Новини IT-бізнес 17.07.2023 о 19:28 comment views icon

Авантюра на $1 трлн — CEO Stability AI назвав ШІ найбільшою потенційною «мильною бульбашкою» в історії

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Авантюра на $1 трлн — CEO Stability AI назвав ШІ найбільшою потенційною «мильною бульбашкою» в історії

На думку керівника Stability AI Емада Мостака, галузь штучного інтелекту перебуває у зародковому стані та потребує значних інвестицій для реалізації власних можливостей. Він оцінив ці вкладення у $1 трлн, проте попереджає, що ШІ може стати «найбільшою мильною бульбашкою в історії». Мостак порівняв ситуацію із крахом доткомів кінця 1990-х років, коли з багатьох переоцінених проєктів виправдала інвестиції лише мала частина.

На думку Мостака, штучний інтелект все ще перебуває на дуже ранній стадії розвитку та поки що не готовий до масового впровадження у таких галузях, як банківська справа.

«Я називаю це бульбашкою dot AI, і вона ще навіть не почалася»

Мостак сказав, що загальна сума необхідних інвестицій у галузь ШІ, ймовірно, становить $1 трлн. «Бо це важливіше, ніж 5G, як інфраструктура для знань». Він припустив, що великим банкам та іншим компаніям доведеться схвалити цю технологію, оскільки вона створює величезний ринок.

«Я гадаю, що це реально. Я гадаю, що тут не так багато варіантів вибору інвестиційних можливостей. Ви побачите, як люди переходять від кращих виробників чипів до компаній, які використовують це [ШІ], щоб відповідним чином вплинути на прибуток. І ви побачите, як ринок карає тих, хто не користується цим. Це буде одна з найбільших інвестиційних тем у найближчі кілька років», – сказав Мостак.

Stability AI – компанія, що стоїть за Stable Diffusion, одним із найпопулярніших генеративних ШІ. Інструмент дозволяє створювати фотореалістичні зображення на основі текстових описів та підказок. Stability AI вже залучила понад $100 млн коштів системних інвесторів.

Її співзасновник та керівник Емад Мостак має суперечливу репутацію. Йому постійно дорікають заяви про власне минуле, досягнення і відносини, що вводять в оману.

Якщо узагальнити, думка полягає в тому, що штучний інтелект вимагає для свого розвитку величезних вкладень, набагато більших, ніж будь-що до цього. Пропорційно до вкладень зростають і ризики – не кожен проєкт стане вдалим, як і в будь-якій іншій сфері. З іншого боку, вдалі вкладення в ШІ обіцяють величезні конкурентні переваги і ринок «покарає» тих, хто ними нехтуватиме.

Онлайн-курс "Фінансовий директор" від Laba.
Опануйте інструменти управління грошовими потоками, ризиками та активами компанії, щоби перейти на посаду CFO.
Приєднатися до курсу

Усі пальці на місці: Stability AI випускає нову модель Stable Diffusion XL 0.9, яка генерує більш реалістичні зображення

Джерело: CNBC


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: