Рубрики НовиниІгри

Steam відключив підтримку песо та ліри (ігри подорожчали в 1,5-2 рази). Чи є загроза для гривні?

Опубликовал
Володимир Скрипін

Часи аргентинської чи будь-якої іншої прописки в Steam остаточно пішли у минуле — у ніч проти 21 листопада Valve відключила підтримку аргентинського песо й турецької ліри, повернувши для Аргентини й Туреччини розрахунок у доларах США. Як наслідок, ціни на ігри у цих регіонах суттєво зросли — в окремих випадках у 1,5-2 рази.

Не секрет, що сітка ціноутворення Steam носить суто формальний характер, а рекомендовані регіональні ціни — лише номінальні. Видавці не зобов’язані їх дотримуватися і нерідко ігнорують рекомендації Valve, і ось чергове яскраве свідчення: після скасування підтримки песо та ліри ціни на окремі ігри різко зросли — окремі тайтли подорожчали в 1,5-2 рази. Легко пересвідчитися допоможе популярний аналітичний сервіс SteamDB. Ось кілька прикладів.

Як змінилися ціни в аргентинському та турецькому Steam після переходу на розрахунки в доларах

  • Cyberpunk 2077. Нова ціна — $44,99, а стара була еквівалент $28,25 та $27,74 в песо та лірах відповідно.
  • Baldur’s Gate 3. Нова ціна — $34,99, а стара була еквівалент $28,25 та $27,74 в песо та лірах відповідно.
  • Starfield. Нова ціна — $41,99, а стара була еквівалент $33,91 та $31,21 в песо та лірах відповідно.
  • Ремейк Resident Evil 4. Нова ціна — $44,99, а стара була еквівалент $36,62 та $30,81 в песо та лірах відповідно.
  • Armored Core VI: Fires of Rubicon. Нова ціна — $47,99, а стара була $35,04 в песо

Про зміни в політиці ціноутворення Steam попереджали за місяць до цього — першопричиною є нестабільність песо та ліри протягом останніх кількох років. Детальніше про зміну політики ціноутворення Steam зі створенням двох нових регіонів розповідали в жовтневій новині на сайті.

Потенційна відмова Steam від української гривні

Пригадуємо, що перші зміни в політиці ціноутворення Steam відбулися у жовтні 2022 року — з підвищення рекомендованих регіональних цін, після чого вартість окремих ігор в Аргентині та Туреччині підскочила на 450%. Тоді ціни в Україні зросли в 1,5-1,8 раза, після чого з’явилась нова хвиля побоювань щодо відмови Steam від української гривні та повернення розрахунків у доларах. Поки цього не сталося і сподіватимемося, що до цього не дійде, але в майбутньому, на жаль, це може статися. І чи потрібно зауважувати, що визначальним фактором тут є ситуація на ринку валют. Якщо гривня різко почне девальвувати, то Valve цілком може відмовитися від оплати у гривнях в Україні й повернути долари, як це було до переходу на гривні у 2017 році.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

Що відбувається на ринку валют? Після ревальвації, гривня дещо девальвувала, як на міжбанку, так і на чорному ринку, але поки що курс лишається відносно стабільним. Попереду нас чекає зима й, найімовірніше, нові масовані ракетні удари рф і пов’язані з цим очевидні ризики — руйнування портової та енергетичної інфраструктури, проблеми з ритмічністю міжнародної допомоги та сезонність курсу. Це все потенційно може суттєво впливати на платіжний баланс і тиснути на стабільність гривні.

Так, наразі гривня має підстави для поступової девальвації у довгостроковій перспективі, але коли це станеться і як відбуватиметься вирішує не ринок, а НБУ. На практиці теперішній режим керованої гнучкості обмінного курсу, який запрацював на початку жовтня, більше керований, ніж гнучкий, то ж все в руках правління НБУ. І тут варто пам’ятати, що важливим аспектом актуальної стратегії НБУ є збереження привабливості гривневих інструментів — поки що регулятор робить все, щоб ставки в гривні наступного року випереджали не лише темпи зростання цін, а й можливу девальвацію.

Disqus Comments Loading...