Marvel — чотириногий робот, що лазить по стінах та інших вертикальних поверхнях за допомогою електромагнітів

Опубликовал
Катерина Даньшина

Дослідники з Корейського передового інституту науки та технологій (KAIST) разом із колегою з Університету Іллінойсу розробили робота, на ім’я Marvel: він має чотири ноги з електромагнітами, тож може лазити по металевих стінах і стелях, тим самим спрощуючи процес технічного обслуговування у певних галузях.

Marvel призначений для виконання небезпечних робіт з обслуговування великих металевих конструкцій, таких як нафтові резервуари, мости та водонапірні вежі. Він використовує комбінацію магнітних еластомерів і електромагнітів для намагнічування та розмагнічування за потреби, що дозволяє ногам робота триматись на поверхні чи робити кроки. 

(A) Рух по вертикальній стіні. (B) Рух по стелі. (C) Подолання щілини (10 см) і перешкоди (5 см). (D) Перехід від підлоги до стіни та від стіни до стелі. (E) Вертикальне переміщення по резервуару. (F) Перенесення (ліворуч) 2 кг корисного вантажу на стіні та (праворуч) 3 кг корисного вантажу на стелі.

Перед роботою Marvel подібно до кота обережно перевіряє поверхню передніми лапами, щоб впевнитись у її стійкості.

У лабораторії роботу вдалось подолати щілини шириною 10 см та перешкоди висотою 5 см, а також переходити з горизонтальних на вертикальні поверхні й навпаки. Робот також може перевозити корисне навантаження вагою до 3 кілограмів. 

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація
(A) Робот на сталевому резервуарі. (B) Електронна архітектура. (C) Механічні та електронні компоненти робота.

Під час тестування у реальних умовах Marvel без проблем дістався пильного та іржавого накопичувального резервуару зі швидкістю 0,35 метра на секунду. За потреби робот може прискорити ходу до 0,7 метра в секунду. 

Раніше Рафаель Зюфферей зі Швейцарського федерального технологічного інституту у Лозанні та його колеги створили робота-птаха з величезними кігтями: він має розмах крил 1,5 метра і вагу 700 грамів; у подальшому його можна використовувати для збору зразків у важкодоступних місцях або для вивчення дикої природи в її звичному середовищі існування.

Джерело: Science, Techspot

Disqus Comments Loading...