Світ смартфонів після Apple iPhone: Samsung, Panasonic, Sony Ericsson, Palm та HP (Частина 2)

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Нарешті ми завершуємо епохальну історію про те, як Apple iPhone змінив світ раз і назавжди. У другій частині підбиваємо підсумки, провівши детальний аналіз найкращих мобільних технологій XX століття. Також розглянемо історію ще декількох великих брендів, які заклали міцний фундамент в сучасний технологічний прогрес та розвиток цілої цивілізації. Хтось вижив і адаптувався, а хтось став історією через небажання бачити очевидні тенденції на ринку.

Samsung

2008 Samsung i780

Варто похвалити інженерів і маркетологів Samsung, адже вони зробили безпрограшний варіант, погнавшись за всіма зайцями одночасно. Компанія випускала пріоритетно сенсорні телефони вже через два роки після релізу iPhone, причому сунула на всіх напрямках.

2008 Samsung i8510 INNOV8

Samsung робив доступні телефони на Java з пропрієтарними прошивками, а також смартфони на Windows Mobile, Symbian, Bada, Windows Phone та Android. Власна розробка Bada мала гарний потенціал і була резервом на випадок провалу OS від Google, але потім її розробку прикрили.

2008 Samsung M8800 Pixon

Так само довго не трималася система Windows Phone. Samsung випустив лише декілька моделей, сконцентрувавши увагу на Android. Це було правильним рішенням, але зваженим, після кількох років аналізу ринку і конкурентів.

2009 Samsung I7500 Galaxy

Windows Mobile та Symbian допомогли компанії набратися досвіду і триматися на плаву в перші роки після релізу iPhone, коли багатьом користувачам все ще були потрібні класичні смартфони, часто кнопкові чи з QWERTY клавіатурами.

Звісно, кнопкові Windows Mobile моделі i200, i600, i780, B7350 не мали шансів переманити покупців iPhone, зате зайняли свою нішу. Так само були круті Symbian смартфони, прямі конкуренти Nokia N-Series. Одним з останніх таких став i7110 з AMOLED екраном 2.6 дюймів та начинням класу «повний фарш».

Онлайн-курс DevOps engineer від Mate academy.
Завдяки онлайн-курсу з гнучким графіком DevOps engineer ви зможете почати карʼєру в IT з нуля. .
Отримати знижку на курс

Завдяки надзвичайно широкому (ні в кого не було такого вибору) модельному ряду телефони Samsung продавалися добре, а аналітики збирали інформацію та вирішували куди спрямувати ресурси компанії. Не дивно, що Samsung почав тиснути на сенсорні телефони все більше, в тому числі займаючи бюджетний сегмент.

2010 Samsung S8500 Wave

Незручні, з поганим сенсором, повільні, не оптимізовані, але дешеві Samsung Star, Monte, Corby стали хітами продажу серед тих, хто не міг собі дозволити Apple iPhone за 1000$. З того часу в корейській компанії зрозуміли, що кнопкові телефони лише для пенсіонерів, які цікавляться виключно дзвінками.

З появою Android компанія не спішила робити всі ставки на цю систему, одночасно випускаючи топовий Symbian 9.4 флагман i8910, надпотужний i8000 з Windows Mobile 6.5, власну розробку S8500 Wave на Bada OS, круті камерафони (без OS) серії Pixon, а згодом перші моделі на Android.

Завдяки розкішним AMOLED екранам Samsung заробив собі славу, а величезні ресурси компанії дозволили працювати в багатьох напрямках одночасно. Samsung не лише збирає техніку, а й виготовляє екрани, акумулятори, пам’ять, процесори та багато іншого.

Саме завдяки власному виробництву компанія й досі тримається на плаву не зважаючи на шалений демпінг цін конкурентів. Хоч Samsung починаючи з 2010 року випускає топові Android флагмани (найпопулярніші у світі), компанія так і не змогла забрати звання найкращого телефону в Apple iPhone, причому технологічний розрив лише збільшується останні кілька років.

2012 Samsung I8530 Galaxy Beam

Якщо перші Samsung Galaxy S1, S2, S3 затикали за пояс iPhone в плані технологій (екрани, камери, швидкодія процесора), то зараз відставання величезне не на користь корейського виробника. Попри це варто віддати належне цьому великому бренду, який тримає лідерство серед Android смартфонів.

2013 Samsung I9502 Galaxy S4

Попри скандали з палаючими акумуляторами, державне субсидіювання конкурентів та могутність Apple, Samsung зберіг честь, актуальність, славу та популярність в сучасному світі, пройшовши через тернистий шлях, поборовши мастодонта Nokia.

2017 Samsung Galaxy S8

Та як буде далі? Очевидно, що Apple створила окремий світ, поза конкуренцією, на який не може вплинути жоден інший виробник, навіть Samsung, але чи зможе корейський красень протистояти тиску брендів з піднебесної? Лише час покаже…

Sony Ericsson

2008 Sony Ericsson W902

Сумна історія Sony Ericsson показує, що краще копіювати лідера, ніж вперто стояти на своїх стандартах, які вже застаріли. Шведсько-японський виробник був таким впевненим в собі, що не хотів змін, як і Nokia. Воно не дивно, адже маючи найкращу Java платформу в історії не було сильної мотивації щось змінювати.

Після 2006 року почався період стагнації для Sony Ericsson: K850 провалився і не дивував після K800, платформа A100 не отримала серйозних змін, Symbian UIQ ніяк не розвивалася, а Windows Mobile смартфонами в компанії ще не пахло.

2008 Sony Ericsson Xperia X1

Перехід до платформи A200 також виявився мінорним, але справжня проблема була в небажанні компанії випускати сенсорні смартфони. Ще довгий час після релізу iPhone на світ вилазили нові кнопкові моделі (K550, W902, W890) з мініатюрними екранами. Вони мали гарні камери, музичний потенціал та запускали будь-які Java ігри.

Здавалося, що ще треба? Проблема в тому, що така концепція мобільного телефона тягнулася ще з 2003 року, а iPhone показав зовсім інший світ. Світ, де не потрібно переписувати вебсторінку для мобільних пристроїв, а контент можна споживати на екрані без кнопок, величезному екрані ще й зі зручним керуванням.

2009 Sony Ericsson W995

Попри японську впертість і шведську наївність компанія Sony Ericsson все ж наважилася на розробку сенсорних смартфонів на базі Windows Mobile. Платформа була вибрана невдало, адже доживала свої останні дні, але перехід  до Android все змінив.

2010 Sony Ericsson Cedar

Поява Sony Ericsson Xperia Play стала справжнім святом серед мобільних геймерів, адже смартфон давав досі небачений на телефонах ігровий досвід, близький до Sony PSP. Інші моделі серії Xperia також непогано продавалися, як дешевша альтернатива iPhone, але так було недовго.

2011 Sony Ericsson Xperia PLAY

Ситуація ідентична до HTC, LG та інших AAA виробників і пояснюється одним словом «Китай». Згодом компанія Sony Ericsson переформатувалася, а нові смартфони почали випускатися під брендом Sony. Навала дешевших та максимально функціональних Android смартфонів відтіснила Sony на внутрішній ринок, де компанія досі існує.

2014 Sony Xperia Z3

Крім цього Sony намагається продавати флагмани Xperia в інших країнах, але продажі такі погані, що про існування такого бренду більшість людей просто не здогадуються. Винити Sony Ericsson можна лише за ігнорування ігрових телефонів/смартфонів довгий час до Xperia Play та після нього. Можливо, напрямок мобільного геймінгу дозволив би закріпитися цим чудовим смартфонам в сучасному світі з надзвичайно високим рівнем конкуренції.

Panasonic

2004 Panasonic X300

Багато відомих брендів ще довгий час працювали в сегменті мобільних технологій, аж до масового засилля китайських виробників з вигідним співвідношенням «ціна/можливості», але деякі закопували себе ще до появи iPhone. Одним з таких був Panasonic, який виготовляв телефони до 2019 року, хоча мав велику прірву з 2005 до 2011 року.

2012 Panasonic Eluga DL1

Поява OS Android зацікавила компанію і після, здавалося б, повного закриття мобільного підрозділу у 2005. Panasonic згодом оживає, випускаючи планшети та смартфони, але продажі себе не виправдали, а спроба створити «свій айфон» провалилася.

2016 Panasonic Eluga I3

Panasonic боровся за місце під сонцем лише з іншими Android смартфонами, причому бюджетними. Відсутність потужного флагмана та не найкраще співвідношення ціна/можливості не дали шансів японському гіганту вижити проти китайських виробників.

2019 Panasonic Eluga I7

Не сказати, що смартфони Panasonic були поганими, але й нічим не запам’яталися серед тисяч моделей інших виробників. Цікаво, що до Apple iPhone вони дивували світ унікальними формами, пропонували топові Symbian смартфони та були одними з найбажаніших в Японії довгий час.

Palm та HP

2008 Palm Treo Pro

На останок залишили компанію Palm не просто так, адже саме вони показали правильну взаємодію людини зі смартфоном, тобто з допомогою жестів. Це сталося з релізом інноваційного Palm Pre, але до нього дійдемо дотримуючись черги.

Після шедеврів Treo 650 в компанії почався застій, нічого нового не виходило, а Treo 750 був мінорним оновленням попередників. На фоні конкурентів він виглядав блідо через застарілу, хоча дуже функціональну, операційну систему.

2008 Palm Centro

У 2008 році виробник переходить на Windows Mobile. Під брендом Palm з’явилися такі смартфони, як Treo Pro 850 (зроблений HTC) і Treo 500v для оператора Vodafone. Смартфон Centro на власній системі лише заганяв в ностальгію, але нічого не міг запропонувати проти iOS, потрібно було щось принципово нове.

2009 Palm Pre

Інженери серйозно сприйняли виклик і випустили, найкращий, без перебільшення, смартфон в плані взаємодії людини на сенсорному екрані. У 2009 році було чимало моделей з якісними сенсорними панелями, але всі вони використовували натиски, а не жести.

Palm Pre став феноменом мобільної індустрії, заклав фундамент сучасного графічного інтерфейсу та методів керування в смартфонах, які ми використовуємо й досі. Операційна система webOS розірвала шаблони і виглядала на фоні Android як гість з майбутнього.

Розкішний, якісно намальований UI та взаємодія виключно жестами – 15 років тому це було справжнім чудом і принципово новим досвідом використання. Оскільки сенсорні екрани тоді були відносно невеликими, Palm Pre мав ще й механічну клавіатуру. Це робило його абсолютним переможцем на фоні флагманів Apple.

2009 Palm Pixi

Керувати пристроєм було зручно, Легко, одним помахом руки згортаємо робочий стіл і бачимо всі запущені програми у вигляді карток. Саме з webOS цю ідею вкрали Blackberry, а потім Windows Phone, Android, iOS. Сумно, але не завжди піонери виходять переможцями у технологічній війні.

Ось який примітивний вигляд мав тодішній Android.

Palm згодом випустила моделі Pixi, Pre Plus, Pixi Plus, Pre 2, а пізніше під брендом HP Pre 3 та Veer. Вони були логічним продовженням інноваційного Pre, пропонували кращі технічні характеристики, оновлену операційну систему, але не зуміли витіснити безплатний Android з великою кількістю безкоштовних програм, а iOS тим більше.

2009 Palm Pre Plus

Люди тоді ще не могли повною мірою оцінити всі переваги Palm webOS, а відсутність належної підтримки з боку розробників софту ще більше закопувало цю унікальну розробку.

2011 HP Pre 3

Попри економічний провал компанія Palm зробила неоціненно великий вклад в розвиток технологій. Якби не webOS, сучасні iOS та Android навряд чи мали б такий зручний для використання вигляд, не кажучи про керування жестами. На момент релізу цієї ОС Android 1.5 мав інтерфейс, наче зроблений на коліні школярем в Paint за одну годину.

2011 HP Veer 4G

Palm Pre показав, що іноді на світ може з’явитися неймовірний, унікальний технологічний артефакт, який примітивне суспільство не здатне осягнути на той момент. Проходить час і любителі мобільних технологій все більше розуміють значущість Palm Pre для всієї індустрії та яким проривним він насправді був у 2009 році.

Висновки

Найважливіше те, що після iPhone виробники або йшли слідами Apple, маючи шанс відкусити свій шмат пирога, або помирали через 2-3 роки після релізу першого iPhone 2G. Для декого поява iPhone навпаки стала рушієм, поштовхом до успіху, але цього мало, адже крім вдалого старту потрібно ще дійти до фінішу.

Саме тому зі списку перелічених виробників на плаву залишилися далеко не всі. Деякі швидко потонули через свою самовпевненість, деякі пізно взялися за реалізацію правильних ідей, а інші все зробили правильно, хоча не витримали тиску конкурентів.

В будь-якому випадку всі ці смартфони зробили значний вклад в розвиток суспільства, разом з Apple iPhone, який буквально перевернув з ніг на голову не лише мобільні технології, а й увесь світ. Важко уявити, якою була б наша цивілізація без соціальних мереж і залежних від смартфонів людей, які проводять по 8-12 годин перед екраном.

Можливо, світ був би кращим, люди більше спілкувалися б наживо, менше переглядали відео (95% трафіку порно сайтів зі смартфонів), розмовляли б телефоном, а не кидали смайлики, а діти не мали б проблем з концентрацією уваги через короткі вертикальні відео. На жаль, ми цього ніколи не дізнаємось…

*Зображення телефонів взяті з Gsmarena.

Сподобалася стаття? Тоді обов’язково перегляньте серію матеріалів про телефони і смартфони до Apple iPhone. Об’єм величезний, тому розбили на декілька випусків, починаючи з 2000 року.

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2000-2001 років

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2002-2003 років

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2004 року

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2005 року (Частина 1)

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2005 року (Частина 2)

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2006 року

Світ смартфонів після Apple iPhone: HTC, Motorola, LG, Nokia, Blackberry та інші (Частина 1)

Disqus Comments Loading...