Рубрики НовиниАвто

Прибуток Tesla знизився на 44% цього кварталу — акції китайських BYD та XPeng обвалились на тлі новини

Опубликовал
Катерина Даньшина

Прибуток Tesla знизився до $1,9 млрд цього кварталу — торік у цей самий період автовиробник звітував про $3,3 млрд чистого заробітку.

Тим часом доходи сягнули $23,4 млрд, що дещо більше у порівнянні з $21,4 млрд у відповідний період 2022 року.

Маржа Tesla падає третій поспіль квартал сигналізуючи про те, що різке зниження цін продовжує негативно впливати на прибутки компанії:

«Я вважаю, що є сенс пожертвувати маржею на користь більшого виробництва автомобілів», — сказав Ілон Маск у липні.

У Tesla для знижених цифр є кілька пояснень — по-перше, скоротилося саме виробництво через модернізацію заводів, а по-друге, компанія багато інвестує у штучний інтелект і вже «ввела в експлуатацію один із найбільших у світі суперкомп’ютерів», подвоївши його обчислювальну потужність з минулого кварталу.

Курс UI/UX дизайну від Mate academy.
На курсі ви навчитесь створювати інтуїтивно зрозумілі та привабливі інтерфейси вебсайтів і застосунків. Ви також освоїте ключові принципи дизайну та дізнаєтесь як виділятися на ринку. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо. Сертифікат теж буде!
Дізнатися більше про курс

Раніше автовиробник мав історичну норму прибутку, яка іноді сягала 20%.

Однак не все так похмуро. Модельний ряд Tesla отримав вкрай необхідне оновлення цього кварталу — з вдосконаленими версіями Model 3 (надходять до Європи) та Model Y (має надійти в Китай). До того ж ось-ось стартують поставки Cybertruck — згідно з планами компанії 30 листопада.

Тим часом Tesla стикалася із все більшою кількістю юридичних проблем — як стосовно смертельних аварій нібито за участю автопілота, так і внутрішніх проблем із расовими переслідуваннями на фабриці у Фремонті.

Водночас звіт Tesla, який продемонстрував значне зниження прибутку, спровокував падіння акцій китайських виробників електромобілів: BYD і XPeng знизились на 2,18% і 8,76% відповідно, Li Auto — на 3,14%, тоді як Nio і Geely впали на 8,36% і 3,97% відповідно.

Акції Tesla тим часом впали на 4,78%, а акції американських конкурентів Lucid і Rivian знизились більш ніж на 9%.

Згідно з даними дослідницької компанії Canalys, за перші шість місяців року BYD був провідним у світі виробником електромобілів із 21% світових продажів. Tesla — на другому місці з 15% часткою ринку, а німецький автовиробник Volkswagen перебував на третьому місці із 7%.

Джерело: The Verge, CNBC

Disqus Comments Loading...