Рубрики Статті

Як захистити техніку від перепадів напруги? Реле, стабілізатори, джерела безперебійного живлення і самодисципліна

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Нестабільна ситуація в енергетичній інфраструктурі України призводить до того, що напруга в мережі часто відхиляється від норми. Це може призвести до виходу із ладу чутливої побутової техніки. Деякі види обладнання бояться різких перепадів вольтажу і потребують хорошого захисту.

Розглянемо найпростіші способи вберегти свою техніку, нерви та себе від різких змін напруги в електричній мережі. Від безкоштовних дисциплінарних методів для найбільш економних, але уважних користувачів, до надійних систем, що продовжать життя усім побутовим предметам приладам, які живляться від мережі 220 В.

Вилка і розетка

При вимкненні електроенергії достатньо витягувати важливі побутові прилади з електромережі. Вийняли вилку з гнізда 220 В і можна спокійно займатись своїми справами у темряві з ліхтарями чи іншим портативним освітленням.

Коли електропостачання відновлять, користувач може впевнено під’єднати холодильник, бойлер, електричний конвектор, масляний радіатор чи інші прилади. Доки людина це зробить, то напруга в мережі стабілізується. Найбільші коливання відбуваються саме в момент відновлення «світла».

Основи Python для школярів від Ithillel.
Відкрийте для вашої дитини захопливий світ програмування з нашим онлайн-курсом "Програмування Python для школярів". Ми вивчимо основи програмування на прикладі мови Python, надаючи зрозумілі пояснення та цікаві практичні завдання.
Зареєструватися

Здавалося б, це ідеальний метод, який не потребує жодних вкладень і гарантовано захистить обладнання. Але є великий недолік. Даний спосіб покриває лише частину випадків. Найчастіше коливання вольтажу відбувається в момент підключення вулиці після вимушеної «паузи».

Але іноді стрибок може трапитись і через годину-дві (чи в будь-який інший час) після відновлення електропостачання. Якщо власника не буде вдома в час, коли трапиться різкий стрибок напруги в мережі –  може призвести до виходу з ладу. Тому 100% гарантій вимкнення приладів з розетки не дає.

Реле напруги

Це  недорогий і простий спосіб убезпечити свою техніку. У реле напруги є вбудований мікроконтролер та реле електромагнітного типу. Як тільки пристрій реєструє значне відхилення напруги від норми, спрацьовує електромагнітне реле. Воно вимикає всі побутові прилади. Після того як напруга нормалізувалась, подається сигнал на включення і прилади починають працювати як раніше.

Ціни на реле такого типу стартують від 600 гривень. Є моделі, що установлюються в електричному щитку. Підключати їх повинен кваліфікований електрик. А є «казуальні» моделі, що вмикаються в розетку. Цей вид реле напруги підійде для тих, хто боїться викликати спеціаліста для установки та віддає перевагу самостійному розв’язанню усіх проблем.

Найдешевші моделі витримують струм 10-16 А. Достатньо, якщо підключати техніку поштучно. Потужні реле напруги на 40-100 А здатні захищати обладнання у всьому домі. Купити такий девайс і заплатити майстру за установку – це раціонально витрачені кошти.

Стабілізатор напруги

Стабілізатори напруги вирівнюють її з допомогою хитрих напівпровідникових схем. Цей девайс врятує навіть неякісну і чутливу китайську побутову техніку з «Аліекспрес». Річ у тім, що чим дорожче обладнання, тим менше його власнику потрібно перейматись за свій умовний холодильник, який може виявитись дорожчим за б.в. Daewoo Lanos. Виробники елітної техніки добре дбають про її захист ще на заводі.

Та бувши відвертими, ніякий прилад (навіть Luxury класу) не застрахований на 100%. Стабілізатор точно не буде зайвим у такий час. Тоді як вибрати стабілізатор напруги? На які параметри звертати увагу в першу чергу? У характеристиках стабілізаторів зазвичай вказують потужність ВА (вольт ампер), а не Вт (ват). Активна потужність вимірюється у Вт, а повна потужність вимірюється у ВА.

Перевести ці значення досить просто. Достатньо помножити повну потужність на коефіцієнт потужності (cos φ). Для більшості моделей стабілізаторів цей коефіцієнт складає 0.7-0.9. Точне значення потрібно взнавати у продавця, або глянувши технічну специфікацію. Індивідуально для кожної моделі.

Наприклад: стабілізатор EXPAND iEK потужністю 10 кВА * 0.8 = 8 кВт. Це означає, що до нього можна впевнено підключати прилади потужністю до 8 кВт. Але краще залишати запас у вигляді 1-2 кВт (10-20%), щоб стабілізатор не працював на межі можливостей.

Джерело безперебійного живлення

Безперебійники – також свого роду стабілізатори. Зазвичай вони мають меншу потужність, але підтримка внутрішніх чи зовнішніх акумуляторів робить їх вкрай корисними. До ДБЖ APC Back-UPS Pro BR 1300VA можна підключати частину побутових приладів на регулярній основі. Особливий попит мають ДБЖ для котлів.

Вони стали напрочуд дорогими після того, як енергосистема країни постраждала. Та й знайти їх не так аж і просто. Але це все ще чудовий варіант захистити свою техніку. Джерело безперебійного живлення Tecnoware ERA PLUS 800 SCHUKO може замінити собою інвертор, зарядну станцію і є значно універсальнішим за всі інші перелічені в матеріалі види обладнання.

Підключаємо до потужного ДБЖ тяговий акумулятор на 50-100 Аг (якщо підтримує зовнішні) і дешева «Eco Flow Handmade» готова. Особливо добре, коли безперебійник має 2-4 стандартні розетки 220 В.

Висновки

Дешева китайська побутова техніка та електроніка часто виходить з ладу при значних перепадах напруги. Та елітні, брендові моделі також не застраховані, хоча й мають значно кращий рівень захисту. Виробники, що жаліють коштів на запобіжники й регулятори напруги більше приваблюють покупців низькою вартістю. У більшості населення в домівках стоїть вразлива техніка, яку обов’язково потрібно захистити.

Варто привчитись вимикати прилади після тимчасових відключень. Це найлегший спосіб, що є актуальним для тих, хто більшу частину часу проводить вдома, або знає точні графіки відключень (які часто-густо міняються).

Стабілізатори напруги, реле і джерела безперебійного живлення – нічого не заважає комбінувати ці методи. Для котла можна використовувати ДБЖ, щоб той грів домівку і помпою перекачував воду.

А безперебійники можна підключати до інших представників електронно-побутової фауни. Також не завадить установити реле напруги, яке в таких умовах може себе окупити за один нещасливий день. Ремонт або заміна побутової техніки обійдеться значно дорожче.

Disqus Comments Loading...