NVIDIA, AMD, Intel — усі пішли на спад. Акції американських виробників чипів падають після найбільших темпів зростання з 2009 року

Опубликовал
Володимир Скрипін

Акції NVIDIA, Intel та інших американських виробників чипів 3 січня доєдналися до низхідного тренду після того, як головний напівпровідниковий індекс Волл-стріт відійшов від рекордних максимумів після найбільших темпів зростання з 2009 року, коли напівпровідникова промисловість оговталася після фінансової кризи. Зміну тренду серед перших помітило видання Reuters.

 

Так, падіння акцій AMD, Qualcomm та Broadcom на понад 2% найбільше вдарило по індексу напівпровідникових компаній PHLX (SOX) Зважений за капіталізацією індекс Філадельфійської фондової біржі, який включає 30 найбільших компаній США у сфері напівпровідників, та слугує як барометр загального стану цієї галузі на фінансових ринках, який знизився на 2,1%. Індекс PHLX знизився вже майже на 7% від досягнення рекордно високого рівня 27 грудня.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Падіння курсів акцій  напівпровідникових компаній на цьому тижні є частиною загального спаду на Волл-стріт — на тлі очікування інвесторів підвищення ставки ФРС США на грудневому засіданні регулятора. До речі, протокол вже опублікували, — регулятор зберіг ставку на рівні 5,25–5,5% річних та натякнув (поки без конкретики) на подальше зниження відсоткової ставки протягом 2024-го (спостерігачі очікують 3,75-4%).

Підживлений хайпом навколо штучного інтелекту, а останнім часом — очікуваннями, що ФРС знизить процентні ставки цього року, напівпровідниковий індекс PHLX зріс на 65% протягом 2023 року, що стало найвищим результатом з 2009 року. Для порівняння, відомі фондові індекси NASDAQ та S&P 500 за цей час додали 43% і 24% відповідно.

Акції виробників чипів також суттєво виграли від ставок на спад світового попиту минулого року. Після того, як виробники мікросхем пам’яті скоротили виробництво, ринок практично досягнув дна. І найбільшу вигоду у нових ШІ перегонах отримала NVIDIA, яка є найбільшим виробником графічних прискорювачів, що забезпечують роботу генеративних нейромереж та чат-ботів. Капіталізація «зеленого» чипмейкера протягом 2023 року зросла більш ніж утричі — до $1,2 трлн, що зробило її п’ятою найдорожчою компанією на Волл-стріт. З початку 2024 року NVIDIA втратила 3,94% вартості.

Світова економіка має уникнути рецесії 2024 року (аргументами за тут є зростання ВВП та сповільнення інфляції в США та Єврозоні). З іншого боку, є багато факторів невизначеності й перегляд показників споживання у бік зниження є аргументом на користь вичерпання запасів та високої ймовірності рецесії у майбутньому. Зрештою, ніхто не може точно передбачити як далі розвиватимуться події (що чекає економіку США та Європи), тож лишається закладати ймовірність різних подій з огляду на теперішні обставини.

Аналітик BofA Global Research Вівек Ар’я своїм клієнтам рекомендував інвестувати в хмарні обчислення та автомобілі через акції Nvidia, Marvell Technology, NXP Semiconductors та ON Semiconductor. Також у власний список рекомендацій він включив акції KLA Corp і Arm Holdings, з огляду на зростання складності конструкції мікросхем. В іншій записці аналітик Wells Fargo Джо Куатрочі відзначив очікування щодо стриманого відновлення позицій виробників обладнання для випуску чипів у 2024 році, і вказав на KLA та Applied Materials як на найкращі акції в цій галузі.

Disqus Comments Loading...