8 млрд рублів, 2762 співробітники: Netcracker попри заяви про вихід продовжує працювати у рф

Опубликовал
Ігор Шелудченко

Компанія-розробник систем підтримки операцій , систем підтримки бізнесу   а також рішень з віртуалізації Netcracker продовжує працювати і наймати в рф, попри заяви про вихід з ринків.

Про це свідчить фінансова звітність, на яку звернув увагу пов’язаний з DOU Telegram-канал «Підслухано в IT».

Згідно зі звітом:

  • 8 млрд рублів — виручка компанії у 2023 році;
  • 2762 співробітники в рф у 2023-му.

Крім того, дочірня російська компанія активно експортувала свої послуги для Netcracker в США та Великобританії.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

 

Наша редакція перевірила інформацію в базах даних та знайшла відповідні підтвердження. Деякі сайти з електронною звітністю навіть наводять більшу кількість працівників.

Також на російських сайтах можна побачити свіжі відгуки співробітників про роботу в різних містах.

В той же час, в офіційній звітності NEC Group, материнської компанії відсутні згадки про діяльність в Україні та рф. Окрім однієї.

«NEC Group стабільно збільшує кількість замовлень і продажі, в основному від клієнтів з Європи та Азії, незважаючи на те стримування інвестицій клієнтів у ІТ через занепокоєння глобальною економічною рецесією, спричиненою ситуацією в Україні та іншими  факторами», — сказано у звіті.

Зазначимо, у березні 2022 року, незадовго від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України, стало відомо, що американська IT-компанія Netcracker іде з російського ринку.

Про це тоді повідомляв сам віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Згідно з заявою, компанія зупиняла в росії продаж та інвестиції, а також закривала навчальні центри і припиняла найм людей.

В Україні в Netcracker працює 960 людей. Відкритих вакансії наразі немає. Компанія знаходиться в «Дія City».

Після публікації новини з’явився коментар від проєктного офісу «Дія City». Наводимо його нижче.

«На новину про роботу компанії Netcracker в росії ми не можемо реагувати ніяк, окрім злості та засудження. Компанія є резидентом “Дія City”. І поки вона перебуває в правовому полі України, позбавити її статусу резидента ми не можемо. Тут виникає питання накладення на компанію санкцій — це зона відповідальності РНБО.

Перед набуттям статусу резидента, компанію перевіряють на наявність антикритеріїв. Серед них — резидент країни-агресора у структурі компанії (юридична особа, зареєстрована відповідно до законодавства такої держави, або фізична особа, яка постійно (переважно) проживає у такій державі), санкції, банкрутство, ліквідація, державна частка в статуті, податкові борги тощо. У випадку з Netcracker структура української юрособи була і є чистою.

Також ми ініціювали зміни у законодавстві, що посилюють антикритерій щодо звʼязку компаній з росією. Законопроєкт № 9319 був зареєстрований у Верховній Раді 23 травня 2023 року, пройшов комітет та очікує на перше читання. Зараз ми просимо рішучої підтримки громадськості, щоб швидше ухвалити цей законопроєкт».

Disqus Comments Loading...