Дописи 11.07.2023 о 16:30 comment views icon

Піч, що може зберегти життя — Biolite CampStove 2+

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/3756071a2a49be28bde4fde4cd74ec48?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/3756071a2a49be28bde4fde4cd74ec48?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Я вже писав у цьому блозі один пост. Ось він: Canon PowerShot SX40 HS — фотоапарат, який бажає кожен співробітник СБУ
Але, напевно, через велике бажання виграти комп’ютер ASGARD, згадав, що можу поділитись інформацією про ще один дуже цікавий девайс.🙂

Спочатку, навіть, були сумніви, чи можна його віднести до техніки… але потім, вирішив, що раз він виробляє електроенергію, то не просто можна, але й треба! Тож на огляді в мене сьогодні пічка Biolite CampStove 2+.

Піч, що може зберегти життя — Biolite CampStove 2+ Піч, що може зберегти життя — Biolite CampStove 2+
Піч, що може зберегти життя — Biolite CampStove 2+
Взагалі в туризмі є так звані пічки-щепощниці, в них кладуть тріски (щепки), та готують на них їжу. Є більш просунуті варіанти, коли завдяки батарейкам в пічку нагнітається вентилятором повітря, щоб горіння було більш потужним. Але пічка Biolite CampStove 2+ не просто ефективно підвищує горіння вогню завдяки своєму великому акумулятору… вона ще й виробляє електроенергію!
Це відбувається завдяки вбудованим в неї елементам Пельт’є, які працюють на різниці температур.
Взагалі зазвичай ці елементи Пельт’є використовують навпаки — на них подають електроенергію й одна частина пластини стає гарячою, а інша — холодною. Таким чином їх можна використовувати, наприклад, для створення холодильників.
Але комусь прийшла геніальна ідея додати елемент Пельт’є до пічки-щепощниці та таким чином отримувати електроенергію!
Але розповім зараз свою історію.
Коли осінню 2021 року почали казати про можливість повномасштабного нападу росії на Україну, то я почав задумуватись, що треба мати, щоб забезпечити існування у такі часи.
І одним з основних елементів визначив пічку Biolite CampStove 2+.
Дуже вагався чи треба її купувати. Все ж таки на той момент вона коштувала близько 4800 грн, що здавалось досить багато, вважаючи, що вона могла взагалі не стати в пригоді.
Але потім перед своїм Днем народження натрапив на знижку майже у 1000 грн, тому вирішив все ж таки зробити собі подарунок і купити її на виплат. І не пожалкував!
Сама піч була у дуже цікавій коробці, трохи довелось повозитися, щоб її відкрити. В комплекті були сама піч, інструкція, розпалювач, сумка-чохол велика, сумка-чохол маленька, USB-лампа, кабель USB. Враження від самого пакування дуже приємні, відчуття наче у твоїх руках справді преміальна річ.
Піч, що може зберегти життя — Biolite CampStove 2+
Піч, що може зберегти життя — Biolite CampStove 2+
Піч, що може зберегти життя — Biolite CampStove 2+
Розмір печі 12,7×20,1 сантиметрів. Вага 935 грамів. Акумулятор на 3200 mAh. Модель наразі остання з лінійки Biolite CampStove, що виражається цифрою “2” і “+”. Друга модель має суттєві відмінності від першої. А плюс — це технологічно друга модель, але з більшим об’ємом акумулятора. У другій моделі, здається був 2800 mAh, а у другій з плюсом вже 3200 mAh.
Перший раз я її використав ще у листопаді 2021 року у парку поруч зі своїм домом. Отримав несказане задоволення від використання. Хоча чесно скажу, що розвести вогонь усередині неї дуже важко. Запальничкою вниз було не дістати, а сірники швидко згасали, особливо під вітром. Та й коли палаючий сірник потрапляв до дна пічки, йому було важко запалити тріску, яка була там.
Пізніше, вже у період, коли в Києві почали відключати електроенергію, я розробив свою систему, як найшвидше і найлегше розпалити багаття всередині пічки.
По-перше, я купив довгу запальничку, якою зручно можна було дістати до дна. Але і це виявилось не так ефективно, як виготовлення спеціальних сірників.
Купивши в супермаркеті середньої довжини сірники, я огортав їх ватним диском і крапав на них парафіном зі свічі. Результат Ви можете побачити на фото.
Піч, що може зберегти життя — Biolite CampStove 2+
Піч, що може зберегти життя — Biolite CampStove 2+
Цей сірник легко загорявся і горів потужно достатньо довго, щоб запалити тріску всередині пічки. Пізніше я вдосконалив процес розведення багаття ще більше, додаючи дерев’яну стружку, яку взяв з пакування отриманого мною подарунку.
Завдяки такій системі початкове розведення багаття в пічці стало легким і швидким.
Коли вогонь починає розгорятися, то піч сама включає вентилятор на малій швидкості та коефіцієнт корисної дії багаття значно зростає. Після цього вже є можливість вручну регулювати силу вентилятора, який заганяє повітря у піч. Чим більша сила повітря, тим сильніше горить багаття, тим вищу температуру воно дає.
І при цьому автоматично акумулятор, який знаходиться всередині помаранчевої коробки, починає заряджатися.
Наявний в ньому вихід USB дає можливість або заряджати сторонній девайс (пауербанк, телефон, інше), або включити лампу, яка продається в наборі з самою піччю. Лампа має тактильне управління і просто торкаючись до неї пальцем, можна регулювати силу її світла.
Не скажу, що за пів години можна було зарядити повністю мій телефон на 5000 mAh, але як аварійна можливість зарядити пристрій, просто використовуючи тріску, яка усюди валяється під ногами, то це просто як чудом не назвеш!
Тож майже всю зиму я використовував Biolite CampStove 2+ для приготування їжі у себе на лоджії. Щоб приготувати вечерю з вареної картоплі або крупи, вистачало 25-30 хвилин. На ній же я грів воду для чаю та кави, або яку просто заливав у термос і пізніше протягом дня міг використовувати за бажанням.
Піч, що може зберегти життя — Biolite CampStove 2+
Піч, що може зберегти життя — Biolite CampStove 2+
До речі, про паливо для неї. Паливом слугує звичайна тріска з будь-якого дерева.
Я ще осінню у сусідньому парку брав опалі гілки та ламав/рубив їх на кусочки 10-12 см довжиною. Після цього просушив та розсортував на три фракції: найтонші для розпалу багаття, середні — для його розгоряння й найтовстіші (3-4 см в діаметрі) для стабільного і сильного вогню. Загалом зібрав я три таких пакети. І за всю зиму використав приблизно один повний пакет із зібраних.
Піч, що може зберегти життя — Biolite CampStove 2+
Окрім готування їжі я розглядав можливість використовувати Biolite CampStove 2+ і для обігріву житла.
Чому неможна розводити відкрите багаття всередині квартири? Окрім ризику підпала вогонь спалює кисень і при згорянні дерева утворює чадний газ. Чадний газ не має запаху і визначити його можна тільки завдяки спеціальній техніці.
Враховуючи, що в Biolite CampStove 2+ велика ефективність горіння, я мав надію, що чадного газу він майже не буде виробляти. Завдяки розташованим кільцем унизу й вверху печі отворам для нагнітання повітря, спалюється не тільки деревина, але й частинки сажи, що підіймаються у повітря.
Отож я попрохав у сусіда прилад, що вимірює наявність у повітрі чадного газу й провів експеримент. Запаливши піч на лоджії я почав дивитись на показники вимірювального приладу. І все-таки через деякий час він почав показувати наявність чадного газу. Показники були невеликі, але навіть їх наявність заважає можливості безпечного використання Biolite CampStove 2+ для обігріву закритих приміщень.
Також у недоліки можна зарахувати відносно велику важкість даної пічки. Важить вона майже 1 кілограм, що достатньо багато, якщо брати її кудись в рюкзаку.
Але загалом, на мій погляд, інноваційність, якість та поєднання можливостей роблять з Biolite CampStove 2+ справді девайс, який може рятувати життя у наш складний час.
Biolite CampStove 2+ наразі постійно лежить в моїй “тривожній валізці”.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: