліотекою програм.

Після успіху Samsung i710 випустить ще багато схожих моделей, які все більше ставали орієнтованими на керування без кнопок, виключно сенсором. Не виключено, що саме ця модель стала переломним моментом для компанії, яка вчасно зрозуміла тенденції ринку.

А споживачі вимагали великих сенсорних екранів, максимально простого інтерфейсу та швидкого інтернету. Єдиним недоліком Samsung i710 можна вважати хіба що відсутність Wi-Fi та GPS, але в цілому смартфон вийшов вдалим, що підтвердили чималі продажі.

Samsung U100

Найтонший телефон у світі довго тримав свою лідерську планку, не даючи шансів іншим виробникам наблизитися до відмітки 5.9 мм. Samsung U100 став хітом завдяки надтонкому дизайну, який виглядав свіжим після товстезних телефонів минулих років.

Серед серії Samsung Ultra варто виділити саме модель U100, адже вона вийшла найтоншою, а ще дешевшою за слайдер і розкладачку. Начиння відносно просте: 3 МП камера без автофокуса, дводюймовий горизонтальний екран з роздільною здатністю 220х176 пікселів, Bluetooth та Java MIDP 2.0.

Попри вбудований переглядач офісних документів, TV вихід, гарний MP3 програвач, Samsung U100 мав лише 70 МБ вбудованої пам’яті, тому не міг стати топовим мультимедійним комбайном. Ще одним недоліком була автономність, яка залишала бажати кращого.

LG KE850 Prada

Моду на ємнісні екрани започаткувала колись велика корейська компанія LG, випустивши унікальний телефон LG KE850 Prada. Ця модель стала піонером у своєму класі, адже вперше користуватися сенсорним екраном пальцями стало приємно.

До цього всі сенсорні телефони (а також ще кілька років після цього) мали екрани за резистивною технологією виготовлення, тобто для реєстрації дотиків потрібно прикласти фізичну силу. Досвід використання LG KE850 Prada близьких до Apple iPhone, хоча Prada значно поступається найпопулярнішому телефону всіх часів за технічними характеристиками та можливостями.

Екран з діагоналлю 3 дюйми, роздільна здатність 240×400 пікселів, лише 8 МБ вбудованої пам’яті (+ слот micro SD), непоганої якості камера на 2 МП з автофокусом і спалахом, FM радіо, Bluetooth – здавалося б, що телефон чудово нафарширований.

Головною проблемою стала пропрієтарна прошивка, яка пропонувала користувачу хіба що Java програми, FLASH інтерфейс та посередні мультимедійні можливості. LG KE850 Prada зробив значний вклад в розвиток сенсорних телефонів, але до популярності iPhone йому було далеко.

Пізніше вийшла оновлена версія LG KU990 Viewty, яка отримала кращу 5 МП камеру, але все ще страждала на відсутність Wi-Fi та не пропонувала принципово кращого програмного забезпечення.

BlackBerry Curve 8330

Для BlackBerry настали важкі часи після релізу Apple iPhone, але компанія не здавалася, продовжуючи випускати класичні QWERTY смартфони. Концепція BlackBerry Curve 8330 повністю протилежна тому, що приніс iPhone разом з його копіями на OS Android, тому з часом канадський бренд зник з простору мобільних технологій.

BlackBerry Curve 8330 націлений на економне використання мобільних даних, а не нескінченне споживання контенту в Інтернеті. Це найзручніший пристрій для ведення ділового листування того часу – ніхто не міг запропонувати такий зручний поштовий клієнт, як в Blackberry.

Крім стандартних функцій BlackBerry Curve 8330 мав непогану 2 МП камеру зі спалахом, 32 МБ оперативної пам’яті та процесор 312 МГц. Такого начиння повністю вистачало для економної BlackBerry OS, тому пристрій працював блискавично швидко.

В фільмі «Боже, благослови Америку» розбещена дівчинка на свій день народження отримавши подарунок кричить: «Я не хочу Blackberry, я хочу iPhone, iPhone, iPhone! Ненавиджу тебе тату!». Ця сатира відображає всю суть – людям потрібен пристрій для споживання контенту, а не для нудної ділової переписки електронною поштою.

Зовсім скоро акції компанії BlackBerry підуть вниз, а Apple поглинатиме ринок з небаченою швидкістю. Android вижив завдяки тому, що вчасно скопіював концепцію iOS, а інші, колись великі, багаті та успішні системи з їх розробниками пішли в аннали історії.

Sony Ericsson W960

Компромісний Sony Ericsson W950 потребував оновлення, яке не зачекалося. У 2007 році після Apple iPhone у світ виходить Sony Ericsson W960. Він став улюбленцем меломанів і повним розчаруванням для бізнесменів. Оновлена версія отримала чимало переваг, хоча ключові недоліки залишилися.

Sony Ericsson W960 оснащений 3.2 МП камерою з автофокусом і спалахом, має аж 8 ГБ FLASH пам’яті, Wi-Fi, Bluetooth, FM радіо, 3G, передню камеру для відео дзвінків та відмінні музичні можливості, хоча решта характеристик не вражали.

Смартфон побудовано на застарілій платформі з процесором 32-bit Philips Nexperia PNX4008 208 MHz, тому загальна швидкодія системи залишала бажати кращого. Не допомагав великий об’єм оперативної пам’яті 128 МБ, адже Symbian 9.1 крім низької швидкодії мала ще й нульову сумісність з попередніми версіями.

Власник Sony Ericsson W960 гарантовано був розчарований незручним сенсором, повільною роботою телефона та сильно обмеженими бізнес можливостями через відсутність належної підтримки, як це було в часи P800, P900 і P910.

Стало зрозуміло, що Sony Ericsson W960 та йому подібні смартфони не мають шансів проти Apple iPhone. Так і сталося – смартфони японсько-шведського виробника на базі Symbian UIQ зникли з магазинів і більше ніколи не поверталися. Епоха пішла, епоха прийшла.

Sony Ericsson K850

Справи в Sony Ericsson йшли добре завдяки чималим продажам K750, K790, K800 та чисельним реінкарнаціям найкращого телефона 2005 року у вигляді W700, W800, W810. Після такого вразити світ чимось принципово новим було складно, тому Sony Ericsson K850 вийшов досить посереднім.

Відмова від джойстика на користь інтегрованої в клавіатуру навігаційної клавіші сподобалася далеко не всім, хоча це дозволило збільшити екран до 2.2 дюймів, що було чимало для телефонів цього виробника.

Попри відмінну 5 МП камеру (чи не найкращу на ринку у 2007 році) Sony Ericsson K850 нарешті навчився писати відео більш-менш прийнятної якості. Японський флагман все ще програвав в цьому плані Samsung, Nokia, LG та іншим конкурентам, але й 320p30 відео вже було прогресом після 144p15 в K790.

Прошивка K850 не отримала серйозних покращень, що запустило цілу епоху стагнації кнопкових телефонів. Платформа Sony Ericsson все ще залишалася найбільш функціональною, але смартфони з великими сенсорними екранами масово наступали і починали витісняти кнопкову класику.

Toshiba G900

Одним з останніх представників Windows Mobile з висувною клавіатурою став Toshiba G900. Цей флагманський смартфон орієнтувався на бізнес сегмент, на що відразу натякав своїми характеристиками та захмарною вартістю на релізі.

Головною перевагою над конкурентами став сканер відбитків пальців, який масово почнуть використовувати лише через 5-7 років смартфони на базі iOS/Android. Крім цього Toshiba G900 може похвалитися 3-дюймовим екраном високою роздільною здатністю 800×480 пікселів (311 пікселів на дюйм!).

За швидку роботу операційної системи Microsoft Windows Mobile 6 Professional відповідав топовий процесор Marvell PXA270 520 MHz разом зі 128 МБ оперативної пам’яті. Ще однією важливою функцією стала підтримка USB 1.1 OTG, тобто до Toshiba G900 можна підключати зовнішні накопичувачі.

Зовсім скоро віртуальні клавіатури на сенсорному екрані почнуть витісняти класичні рішення, особливо в формі бокового слайдера, хоча подібний формфактор ще проіснував декілька років після релізу Apple iPhone. Попри кращий функціонал Toshiba G900 не міг зацікавити таку широку аудиторію, як яблучний телефон, адже має високий поріг входження.

HP iPAQ 610c / 614c

Без перебільшення, найкращий Windows Mobile смартфон 2007 року, а також найкращий Windows Mobile смартфон за весь час. Неймовірний HP iPAQ 610c вийшов таким продуманим, що після нього найкращі розробки Samsung, LG, Sony Ericsson, HTC з цією OS здавалися аж надто компромісними.

HP iPAQ 610c ідеально поєднав класичний цифровий блок, сенсорний екран та сенсорний тачпад в одне ціле. При цьому пристрій вийшов відносно компактним та зручним у використанні. Система Windows Mobile Professional не була повністю адаптована під сенсорний екран, а кнопкова Windows Mobile Standard не мала такої ж сумісності з ПЗ.

Керувати HP iPAQ 610c можна з допомогою стилуса або ж унікального колеса, нанесеного на клавіатуру. Також важливим аспектом дизайну стали ліва та права софт клавіші. Чому це має таке значення? Річ у тім, що деякі програми були написані для WM Standard і для їх роботи обов’язково потрібні ці софт клавіші, щоб вийти в меню.

Наприклад, популярний Java емулятор Jbend не працював адекватно на багатьох смартфонах WM Professional саме через відсутність софт клавіш і самого цифрового блоку. HP iPAQ 610c має все й відразу, причому розумно реалізовано в компактному дизайні. Можна грати й працювати на клавішах, дисплеї чи одночасно на тому й іншому. Сумісність з програмами максимально можлива серед всіх Windows Mobile пристроїв.

Крім 2.8-дюймового QVGA екрана смартфон може похвалитися 3.2 МП камерою зі спалахом та автофокусом, а також повним набором швидкісних інтерфейсів. HP iPAQ 610c має Wi-Fi, Bluetooth, GPS (A-GPS), USB 2.0, 3G HSPA, а за швидкість роботи системи відповідає найкращий CPU того часу Marvell PXA270 520 MHz.

Оперативної пам’яті аж 128 МБ, а вбудованої 256 МБ + слот micro SD. Смартфон HP iPAQ 610c переварює будь-які мультимедійні формати, може запускати найвимогливіші Java ігри, нативні *cab ігри, емулятори Nintendo, Mophun, Gameboy, має відмінну зворотну сумісність, повноцінний Pocket Office та все, що лише можна було побажати у 2007 році.

Якщо порівняти його з першим Apple iPhone, то яблучний пристрій не має жодних шансів у всіх аспектах крім екрана та легкості використання. В умілих руках HP iPAQ 610c з легкістю втоптував в землю найкращі Symbian смартфони того часу, хоча поріг входження для такого пристрою залишався надзвичайно високим.

Висновки

Після шаленого успіху першого Apple iPhone плани світових виробників різко змінилися. Реліз найкращого у світі смартфона (який тримає цю планку вже 17 років поспіль) перевернув уявлення про мобільні технології раз і назавжди. З одного боку люди отримали універсальні та зручні телефони, але найгірше те, в що вони перетворилися з часом.

Важко сказати як розвивалися б технології, якби не Apple iPhone. Можливо, не було б цього всього безумства з соціальними мережами та нескінченним споживанням вертикальних відео в YouTube Shorts, Instagram, TikTok чи Facebook.

Яким був би світ мобільних технологій, якби не було iPhone? Ми б досі користувалися кнопковими телефонами з повільним Інтернетом і малими екранами?

На жаль, ми цього ніколи не дізнаємось, але це не заважає з теплотою згадувати ті гарні часи до релізу Apple iPhone. Часи *3GP відео, MMS повідомлень, дорогого WAP Інтернету, цікавих Java ігор, часи, коли батарея тримає тиждень, а всі фото на 1.3 МП камеру телефона виходили вдалими з першого разу.

Сподобалася стаття? Пропонуємо ознайомитися зі всіма серіями рубрики, яка добігла свого кінця. Ми детально розглянули найкращі смартфони і телефони з 2000 року в попередніх випусках:

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2000-2001 років

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2002-2003 років

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2004 року

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2005 року (Частина 1)

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2005 року (Частина 2)

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2006 року

Disqus Comments Loading...