Що з ДніпроГЕС, по якій вдарило «8 ракет»? Мінус 1,6 ГВт потужності та «значні фінансові втрати», але без загрози прориву греблі

Опубликовал
Катерина Даньшина

У ніч проти 22 березня росія здійснила наймасованішу атаку на українську енергоінфраструктуру, серед іншого поціливши двома ракетами у ДніпроГЕС (за даними Укргідроенерго) або вісьмома (за версією Офісу генпрокурора, як пишуть деякі ЗМІ), що призвело до серйозних пошкоджень ГЕС-1 і ГЕС-2 (обидві станції зараз не працюють).

Гендиректор Укргідроенерго Ігор Сирота заявив про «значні втрати» реконструйованого та модернізованого обладнання.

«На станції працюють аварійні служби та ДСНС. Пожежу локалізовано. Машинна зала задимлена і не має можливості допустити на місце події фахівців для проведення експертизи пошкоджень гідроспоруди та електричного обладнання. Відпрацьовуємо різні режими спрацювання води з водосховища».

Сирота додав, що на кінець дня має надійти детальніша інформація щодо того, що вдалося зберегти і які потужності вдасться під’єднати до об’єднаної енергосистеми, а що потребуватиме відновлення.

За даними Держекоінспекції внаслідок влучання в ДніпроГЕС зафіксовано витік нафтопродуктів у річку Дніпро — фахівці відібрали проби води з метою лабораторного дослідження.

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися
Наслідки ракетної атаки на ДніпроГЕС
Наслідки ракетної атаки на ДніпроГЕС
Наслідки ракетної атаки на ДніпроГЕС
Наслідки ракетної атаки на ДніпроГЕС
Наслідки ракетної атаки на ДніпроГЕС
Наслідки ракетної атаки на ДніпроГЕС

Раніше міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що сьогоднішня атака на енергооб’єкти стала наймасштабнішою за весь час. Пошкодження зафіксовані у Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Хмельницькій, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській, Харківській областях. Деякі регіони частково знеструмлені (лише в Харкові без електроенергії залишились 700 тис. абонентів), а подекуди застосовано ще й стабілізаційні графіки відключень.

Через аварійну зупинку кількох блоків ТЕС та ГЕС є певне зменшення обсягу виробництва електроенергії. Для покриття потреб споживачів задіяно аварійне постачання електроенергії з сусідніх країн — Румунії, Словаччини та Польщі. Також планується комерційний імпорт електроенергії.  Запорізька АЕС через знеструмлення нині живиться від однієї лінії 330 кВ — рівень води у ставку-охолоджувачі становить 15,52 м, чого достатньо для забезпечення потреб станції.

Загалом цієї ночі росіяни атакували Україну 60 «шахедами» і майже 90 ракетами — знищено 92 повітряні цілі.

Disqus Comments Loading...