Новини Україна 23.10.2023 о 15:43 comment views icon

Прощавай, «заочка» — привіт, дистанційна. Уряд підтримав реформу вищої освіти

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Кабмін підтримав законопроєкт, який фундаментально змінить вищу освіту в Україні, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та опублікував інфографіку з ключовими змінами.

Це спільна ініціатива Уряду та МОН, яка втілює їхнє бачення подальшого розвитку освіти в Україні і загалом є продовженням широких зусиль реформування освіти в Україні.

За словами очільника Мінцифри, законопроєкт оптимізує вищу освіту та наближає її до європейських стандартів. Європейський підхід передбачає, серед іншого, більше свободи дій для студентів — вони самі вибиратимуть, скільки вчитися, які саме предмети цікаві й навіть зможуть змінювати спеціальність після 1–2 років навчання.

Інфографіка та ключові нововведення

  • Самостійне визначення тривалості навчання. Студенти за контрактом можуть регулювати термін навчання. Наприклад, пришвидшити навчання й завершити бакалаврат за 3 роки замість чотирьох. Чи навпаки — здобувати ступінь за 6 років. Це допоможе формувати зручний графік, якщо працюєте чи хочете приділити більше уваги певним предметам.
  • Вступ на широку галузь із пізнішим вибором спеціальності. Вибір спеціальності після першого чи другого курсу, адже не всі у 17 років можуть легко вибрати професію на все життя. Тож студенти матимуть більше часу та можливостей, щоб визначитися. після вступу на певну галузь, 1—2 роки вони вивчатимуть загальні предмети, далі — вибиратимуть конкретну спеціальність, яка до душі.
  • Фокус на денній формі та дистанційне навчання замість заочного чи вечірнього. Україні потрібні освічені громадяни, тому відмовляємося від заочки з 2024 року. Заочна форма навчання — радянський рудимент освіти. Дистанційне навчання показало себе ефективніше, ніж купування дипломів та освіта «для галочки».

Нагадаємо, ще до початку повномасштабної війни — у грудні 2021 року — МОН та Мінцифра ініціювали оновлення шкільного курсу з «Інформатики» відповідно до концептуальних засад Нової української школи в межах широкої реформи ІТ-освіти в Україні. А у вересні 2022-го в українських школах стартував пілотний проєкт «Оновлена інформатика — IT-студії», який переосмислює шкільний предмет на сучасний лад згідно з Новою українською школою, адаптуючи базу шкільної інформатики до потреб сучасного ІТ-ринку. Реалізується проєкт за програмою EU4DigitalUA та фінансується ЄС.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: