Авантюра на $1 трлн — CEO Stability AI назвав ШІ найбільшою потенційною «мильною бульбашкою» в історії

Опубликовал
Андрей Русанов

На думку керівника Stability AI Емада Мостака, галузь штучного інтелекту перебуває у зародковому стані та потребує значних інвестицій для реалізації власних можливостей. Він оцінив ці вкладення у $1 трлн, проте попереджає, що ШІ може стати «найбільшою мильною бульбашкою в історії». Мостак порівняв ситуацію із крахом доткомів кінця 1990-х років, коли з багатьох переоцінених проєктів виправдала інвестиції лише мала частина.

На думку Мостака, штучний інтелект все ще перебуває на дуже ранній стадії розвитку та поки що не готовий до масового впровадження у таких галузях, як банківська справа.

«Я називаю це бульбашкою dot AI, і вона ще навіть не почалася»

Мостак сказав, що загальна сума необхідних інвестицій у галузь ШІ, ймовірно, становить $1 трлн. «Бо це важливіше, ніж 5G, як інфраструктура для знань». Він припустив, що великим банкам та іншим компаніям доведеться схвалити цю технологію, оскільки вона створює величезний ринок.

«Я гадаю, що це реально. Я гадаю, що тут не так багато варіантів вибору інвестиційних можливостей. Ви побачите, як люди переходять від кращих виробників чипів до компаній, які використовують це [ШІ], щоб відповідним чином вплинути на прибуток. І ви побачите, як ринок карає тих, хто не користується цим. Це буде одна з найбільших інвестиційних тем у найближчі кілька років», – сказав Мостак.

Stability AI – компанія, що стоїть за Stable Diffusion, одним із найпопулярніших генеративних ШІ. Інструмент дозволяє створювати фотореалістичні зображення на основі текстових описів та підказок. Stability AI вже залучила понад $100 млн коштів системних інвесторів.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Її співзасновник та керівник Емад Мостак має суперечливу репутацію. Йому постійно дорікають заяви про власне минуле, досягнення і відносини, що вводять в оману.

Якщо узагальнити, думка полягає в тому, що штучний інтелект вимагає для свого розвитку величезних вкладень, набагато більших, ніж будь-що до цього. Пропорційно до вкладень зростають і ризики – не кожен проєкт стане вдалим, як і в будь-якій іншій сфері. З іншого боку, вдалі вкладення в ШІ обіцяють величезні конкурентні переваги і ринок «покарає» тих, хто ними нехтуватиме.

Джерело: CNBC

Disqus Comments Loading...