Рубрики СтаттіMilitary Tech

Яку зброю Чехія надала Україні та що допомагає виробляти: ЗРК «Стріла-10», Т-72, RM-70 Vampire та інше

Опубликовал
Андрей Русанов

На відміну від Словакії, яка після останніх виборів  припинила постачання зброї Україні, Чехія, яка колись утворювала зі словаками єдину країну, стала одним з найбільш послідовних та корисних союзників у протистоянні повномасштабному російському вторгненню. Чехія надавала Україні наявну зброю радянських зразків з самого початку вторгнення, а також безліч зразків озброєння власного виробництва. Але зараз чеські посадовці кажуть про вичерпання наявних запасів та необхідність інших форм співпраці.

Колишній президент Чехії Мілош Земан, який раніше був відомий проросійськими висловлюваннями, з початком вторгнення різко змінив позицію, засудив російських окупантів та сприяв допомозі. Новим президентом країни минулого року став генерал Петр Павел – людина, яка знається на військовій справі та надає професійну та відверту оцінку ситуації.

Однак можливості Чехії не безмежні, навіть попри запаси та розвинену військову промисловість. Про вичерпання запасів радянської техніки чеські чиновники казали ще у 2022 році. З середини 2023 настала черга й зброї власного виробництва. Проблема з постачанням стосується не тільки технічних можливостей виробництва, але й наявності робочих рук. Президент Павел пропонує українцям залучатися до виробництва у Чехії, також обговорюються можливості спільного виробництва та ліцензування.

Курс Frontend розробки від Mate academy.
Front-end розробник одна з найзатребуваніших професій на IT ринку. У Mate academy ми навчимо вас розробляти візуально привабливі та зручні інтерфейси. Після курсу ви зможете створювати вебсайти і застосунки, що вразять і користувачів, і роботодавців.
Дізнатися більше про курс

Допомога від Чехії за два роки війни

Навіть у порівнянні з допомогою таких країн, як США та Німеччина, допомогу Чехії можна назвати величезною. Країна передала чи не всю можливу радянську зброю, яку мала у наявності, та велику кількість і номенклатуру зброї власного виробництва. Це одна з небагатьох країн, яка надала вертольоти, близько двох сотень танків та безліч іншої важкої техніки. Лише протягом 2022 року чеська допомога становила $1,9 млрд.

Лише узимку та навесні 2023 року Чехія надала Україні 24 танки, 76 БМП та 645 ПТУР, 16 автоплатформ для ППО, десятки тисяч артилерійських та зенітних боєприпасів. Окрім зброї, Україна отримала від Чехії безліч матеріалів, запчастин, обладнання та пального. Майже одразу після початку бойових дій Чехія надала евакуаційні поїзди та прийняла українських біженців. В Україну було надіслано понад 45 т гуманітарної допомоги.

Танки та БМП

За відкритими даними, станом на липень Чехія надіслала в Україну не менше 170 танків Т-72 протягом 2023 року та 89 танків і 226 БМП станом на лютий 2023. Танки модернізовані до сучасних стандартів підприємством Excalibur Army.

ЗРК «Стріла-10» та ПЗРК «Стріла-2»

Дані Oryx кажуть про постачання не менше 10 установок «Стріла-10», ця цифра може бути більшою. Також Чехія надіслала не менше 160 ПЗРК «Стріла-2».

Зенітні комплекси Victor

Легкі пересувні установки Victor, оснащені кулеметами калібру 14,5 мм. Небо України захищають від безпілотників та інших цілей приблизно 115 таких машин.

РСЗВ типу «Град»

Країна виробляє кілька варіантів радянської БМ-21Т «Град» на шасі Tatra. Серед них – установки RM-70 Vampire з подвійним БК та швидким перезаряджанням, а також більш компактні та маневрові РСЗВ Striga. В Україну надійшло не менше 30 установок, включно з тими, гроші на які зібрав приватний волонтерський проєкт «Подарунок для путіна».

Гаубиці

Чехія постачала Україні деяку кількість радянських гаубиць Д-20 та САУ 2С1 «Гвоздика», а також десятки колісних САУ DANA власного виробництва.

БПЛА та РЕБ

За оцінками осінтерів, мова йде про надання понад 50 БПЛА різних типів, зокрема розвідувальну модель Bivoj. Також було передано невідому кількість РЕБ Morush для придушення безпілотників ворога.

Стрілецька зброя, набої та снаряди

Українські бійці отримали від Чехії більше сотні мінометів, як мінімум десяток тисяч гранатометів РПГ-75, безліч одиниць індивідуальної стрілецької зброї, понад 1 млн танкових та артилерійських снарядів.

Допомога прямо зараз та у перспективі

У жовтні міноборони Чехії повідомило, що у найближчі місяці Чехія та Данія за фінансування данського уряду передадуть ЗСУ танки, БМП, важке озброєння та багато іншого. Також у програму постачання входять тисячі пістолетів, гвинтівок, кулеметів, снайперських рушниць, засобів РЕБ, розвідки та іншого.

За словами заступника міністра, чеська сторона виступає у цьому проєкті в основному як посередник, що свідчить про дійсно серйозні зусилля країни у допомозі з організаційної сторони. Чеська влада намагається спланувати допомогу Україні не тільки на поточний час, але й протягом 2024 року.

Ліцензування та спільне виробництво

У листопаді 2022 року концерн «Укроборонпром» та Міжурядова агенція оборонної співпраці (AMOS) Чеської Республіки уклали угоду про створення спільного оборонного кластера.

Україна домовилася з Чехією про ремонт танків Т-64 та бронетехніки. Про це був укладений контракт на основі меморандуму між «Укроборонпромом» і VOP CZ від лютого 2023 року. Контракт був укладений на рік.

Відомо про надання Україні ліцензії на виробництво штурмових гвинтівок CZ BREN 2. Вироблятися стрілецька зброя буде у тому числі й на спільних підприємствах, створення яких обговорюється. Також Чехія допоможе налагодити виробництво патронів до гвинтівок.

Чеська компанія PBS уклала угоду з українським підприємством «Івченко-Прогрес» щодо розробки двигуна AI-PBS-350 для ракет та безпілотників. Двигун – лише початок співпраці, у майбутньому очікується співробітництво в авіакосмічній галузі.

28 квітня 2023 року президент Чехії Петр Павел повідомив про шість ключових проєктів з Україною для швидкого розгортання на базі чеських та українських підприємств. У рамках проєкту відбуватиметься передача технологій виробництва українській стороні. Проєкти стосуються виробництва зброї, боєприпасів та навчальних літаків.

Також у процесі обговорення співпраця у виробництві БМП, іншої бронетехніки, та автоплатформ Tatra.

Чеські літаки? Чому б ні

Одною зі ще невикористаних можливостей, про яку не так часто говорять, є використання навчальних або навіть бойових літаків. Чехія пропонує Україні постачання та співпрацю у виробництві моделі L-159 – літаки можуть бути навчально-бойовими, або навіть легкими штурмовиками.

У червні-серпні 2023 року Чехія надала тренажери для підготовки українських льотчиків до пілотування F-16. До того ж не так багато країн доправили в Україну вертольоти, і Чехія – серед них, з чотирма Ми-24В.

Чи достатньо західної допомоги

Президент Чехії Петр Павел надав різку та невтішну оцінку західній допомозі Україні. За його словами постачань недостатньо для підтримки високої інтенсивності бойових дій та операцій. Захід відверто не дотримується власних планів та обіцянь щодо постачання артилерійських набоїв, підготовки кадрів, досі коливається через постачання тих чи інших видів озброєнь.

При цьому він високо оцінює потенціал росії. Павел каже, що ворог здатен виробляти більше боєприпасів, більше танків та залучати мільйони людей, а також допомогу потужних союзників, зокрема Північної Кореї. Вже в цьому році потрібно визначитися з новими формами допомоги та співпраці, щоб наступний рік не став гіршим. Але Петр Павел впевнений, що є можливості змінити ситуацію на краще.

Джерела: Defense Express, РБК-Україна, Radio Prague та інші

Disqus Comments Loading...