Перетин кордону з цифровим паспортом у застосунку «Дія» — чи це було вже, як насправді і що з міжнародним визнанням?

Опубликовал
Володимир Скрипін

Чи можна з цифровим паспортом у застосунку «Дія» перетинати кордон України — за останні 24 години з’явилося доволі багато суперечливої інформації, тож буде доречним детальніше її розібрати.

З чого все почалося?

Низка ЗМІ підхопили та поширили повідомлення, що прикордонники більше не приймають е-документи у застосунку «Дія» для пропуску через кордон, бо начебто почастішали випадки підробки застосунку та фейкових документів у ньому — вайб ковідного 2021-го з розробкою фейкових копій «Дії» та підробкою свідоцтв про вакцинацію. Відповідні новини поширюються з посиланням на слова представника Держприкордонслужби України Ігоря Матвійчука під час інтерв’ю виданню Інтерфакс-Україна.

Пряма мова Ігоря Матвійчука

— А за документами в додатку “Дія” можна перетнути кордон?

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

— Але не за паспортом в “Дії”. Закордонний паспорт має бути наявним фізично. Проте ми можемо прийняти документи в “Дії”, які, наприклад, підтверджують, що особа має інвалідність. Паспорт в “Дії” може використовуватися тільки для ідентифікації особи, але не для перетину кордону., зокрема через деякі нюанси, скажімо так, програмного продукту.

У нас були факти спроб показати документи в псевдо “Дії”. Людина стверджувала, що він – багатодітний батько, показує нам три свідоцтва в додатку. А при прискіпливій перевірці з’ясувалося, що він намагався ошукати прикордонників, демонструючи фальшиві свідоцтва в підробленому додатку.

Вочевидь, йдеться про фейкові копії «Дія», за аналогією з тими, що створювалися у часи пандемії COVID-19 та жорстких карантинних обмежень. На сьогодні немає переконливих доказів щодо вразливості чи факту зламу офіційного застосунку «Дія».

Реакція ДПСУ, МВС та Мінцифри

Офіційна реакція на ці повідомлення не забарилася — з відповідними заявами вийшли відразу ДПСУ, МВС та Мінцифри, нагадавши забудькуватим українцям, що е-паспорти в застосунку «Дія» не дають право на виїзд чи в’їзд в Україну.

Згідно із вимогами чинного законодавства, е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон не є документами, що дають право громадянину України на виїзд з України й в’їзд в Україну. Для перетинання кордону потрібен чинний закордонний паспорт (продовження строку дії паспорта громадянина України для виїзду за кордон в умовах воєнного стану).

Е-паспорти можуть допомогти прикордонникам здійснити додаткову ідентифікацію особи. Прикордонники можуть прийняти документи в «Дії» — наприклад, ті, що підтверджують інвалідність, або інші, необхідні для пропуску через кордон певних категорій громадян. Але у разі виникнення в інспекторів Держприкордонслужби України сумнівів щодо дійсності документів в «Дії» та справжності самого мобільного застосунку, може бути проведена додаткова перевірка.

Статус цифрових документів в «Дії»

23 серпня 2021 року набув чинності закон про «паспорт у смартфоні», який все змінив — прирівняв е-паспорти у застосунку «Дія» до пластикових та паперових аналогів. Він закріпив на (найвищому) законодавчому рівні визначення цифрових паспортів (закордонного та внутрішнього) та наділив їх ідентичною юридичною силою, за винятком низки моментів, як-от виїзд за кордон. Справді від самого початку перетин кордону з цифровим паспортом в «Дії» не передбачався з очевидних причин — інші країни визнають лише фізичний законний паспорт. І в цьому немає нічого дивного. На сайті «Дії» є окрема сторінка з вичерпною інструкцією, як користуватися електронним паспортом та відповідями на найпоширеніші запитання.

Особливості воєнного часу

Вторгнення все змінило і на початку, коли всі оговтувалися та приймали нову реальність, діяли певні неформальні пом’якшення — так, завдяки домовленостям з суміжними країнами прикордонники дозволяли перетинати кордон за паспортами в «Дії» та старими внутрішніми паспортами-книжками. Ось офіційне роз’яснення ДПСУ, яке діяло на той момент. А в МВС згадували Молдову та Польщу серед країн, для яких діяв спрощений режим перетину кордону за документами в «Дії. Однак, кожен такий запит розглядався в персональному порядку, і ці пом’якшення не стосувалися призовників, військовозобов’язаних та резервістів, яким на період дії воєнного стану заборонено виїжджати з України.

Чи можливо буде колись використовувати паспорт в «Дії» для подорожей за кордон?

Навесні 2022 року повідомлялось, що цифрові документи в «Дії» готуються визнати Польща, Молдова та ще кілька країн. Тут також доречно згадати про естонський державний застосунок mRiik на базі «Дії» та плани щодо експорту флагманського продукту Мінцифри за кордон. Відтоді жодних новин щодо подальшого просування у напрямі не було.

Ймовірно, міжнародне визнання застосунку «Дія» досі є одним з пріоритетних напрямків роботи Мінцифри — минулого року головні документи (закордонний паспорт, водійське посвідчення та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу) отримали переклад англійською — це потрібно, щоб цифрові документи в «Дії» визнавали інші країни ЄС. Той самий омріяний цифровий безвіз з ЄС, який суттєво полегшить доступ до послуг у Європі. Тож, відповідаючи на питання вище, як тільки це стане можливим і з’являться певні умови, так відразу.

  • «Дія» — український електронний сервіс державних послуг, доступний у смартфоні та вебі. На порталі можна отримати онлайн 100+ державних послуг, а в мобільному застосунку, яким користується близько 20 млн українців — доступ до 14 цифрових документів та 28 сервісів. Цього результати проєкт досяг за три роки —  застосунок вперше презентували у 2019 році, а офіційний запуск відбувся у 2020 році.
Disqus Comments Loading...