Новини Новини 14.04.2022 о 17:04 comment views icon

Дослідники: втрата нюху при COVID-19 викликана не самим вірусом, а запаленням

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Розтин тіл 23 людей, які померли через коронавірус (до речі, кількість випадків захворювання у світі вже перевищила півмільярда), виявив у них пошкодження нюхового нерва. Однак кількість SARS-CoV-2 була невеликою. Дослідники ретельно вивчили носи, нерви та мозок жертв захворювання. І дійшли висновку, що причиною втрати нюху та смаку при COVID-19 є запалення, а не сам вірус. Дослідження опубліковане у журналі JAMA Neurology.

Робота вчених передбачає, що лікування протизапальними препаратами може запобігти серйозному або довгостроковому ушкодженню органів чуття. Це відкриття ґрунтується на сукупності даних про вплив SARS-CoV-2 на наш нюх. Деякі дані свідчать про те, що коронавірус може заражати нерви, які передають сигнали про запахи в наш мозок — нюхові нейрони. Таким чином, втрата нюху могла бути спричинена прямим інфікуванням. Але інші вчені виявили, що SARS-CoV-2 не був присутній у цих нейронах на момент смерті.

У новому дослідженні під керівництвом патологоанатома Ченг-Ін Хо з Університету Джона Хопкінса уважно вивчили нюхову тканину 23 пацієнтів, які померли від COVID-19, 9 з яких повністю або частково втратили нюх та смак. Зокрема, вчені розглянули нюхові нейрони у слизовій оболонці носа, кровоносних судинах та нюхові аксони, які є частинами нейронів, що передають електричні сигнали. Вони також досліджували пошкодження нюхової цибулини — частини мозку, де приймаються нюхові сигнали, і визначили, чи є там SARS-CoV-2.

Вони порівняли результати з даними 14 людей, які померли з інших причин. У померлих від COVID-19, які раніше відзначали зміну нюху та смаку, було більше пошкоджень слизової оболонки носа, судинної мережі та значно менше нюхових аксонів. І це не було пов’язано з тяжкістю захворювання. Крім того, лише у 3 з 23 пацієнтів було виявлено помітні рівні генетичного матеріалу SARS-CoV-2 у нюхових цибулинах. З цих трьох лише один повідомляв про втрату нюху.

Тому вчені припустили, що «нюхлива патологія не була викликана прямим вірусним ушкодженням». Зараження нюхового епітелію SARS-CoV-2 призводить до запалення, яке, у свою чергу, ушкоджує нейрони, зменшує кількість аксонів, доступних для надсилання сигналів у мозок, і призводить до дисфункції нюхової цибулини». Ця дисфункція може бути настільки серйозною, що втрата нюху та смаку може зберігатися протягом тривалого часу або взагалі бути необоротною.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: