Новини Авто 19.10.2023 о 10:57 comment views icon

Прибуток Tesla знизився на 44% цього кварталу — акції китайських BYD та XPeng обвалились на тлі новини

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Прибуток Tesla знизився до $1,9 млрд цього кварталу — торік у цей самий період автовиробник звітував про $3,3 млрд чистого заробітку.

Тим часом доходи сягнули $23,4 млрд, що дещо більше у порівнянні з $21,4 млрд у відповідний період 2022 року.

Маржа Tesla падає третій поспіль квартал сигналізуючи про те, що різке зниження цін продовжує негативно впливати на прибутки компанії:

«Я вважаю, що є сенс пожертвувати маржею на користь більшого виробництва автомобілів», — сказав Ілон Маск у липні.

У Tesla для знижених цифр є кілька пояснень — по-перше, скоротилося саме виробництво через модернізацію заводів, а по-друге, компанія багато інвестує у штучний інтелект і вже «ввела в експлуатацію один із найбільших у світі суперкомп’ютерів», подвоївши його обчислювальну потужність з минулого кварталу.

Раніше автовиробник мав історичну норму прибутку, яка іноді сягала 20%.

Однак не все так похмуро. Модельний ряд Tesla отримав вкрай необхідне оновлення цього кварталу — з вдосконаленими версіями Model 3 (надходять до Європи) та Model Y (має надійти в Китай). До того ж ось-ось стартують поставки Cybertruck — згідно з планами компанії 30 листопада.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Tesla розпочне поставки електричного пікапа Cybertruck 30 листопада

Тим часом Tesla стикалася із все більшою кількістю юридичних проблем — як стосовно смертельних аварій нібито за участю автопілота, так і внутрішніх проблем із расовими переслідуваннями на фабриці у Фремонті.

Водночас звіт Tesla, який продемонстрував значне зниження прибутку, спровокував падіння акцій китайських виробників електромобілів: BYD і XPeng знизились на 2,18% і 8,76% відповідно, Li Auto — на 3,14%, тоді як Nio і Geely впали на 8,36% і 3,97% відповідно.

Акції Tesla тим часом впали на 4,78%, а акції американських конкурентів Lucid і Rivian знизились більш ніж на 9%.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Згідно з даними дослідницької компанії Canalys, за перші шість місяців року BYD був провідним у світі виробником електромобілів із 21% світових продажів. Tesla — на другому місці з 15% часткою ринку, а німецький автовиробник Volkswagen перебував на третьому місці із 7%.

Джерело: The Verge, CNBC


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: