Новини Новини 22.03.2022 о 13:08 comment views icon

MacPaw запустила SpyBuster — програму для macOS, яка захистить від кіберзагроз з боку росії та білорусі

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Розробники MacPaw презентували SpyBuster. Це нова програма для macOS, назва якої говорить сама за себе — ПЗ призначено для захисту персональних даних від кіберзагроз, зокрема з боку росії та білорусі.

З початку російського вторгнення в Україну значно зросла кількість та інтенсивність кібератак з боку росії не лише на об‘єкти критичної інфраструктури, а й на громадян України. Саме це мотивувало команду Technological R&D MacPaw створити SpyBuster. До речі, це суто волонтерський проєкт, який врешті вирішили масштабувати — тепер застосунок доступний у всьому світі.

Що вміє SpyBuster?

Завдяки застосунку, користувачі можуть визначити, які з програм та сайтів на їхніх комп’ютерах Mac були розроблені в росії та білорусі, а також які з сайтів та програм підключаються до серверів на території рф та білорусі. За бажанням користувачі можуть видалити такі програми та заблокувати потенційно небезпечні з’єднання за декілька секунд.

Також SpyBuster має соціальне значення — програма може попередити українські сайти та медіа про можливі підключення їхніх сайтів до серверів у росії та білорусі.

Основні характеристики SpyBuster

У застосунку є дві вкладки: Static Analysis та Dynamic Analysis. Статичний аналіз виявляє лише ті застосунки, які походять з росії чи білорусі. Після виявлення таких програм їх можна видалити або заблокувати їхню комунікацію з серверами в країнах-агресорках.

MacPaw запустила SpyBuster — програму для macOS, яка захистить від кіберзагроз з боку росії та білорусі
Інтерфейс інструменту Static Analysis

Динамічний аналіз показує поведінку програм та вебсайтів в режимі реального часу. Коли користувач запускає програму на своєму Mac, вона відразу починає щось робити: надсилати повідомлення на сервери, записувати файли, отримувати доступи тощо.

MacPaw запустила SpyBuster — програму для macOS, яка захистить від кіберзагроз з боку росії та білорусі
Інтерфейс інструменту Dynamic Analysis

SpyBuster сканує всі з’єднання та показує їхню історію (logs), з якої зрозуміло, чи було з’єднання безпечним. Обравши опцію Compromised Only, можна побачити лише потенційно небезпечні з’єднання. Щоб назавжди їх заборонити, потрібно обрати Deny this connection.

MacPaw запустила SpyBuster — програму для macOS, яка захистить від кіберзагроз з боку росії та білорусі
Якщо не відключити небажане з’єднання, воно продовжить надсилати дані на небезпечні сервери.

Завантажити програму можна безплатно за посиланням — необхідна версія macOS 10.15 або новіша. За словами розробника, застосунок обробляє дані про підключення локально на пристрої та лише під час використання, при цьому дані ніде не зберігаються. Всі питання та відгуки про роботу або технічні характеристики програми можна адресувати на [email protected].


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: