Рубрики Новини

Дослідники: втрата нюху при COVID-19 викликана не самим вірусом, а запаленням

Опублікував Тетяна Нечет

Розтин тіл 23 людей, які померли через коронавірус (до речі, кількість випадків захворювання у світі вже перевищила півмільярда), виявив у них пошкодження нюхового нерва. Однак кількість SARS-CoV-2 була невеликою. Дослідники ретельно вивчили носи, нерви та мозок жертв захворювання. І дійшли висновку, що причиною втрати нюху та смаку при COVID-19 є запалення, а не сам вірус. Дослідження опубліковане у журналі JAMA Neurology.

Робота вчених передбачає, що лікування протизапальними препаратами може запобігти серйозному або довгостроковому ушкодженню органів чуття. Це відкриття ґрунтується на сукупності даних про вплив SARS-CoV-2 на наш нюх. Деякі дані свідчать про те, що коронавірус може заражати нерви, які передають сигнали про запахи в наш мозок — нюхові нейрони. Таким чином, втрата нюху могла бути спричинена прямим інфікуванням. Але інші вчені виявили, що SARS-CoV-2 не був присутній у цих нейронах на момент смерті.

У новому дослідженні під керівництвом патологоанатома Ченг-Ін Хо з Університету Джона Хопкінса уважно вивчили нюхову тканину 23 пацієнтів, які померли від COVID-19, 9 з яких повністю або частково втратили нюх та смак. Зокрема, вчені розглянули нюхові нейрони у слизовій оболонці носа, кровоносних судинах та нюхові аксони, які є частинами нейронів, що передають електричні сигнали. Вони також досліджували пошкодження нюхової цибулини — частини мозку, де приймаються нюхові сигнали, і визначили, чи є там SARS-CoV-2.

Вони порівняли результати з даними 14 людей, які померли з інших причин. У померлих від COVID-19, які раніше відзначали зміну нюху та смаку, було більше пошкоджень слизової оболонки носа, судинної мережі та значно менше нюхових аксонів. І це не було пов’язано з тяжкістю захворювання. Крім того, лише у 3 з 23 пацієнтів було виявлено помітні рівні генетичного матеріалу SARS-CoV-2 у нюхових цибулинах. З цих трьох лише один повідомляв про втрату нюху.

Тому вчені припустили, що «нюхлива патологія не була викликана прямим вірусним ушкодженням». Зараження нюхового епітелію SARS-CoV-2 призводить до запалення, яке, у свою чергу, ушкоджує нейрони, зменшує кількість аксонів, доступних для надсилання сигналів у мозок, і призводить до дисфункції нюхової цибулини». Ця дисфункція може бути настільки серйозною, що втрата нюху та смаку може зберігатися протягом тривалого часу або взагалі бути необоротною.