Огляд Star Wars: Battlefront Classic Collection

Опубликовал
VladisLove

Колись давно, ще коли трава була зеленою та Омельченко був мером Києва, я взяв у друга перший Star Wars: Battlefront. Одне це дивитися фільми, а інше – бути віртуальним учасником всіх цих подій. І гра мені тоді дуже сподобалась. А через якийсь час на Петрівці в магазині City.com побачив диск з новою частиною Battlefront за 20 грн (4$ на той час). І як ви зрозуміли, я не замислюючись пішов на наступний день і купив її. Сподівався, що додали 2 можливості, які так хотілося мати ще в 1 частині. І, спойлер, їх додали. А ось які? В цьому дописі. Ну і про цей збірник розкажу.

Постер малював AI від Microsoft. Все б не погано, якби не Вукі-штурмовик 😀

Ціна на Xbox (Турречина): 48 лір (60 грн)
Ціна в Steam (PC): 650 грн
Ціна для PS4/PS5: 1109 грн.

Відразу скажу за кілька моментів:

Курс English For Tech course від Enlgish4IT.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше
  • Оскільки гра з часів Юрського періоду, то вище 100 грн віддавати не варто. Як Noname, мені ніхто ключа не дав. Я купив за свої чисто заради Колекції та спогадів. Ну і для огляду 😉
  • Sony, у вас там криша потекла? Які 1109 грн? За ігри майже 20 літньої давності;
  • Мене не хвилює мультиплеєр, тому і новини про глючний онлайн не бентежать. І я забув купити Gamepass Ultimate;
  • У першому Battlefront немає системи ачівок (чи вона не працює), а ось для Battlefront II – є система досягнень.

З технічної сторони, на Xbox Series X проблем у мене не було. Консоль грілася плюс-мінус так, як і в першому Devil May Cry з DMC HD Collection (колись і на нього буде огляд). Почнемо з першого Battlefront.

Меню вибору гри. Виглядає досить дешево 😉

Star Wars: Battlefront

І тут у мене почалися перший цікавий момент – ігрове меню взагалі не те, що було у мене на компʼютері в ті часи. Все по іншому. Скоріш за все взята версія для консолей. Друге що я «не знав не знав і забув» – режим кампанії з відеозаставками з фільмів. Цей момент приємно вражає. Кампанія починається з кінця першого епізоду Зоряних війн.

Ох це 3D. А налаштування в звичному «прямому» меню. Вимикаємо Friendly Fire, бо будете в своїх стріляти постійно.

А що неприємно вразило – рівень інтелекту ботів, які грають за тебе. При виборі складності Medium (Середня) мої дрони/штурмовики якось погано стріляють. Навіть свій компʼютерний джедай/ситх не змінить ситуацію. А ось супротивники вже відчутно кращі. Тому заради перемоги потрібно не сидіти десь за камінцем і відстрілювати зі снайперської гвинтівки (3 постріли у тіло), а бігти разом зі свої комп’ютерними побратимами і самостійно робити по 40+ вбивств ботів. Інакше будете просто програвати бої.

Окрім кампанії доступний ще режим Galactic Conquest (Захоплення Галактики). І я його візуально памʼятаю іншим. Хоча правила не змінились – завоювання Галактики своїми силами. Вам надаються 8 планет з однією головною базою для вас та вашого супротивника. Основне завдання – захопити базу-планету ворога, яка відкривається після захоплення всіх планет ворога. У кожної планети є свій баф, тому захоплювати потрібно з розумом.

Карт в грі досить багато і вони різні за структурою та геймплем. Той же Беспін має 2 карти: повітряна видобувна шахта (піхота + літаюча техніка) і місто на землі (лише піхота). А на Геонозіс воюють піхота, наземна та повітряна техніка одночасно. Тому карти на різний смак.

Якщо подумати, то грі в ті часи, не вистачало рівно 2 моментів:

  • Всіляким «літакам» не вистачає простору. Трохи пролетів – вже за полем бою. І як це Зоряні війни БЕЗ космічних баталій? Треба космос!
  • В грі є джедаї/ситхи. І їх ДУЖЕ важко вбити. Але не вистачало простого елементу – самому стати володарем світлової «дубинки». Хочеться не тільки бути піхотою, а й ще бути Дарт Вейдером.
SSD не переможе довгі завантаження
Дройдека - один з самих цікавих юнітів
На реактивному ранці з дробовиком

Скоріш за все, не я один здогадався про ці пункти. І ось після першої частини мої бажання зʼявилися вже в Battlefront II.

Star Wars: Battlefront II

Ця гра є ідеальним прикладом ідеального продовженням гри: змінені дурні карти (Геонозис), більше підрозділів та нові моделі персонажів (різні клони другого та третього Епізодів), гра за героїв з фільмів (навіть за Імператора Палпатіна!), змінено режим Захоплення Галактики та додані космічні баталії. Тому почну з космічних баталій, як одна з нових та основних фішок гри.

У кожної фракції є свій основний бойовий корабель. У тих же Повстанців – крейсер Монкаламарі. Ви зʼявляєтесь в ангарі та швидко біжите до «маленького» космічного кораблика. Взагалі, їх 3 види: штурмовий, бомбардувальник та транспортний корабель. Навіщо транспортний? Трохи пізніше.

Налаштування не змінити

Необхідні вони не тільки для dogfights в космосі, а ще й для основної місії – знищення великого основного корабля супротивника. Що для цього потрібно зробити? Знищувати елементи корабля: щити, двигун, управління турелями, енергією тощо. Ось і починається вибір:

  • Або літаєте на кораблях та намагаєтесь знищити Star Destroyer ззовні;
  • Якщо ви ще не навчилися керувати космічним кораблем – в транспортний корабель (хоча будь-який згодиться) і вперед до ангару ворога на АБОРДАЖ!

На досвіді скажу, що абордаж більш веселий та відіграє ще одну важливу роль – ворожі пілоти не можуть нормально сісти до «простих» кораблів.

2024 рік… Ну хоча б якість відеозаставок підняли! Shame on you!!!

А далі у нас режим Захоплення Галактики. Бачили як він виглядав у першому Battlefield? Тепер це повноцінна мапа з багатьма планетами та переміщеннями між ними, із заробітком кредитів на всілякі бафи. А коли зустрічаються 2 кораблі на одній планеті – без космічної битви не обійтись!

Схожу мапу побачимо в стратегії Star Wars: Empire at War. 

Іншим важливим покращенням стала можливість грати за Основних героїв Зоряних війн: Люк та Енакін Скайуокер, Хан Соло та принцеса Лея, Боба Фет, Дарт Вейдер та інші. Навіть Йода та Мейс Вінду! І саме головне – є режим Герої VS Поганці, що дозволяє битися Палпатін проти Йоди!

З відео нижче 😉

Як на мене, один з основних мінусів гри – це інтерфейс. Наприклад, дивимося на приціл. В першій частині він маленький та по центру екрана. В другій частині – десь зверху посередині. Ще й такий ВЕЛИЧЕЗНИЙ. Так, йому додали більше інформаційного навантаження: кількість патронів, перезарядку. Але ж не таким великим його робити.


А тепер витягаємо величезний рожевий брусок дерева під назвою «Ностальгія» з ока і дивимось це порівняльне відео:

Якщо коротко:

  • Дві гри важили 7 Gb, а стало – 55Gb;
  • Текстури стали кращі порівняно з консолями рівня Xbox (не Xbox 360!), але рівня ПК версії. Тобто графічні покращення рівні 0;
  • Раніше SplitScreen (Розділення екрана) було на 4 чоловік, а стало – 2. No friends in real life 😉
  • У Battlefront II взяли меню з консольної версії, а не з ПК;
  • Відео всередині гри не переробили. Хоча я це показав трохи вище;
  • Мультиплеєр на старій ПК версії ще живий та немає блокування по регіону, а в Classic Collection – мертвий 😀

Не знаю, чи є на PS5 повернення, але це ПЕРЕМОГА 😉


Так що, чи рекомендую я ці ігри до покупки? Звісно, ні. НЕ ЗА ТУ ЦІНУ ТОЧНО для ПК чи PS5! Цей збірник для тих, хто зустрів ці ігри у дитинстві і хоче знову повернутися у той час захоплення далекої далекої Галактики.

У мене зʼявилася надія, що перевипустять Star Wars: Republic Commando. Гра ідеальна для кооперативу, досить складна і похмура. Навіть звичайні дроїди спочатку страшні, а дройдеки та штурмові дроїди легко надеруть зад. Але я навряд зможу пройти його на геймпаді.

 

Disqus Comments Loading...