Гетманцев про оподаткування ФОП ─ розглядаємо модель Польщі зі ставками до 20%

Опубликовал
Вадим Карпусь

В одному з останніх інтерв’ю голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів, як держава планує реформувати оподаткування ФОП.

Зазначається, що Мінфін України спільно з МВФ розглядає нову модель оподаткування ФОПів. Вона повинна бути цивілізованою, простою, прозорою та зрозумілою. Разом з тим вона має давати можливість підтримувати малий бізнес, а не закривати очі на те, як «бавляться» з податками великі підприємства, заявив Гетманцев.

«Часто ми чуємо від бізнесу та експертів пропозиції запровадити оподаткування, як в Європі. Вивчивши приклади декількох країн, ми взяли за зразок польську модель, яка є для нас найбільш близькою. Зараз розглядаємо можливість її імплементації в Україні», — каже голова податкового комітету.

Гетманцев вважає, єдиний податок в Україні перетворився з інструмента підтримки малого бізнесу на систему ухилення від оподаткування великого і середнього бізнесу. Певно, він вважає, що виправити ситуацію вдасться шляхом зміни правил оподаткування ФОП.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Польська модель передбачає більший ліміт дозволеного доходу. Для українських малих підприємців діють наступні ліміти на 2023 рік:

  • для 1 групи – 1 118 900 грн;
  • для 2 групи – 5 587 800 грн;
  • для 3 групи – 7 818 900 грн.

Водночас для польських підприємців ліміт на порядок вищий ─ €2 млн (проти €198,7 тис. для 3 групи в Україні).

Ще одна суттєва відмінність полягає в тому, що в Польщі ставка податку залежить від виду діяльності. В той час як в Україні діє однакова ставка 5% для всіх дозволених видів діяльності, в Польщі ставка змінюється від 3% для торгівлі до 12-20% для послуг.

Гетманцев вважає, що запровадження польської моделі забезпечить справедливість оподаткування.

«Наша задача — відмежувати малий бізнес від середнього і великого. Це зараз основна проблема єдиного податку і системи оподаткування малого бізнесу. Всі виступають за підтримку малого бізнесу і створення для нього сприятливих умов. Але в жодному випадку не можна робити так, щоб великий і надвеликий бізнес штучно через схеми перетворювався на «малий», — застерігає Гетманцев.

Разом з тим Данило Гетманцев вважає, що змінювати систему оподаткування ФОП можна навіть під час війни.

Нагадаємо, з 1 серпня в Україні скасували податкові пільги для малого бізнесу, які повинні були діяти до закінчення війни.

Джерело: novyny

Disqus Comments Loading...