Штучний інтелект вперше в історії уклав контракт — взагалі без участі людей

Опубликовал
Катерина Даньшина

Система самостійно відкрила контракт у Word, узгодила умови та надіслала документ на підпис.

Британський стартап Luminance розробив ШІ-систему на основі власної мовної моделі — здатну до автоматичного аналізу та внесення змін до контрактів. За словами керуючого директора компанії Джегер Глюкіни, технологія дозволить позбавитись паперової тяганини, яку юристи мають виконувати щодня.

«Просто штучний інтелект веде переговори зі штучним інтелектом, від відкриття контракту в Word до узгодження умов і надсилання документа в DocuSign», — пояснює вона.

Система Autopilot Luminance пройшла юридичну підготовку і вивчила дані про бізнес компанії; вона також значно досконаліша за чатбот компанії Lumi, схожий на ChatGPT.

Інструмент, по суті, розроблений як асистент для юристів, в якого можна запитувати та переглядати частини контракту, щоб визначити будь-які червоні прапорці та пункти, які можуть бути проблематичними. Водночас програмне забезпечення може працювати незалежно від людини, хоча реальний юрист зможе переглянути кожен крок процесу у журналі змін.

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше

За даними CNBC, технологія працює надзвичайно швидко — під час демонстрації всього за кілька хвилин були проаналізовані пункти, внесені зміни й оформлено договір. За словами Джегер, юридичні команди зазвичай витрачають близько 80% свого часу на розгляд та узгодження рутинних документів.

З обох сторін у процесі виступали юристи — представник Luminance та клієнту компанії, дослідницької фірми ProSapient, які зображені на моніторах з обох боків кімнати. Водночас вивчав контракт і давав рекомендації у цей час лише штучний інтелект.

Програмне забезпечення виділило суперечливі пункти червоним кольором, і потім змінило їх на більш підходяще формулювання, враховуючи те, як компанії діють в таких випадках зазвичай. Наприклад, угода про нерозголошення діє 6 років щодо контракту, що суперечить політиці Luminance — ШІ бачить це і вдвічі зменшує термін.

За словами Luminance, їхнє програмне забезпечення розроблене як вузькоспеціалізоване, тому має переваги для юридичних завдань у порівнянні з універсальними інструментами, таким як ChatGPT чи Claude від Anthropic. Компанія не розкриває вартості свого програмного забезпечення, але пропонує річні плани передплати і її клієнтами є такі компанії, як Koch Industries і Hitachi Vantara, а також консультаційні та юридичні фірми.

  • Luminance була заснована у 2016 році математиками з Кембриджського університету. Компанія використовує штучний інтелект і платформу на основі машинного навчання для обробки великих, складних і фрагментованих наборів даних юридичної документації, що дозволяє менеджерам легко призначати завдання та відстежувати прогрес усієї юридичної команди.
  • Luminance підтримується Invoke Capital — фондом венчурного капіталу, створеним британським технічним підприємцем Майком Лінчем, якому нині загрожує екстрадиція з Великої Британії до США за звинуваченнями в шахрайстві. Він пішов з правління Luminance у 2022 році, хоча залишається видатним спонсором.
Disqus Comments Loading...