Рубрики НовиниWTF

Ілон Маск запропонував зробити Тайвань спеціальним адміністративним районом Китаю – у відповідь тайванські чиновники порекомендували мільярдеру “найняти політичного радника”

Опубликовал
Катерина Даньшина

Через кілька днів після публікації “свого бачення” припинення російсько-української війни мільярдер Ілон Маск зробив чергову спірну заяву, припустивши, що напруженість між Китаєм і Тайванем може бути усунена шляхом передачі деякого контролю над Тайванем Пекіну.

Цієї теми він торкнувся в інтерв’ю виданню Financial Times, опублікованому 7 жовтня, відповідаючи на питання про Китай – де його компанія з виробництва електромобілів Tesla керує великим шанхайським заводом.

“Моя рекомендація… полягала б у тому, щоб знайти спеціальну адміністративну зону для Тайваню, яка була б досить прийнятною, хоча, ймовірно, не всі будуть задоволені. Як на мене, ймовірно, що вони зможуть укласти угоду на більш вигідних умовах, ніж Гонконг”, – сказав Маск.

Пекін, який заявляє, що Тайвань “є однією з його провінцій”, давно пообіцяв взяти Китайську республіку під свій контроль і не виключає застосування сили для цього. Уряд Тайваню рішуче відхиляє претензії Китаю, відповідаючи, що лише 23 мільйони людей, які живуть на острові, можуть вирішити його майбутнє.

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Китай запропонував Тайваню модель автономії “одна країна, дві системи”, аналогічну до тієї, що діє в Гонконгу, але її відкинули всі основні політичні партії острова. Та й громадської підтримки пропозиція не отримала, особливо після того, як Пекін запровадив жорсткий закон про національну безпеку у місті у 2020 році.

Ван Тін Юй, старший законодавець правлячої Демократичної прогресивної партії Тайваню, який засідає у парламентському комітеті із закордонних справ та оборони, відповів Маску на своїй сторінці у Facebook.

“Окремі незалежні компанії не можуть сприймати жарти у бік своєї власності. То чому ж вони можуть випадково відмовитися від демократичних свобод, суверенітету та звичного способу життя 23 мільйонів тайванців? Це неприйнятно для України, і Тайвань, безумовно, не допустить цього”, – написав Ван.

Посадовець, знайомий із плануванням безпеки в регіоні, сказав Reuters, що “Маск повинен знайти політичного радника”.

“Світ ясно бачив, що трапилося з Гонконгом. Його економічна та соціальна “енергійність” раптово закінчилася за тоталітарного правління Пекіна”, – сказав чиновник на умовах анонімності, оскільки він не був уповноважений виступати для ЗМІ.

Прес-секретар міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін, на запитання про заяву Маска, сказав, що Тайвань є “побутовою справою”, додавши, що Пекін продовжуватиме дотримуватися принципу мирного возз’єднання, “рішуче руйнуючи тайванський сепаратизм”.

Підприємець вважає, що конфлікт через Тайвань неминучий, і попередив про його потенційний вплив не тільки на Tesla (на завод у Шанхаї довелося близько половини глобальних поставок компанії минулого року), а й на Apple, а також економіку в цілому. В інтерв’ю зауваження Маска докладно не виклали.

Раніше цього тижня мільярдер запропонував Україні назавжди поступитися Кримом росії, провести нові референдуми під егідою ООН для визначення долі захопленої окупантами території і щоб Україна погодилася на нейтралітет.

Він попросив користувачів Twitter зважити його план, викликавши різку критику з боку українців, зокрема й президента Володимира Зеленського, який запропонував своє власне опитування у Twitter:

Джерело: Reuters

Disqus Comments Loading...